Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Explode Liquid L-carnitine 500ml
Explode Liquid L-carnitine 500ml
27.00 BGL
Купи

L-carnitine capsules
L-carnitine capsules
28.00 BGL
Купи

Потник Explode
Потник Explode
10.00 BGL
6.00 BGL
Спестявате: 4.00 BGL
Купи

Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Explode Silver Pro
Explode Silver Pro
34.00 BGL
Купи
Explode Silver Pro 5 кг
Explode Silver Pro 5 кг
278.00 BGL
Купи
Тениска Ironfuckers
Тениска Ironfuckers
25.00 BGL
Купи
Да махаме ли ръце при бягане, или не
Отдавна учените са на мнение, че размахването на ръцете напред и назад при бягане е продиктувано от стремежа да се запази равновесието в противовес на работата на краката. Недостатъчно ясен обаче беше въпросът това движение на ръцете икономисва ли енергията на спортиста или точно обратното – увеличава енергоразхода. Няколко изследвания дават противоречиви резултати.
Биомеханикът от Университета „Браун“ Кръстофър Арелано казва, че е логично да се предположи, че оставянето на ръцете в отпуснато състояние ще обезпечи по-малка метаболитна цена, тъй като няма да се използват мускулите, които държат ръцете свити в лактите и ги задвижват да извършват движението напред-назад.
Какво показва експериментът обаче.
Екипът учени под ръководството на д-р Арелано е поканил за участие в изследването различни хора: бегачи, участващи в състезания; любители бегачи и хора, които бягат от време на време.
Отначало учените помолили 13-те спортисти да бягат в обичайното си темпо на бягаща пътека. С апаратура били направени измервания на нивата на използвания кислород и съответно на издишваните газове.
После участниците били помолени да бягат, като приложат различни положения на ръцете: скръстени пред гърдите, хвани зад гърба и вдигнати над глава.
Резултатите, публикувани в The Journal of Experimental Biology, показват, че енергоразходът при размахване на ръцете е по-нисък с 3% в сравнение с положението, когато ръцете са зад гърба, с 9%  в сравнение с положението, когато ръцете са пред гърдите и с 13% в сравнение с положението,  когато ръцете са вдигнати нагоре.
Учените са убедени, че и за размахването на ръцете е нужна енергия, но при бягането с неразмахване на ръцете се изразходва много повече енергия.
Учените обаче предупреждават, че когато човек иска да изгаря повече калории при бягане, не трябва да се мъчи да не размахва ръце, както веднага би си помислил някой.
Роджер Крам, биомеханик от Университета в Колорадо, съавтор в изследването, уточнява, че когато човек произволно спре да размахва ръце по време на бягане, гърбът почва да компенсира липсата на това движение, а това може да се окаже опасно за здравето с течение на времето.
В подкрепа на колегата си д-р Арелано заявява: „Щом искате да изгаряте повече калории, бягайте по-дълго.“
Така че бягайте и размахвайте ръце, а калориите ще горите с по-дълга дистанция.
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.19363903999329 Seconds