Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Шейкър Explode 600мл
Шейкър Explode 600мл
7.00 BGL
Купи

NOS
NOS
35.00 BGL
Купи

Creatine Monohydrate Pure 500gr
Creatine Monohydrate Pure 500gr
26.00 BGL
Купи

Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Тениска Explode (с бродерия)
Тениска Explode (с бродерия)
20.00 BGL
Купи
Глицеринов сапун с екстракт от охлюви
Глицеринов сапун с екстракт от охлюви
1.50 BGL
Купи
Young & Flexi
Young & Flexi
34.00 BGL
Купи
Движи тежестта без спиране

ПРАВИЛНО ПАЗЕНЕ
ОБЩИ ПРАВИЛА НА ПАЗЕНЕТО
ПРАВИЛО № 1: ДВИЖИ ТЕЖЕСТТА БЕЗ СПИРАНЕ

“Златното” правило

“Златното” правило в основата на доброто пазене гласи: “Тежестта не бива да спира по време на концентричната фаза на движението.” Или казано по-просто: “Движи тежестта без спиране.” В никакъв случай не бива да  пренебрегваме това, ако искаме да намалим опасността от травми и да разгърнем потенциала си за мускулен растеж и развитие.

Значение за намаляването на риска от травми

Движейки тежестта или съпротивлението непрекъснато, трениращият най-точно може да определи колко помощ му е необходима. Ако не му се окаже съдействие, той може да бъде прикован от тежестта. При подобно натоварване той ще е принуден да използва “читинг”, за да не остане притиснат, а това увеличава значително опасността от вътрешни травми.

Значение за мускулния растеж и развитие

Другото значение на “златното” правило “движи тежестта без да спираш” е, че работата с партньор дава възможност да се изпълняват повторения “форсирано”. Пазейки при движението на тежестта, партньорът дава възможност да се продължи със серията и след като е настъпил моментът на изтощение (да се направи “форсирано” повторение). Това принуждава мускула да активира по-голям брой двигателни единици по време на движението, отколкото е бил в състояние да активира дотогава. Така се стимулира най-ефективния фактор на мускулното развитие и растеж.

Отрицателното въздействие на спирането на движението на тежестта

Казано по-просто, когато спрем да движим тежестта, процесът на активиране на двигателните единици също се прекратява и води до прекъсване на растежа и развитието на мускула. Освен това, тогава е трудно да се определи колко помощ е необходима от страна на пазещия, за да се поднови движението на тежестта. Ясно е обаче, че тя ще бъде много по-голяма отколкото, ако се използва инерцията на движението, колкото и слабо да е то (Законът на Нютон гласи: когато едно тяло е в движени, то се стреми да продължава да се движи. Ако е в покой, то се стреми да остане в покой.).

 
Проблеми, свързани с движение, насочено срещу гравитацията:

Риск от външни травми

Още по-трудно се преодолява инерцията при съпротивително движение на натоварването, насочено срещу гравитацията. Изисква се внезапно прилагане на огромна сила, за да се пренасочи натоварването в посока обратна на земното притегляне. Ако пазещият е надценил силата на партньора си, може да го изложи на опасността да бъде притиснат от тежестта.

Риск от вътрешни травми


Дори ако пазещият е в състояние да пренасочи движението на тежестта, често външно действащите сили принуждават трениращият да използва “читинг” в изпълняване на движението. Това може да предизвика редица травми.
Освен това, усилието при избутването се прилага от пазещия, което прекъсва активирането на двигателните единици и води до спад в мускулния растеж и развитие.

Автор: Глен Кънигам създател на C.O.R.F.I.T

 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.17882800102234 Seconds