Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Движи тежестта без спиране

ПРАВИЛНО ПАЗЕНЕ
ОБЩИ ПРАВИЛА НА ПАЗЕНЕТО
ПРАВИЛО № 1: ДВИЖИ ТЕЖЕСТТА БЕЗ СПИРАНЕ

“Златното” правило

“Златното” правило в основата на доброто пазене гласи: “Тежестта не бива да спира по време на концентричната фаза на движението.” Или казано по-просто: “Движи тежестта без спиране.” В никакъв случай не бива да  пренебрегваме това, ако искаме да намалим опасността от травми и да разгърнем потенциала си за мускулен растеж и развитие.

Значение за намаляването на риска от травми

Движейки тежестта или съпротивлението непрекъснато, трениращият най-точно може да определи колко помощ му е необходима. Ако не му се окаже съдействие, той може да бъде прикован от тежестта. При подобно натоварване той ще е принуден да използва “читинг”, за да не остане притиснат, а това увеличава значително опасността от вътрешни травми.

Значение за мускулния растеж и развитие

Другото значение на “златното” правило “движи тежестта без да спираш” е, че работата с партньор дава възможност да се изпълняват повторения “форсирано”. Пазейки при движението на тежестта, партньорът дава възможност да се продължи със серията и след като е настъпил моментът на изтощение (да се направи “форсирано” повторение). Това принуждава мускула да активира по-голям брой двигателни единици по време на движението, отколкото е бил в състояние да активира дотогава. Така се стимулира най-ефективния фактор на мускулното развитие и растеж.

Отрицателното въздействие на спирането на движението на тежестта

Казано по-просто, когато спрем да движим тежестта, процесът на активиране на двигателните единици също се прекратява и води до прекъсване на растежа и развитието на мускула. Освен това, тогава е трудно да се определи колко помощ е необходима от страна на пазещия, за да се поднови движението на тежестта. Ясно е обаче, че тя ще бъде много по-голяма отколкото, ако се използва инерцията на движението, колкото и слабо да е то (Законът на Нютон гласи: когато едно тяло е в движени, то се стреми да продължава да се движи. Ако е в покой, то се стреми да остане в покой.).

 
Проблеми, свързани с движение, насочено срещу гравитацията:

Риск от външни травми

Още по-трудно се преодолява инерцията при съпротивително движение на натоварването, насочено срещу гравитацията. Изисква се внезапно прилагане на огромна сила, за да се пренасочи натоварването в посока обратна на земното притегляне. Ако пазещият е надценил силата на партньора си, може да го изложи на опасността да бъде притиснат от тежестта.

Риск от вътрешни травми


Дори ако пазещият е в състояние да пренасочи движението на тежестта, често външно действащите сили принуждават трениращият да използва “читинг” в изпълняване на движението. Това може да предизвика редица травми.
Освен това, усилието при избутването се прилага от пазещия, което прекъсва активирането на двигателните единици и води до спад в мускулния растеж и развитие.

Автор: Глен Кънигам създател на C.O.R.F.I.T

 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.16210603713989 Seconds