Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Да пиеш....... или да не пиеш?
Познат u употребяван от човека от най-древни времена от формата на различни напитки. Действието му в медицината се разглежда като общоклетъчна  отрова. Той по рефлекторен път предизвиква значително възбуждане на ЦНС (усилено дишане, учестяване на пулса) и на храносмилателните жлези (увеличава се отделянето на стомашни сокове и слюнка, повишаване на апетита). Но освен по рефлекторен път алкохола действа непосредствено върху стомашната лигавица, като засилва секрецията и. Това действие е най-силно изразено при консумация на малки количества (20гр.) Големите дози и силните питиета предизвикват угнетяване (потискане) на стомашната секреция.
Алкохола се всмуква бързо - 5 мин след приемането му  се появява в кръвта, а най-висока концентрация достига след около час-час и половина. След това насищането бавно започва да намалява.
За разлика от другите вещества значителна част от него (около1/4 от поетото количество) се всмукват още в стомаха. След като навлезе в кръвта, алкохола се подлага бързо окисление (изгаряне до въглероден двуокис и вода). Това  изгаряне  изглежда  се  извършва  главно  в черния дроб.
При което се образува значително количество енергия -1гр. алкохол осигуряват 7 калории (1гр захар - 4 осигурява 4 калории). Но той не може да замести храната, защото не участва в изграждането и възстановяването на тъканите.
По- големите дози не се окисляват напълно, и предизвикват образуването на силно токсични съединения (алдехиди. кетони, киселини).

Големите заблуди
1.  Алкохола повишава силата и работоспособността -опитите направени с хора през втората световна война при предвижването на войскови части доказват точно обратното.
2. Алкохола сгрява - още от малките дози, алкохола разширява кожните кръвоносни съдове. Прилива на кръв към кожата предизвиква чувство на топлина, хо това е само чувство. Фактически това благоприятства нейната загуба. Затова опасността от измръзване зимно време е много по голяма за пияните хора.
3.  Алкохола засилва мъжката потентност - приемането му задържа отделянето на растежен хормон и тестостерон, особено когато се консумира с храна. Продължителната злоупотреба води до разрушаването на клетките произвеждащи тестостерон в тестисите, нервната тъкан и бързите мускулни влакна.

 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.14310789108276 Seconds