Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Да махаме ли ръце при бягане, или не
Отдавна учените са на мнение, че размахването на ръцете напред и назад при бягане е продиктувано от стремежа да се запази равновесието в противовес на работата на краката. Недостатъчно ясен обаче беше въпросът това движение на ръцете икономисва ли енергията на спортиста или точно обратното – увеличава енергоразхода. Няколко изследвания дават противоречиви резултати.
Биомеханикът от Университета „Браун“ Кръстофър Арелано казва, че е логично да се предположи, че оставянето на ръцете в отпуснато състояние ще обезпечи по-малка метаболитна цена, тъй като няма да се използват мускулите, които държат ръцете свити в лактите и ги задвижват да извършват движението напред-назад.
Какво показва експериментът обаче.
Екипът учени под ръководството на д-р Арелано е поканил за участие в изследването различни хора: бегачи, участващи в състезания; любители бегачи и хора, които бягат от време на време.
Отначало учените помолили 13-те спортисти да бягат в обичайното си темпо на бягаща пътека. С апаратура били направени измервания на нивата на използвания кислород и съответно на издишваните газове.
После участниците били помолени да бягат, като приложат различни положения на ръцете: скръстени пред гърдите, хвани зад гърба и вдигнати над глава.
Резултатите, публикувани в The Journal of Experimental Biology, показват, че енергоразходът при размахване на ръцете е по-нисък с 3% в сравнение с положението, когато ръцете са зад гърба, с 9%  в сравнение с положението, когато ръцете са пред гърдите и с 13% в сравнение с положението,  когато ръцете са вдигнати нагоре.
Учените са убедени, че и за размахването на ръцете е нужна енергия, но при бягането с неразмахване на ръцете се изразходва много повече енергия.
Учените обаче предупреждават, че когато човек иска да изгаря повече калории при бягане, не трябва да се мъчи да не размахва ръце, както веднага би си помислил някой.
Роджер Крам, биомеханик от Университета в Колорадо, съавтор в изследването, уточнява, че когато човек произволно спре да размахва ръце по време на бягане, гърбът почва да компенсира липсата на това движение, а това може да се окаже опасно за здравето с течение на времето.
В подкрепа на колегата си д-р Арелано заявява: „Щом искате да изгаряте повече калории, бягайте по-дълго.“
Така че бягайте и размахвайте ръце, а калориите ще горите с по-дълга дистанция.
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.18487191200256 Seconds