Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Sinephrine
Sinephrine
34.00 BGL
Купи

Снейл Еликсир
Снейл Еликсир
8.50 BGL
Купи

Y3K Food
Y3K Food
39.00 BGL
Купи

Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

BCAA Amino Powder
BCAA Amino Powder
19.00 BGL
Купи
Блуза Explode
Блуза Explode
26.00 BGL
Купи
Rhodosorb Plast
Rhodosorb Plast
2.60 BGL
Купи
Дехидратация
По време на интензивни тренировки, особено когато е горещо, загубата на течности и соли с потта може да достигне 1-3 литра за час. Ако не я възстановите, тялото няма да се охлажда ефективно, сърдечната честота ще се увеличи, кръвното ще спадне и може да се стигне дори и до фатален край. Ежегодно се съобщава за смъртни случаи при млади и здрави атлети, причината за които е именно обезводняването (дехидратацията). За нормалното функциониране на всички клетки, тъкани и органи е необходимо строго постоянство на вътрешната му среда. Става дума за постоянство на водното и електролитното съдържание, на телесната температура и т. н., което изисква прецизна регулаторна система, която да адаптира обменните процеси на организма към температурните условия на околната среда.
Тялото притежава механизми както за задържане на топлината, така и за нейното излъчване. Така температурата му се поддържа в оптимални граници ( около 36.6 градуса измерване в подмишничната ямка).
В резултат на обменните процеси на организма в хода на тренировката се отделя  непрекъснато топлина, която, ако не се излъчи, ще доведе до прегряването му и до разстройството на всичките му функции. Тялото се стреми да компенсира това чрез 2 основни механизма:- увеличаване на локалния кръвоток на кожата. Вследствие на това тя става червена и топла Покривната повърхност на кожата при повечето хора е над един квадратен метър. Благодарение на това тя играе ролята на огромен топлоизлъчвател. За да се осъществи това обаче е необходимо да има значителна разлика между нейната температура и тази на околната среда. В горещите месеци на годината това рядко е възможно.
- секреция на потните жлези. Отделената пот съдържа вода и минерални соли. Поради разликата в концентрацията на водата по повърхността на тялото и околния въздух потта се изпарява, което е свързано с разход на топлинна енергия. Именно това е принципът, по който организмът отделя ненужната топлина, дори и при малка разлика между температурата на тялото и на околния въздух. Сами разбирате, че този процес би бил толкова по-ефективен, колкото е по-ниска влажността на околния въздух.

Добавки-промоция

Сега вече е ясно защо при интензивна тренировка кожата се зачервява, затопля и изпотява. Поради по-високата температура на въздуха през топлите месеци на годината изпотяването е по-силно изразено, отколкото през студените зимни дни. Това предразполага към по-големи водни загуби при запазена, а дори и при намалена тренировъчна интензивност през летните месеци. Стремейки се да поддържа температурата си постоянна на всяка цена, тялото може да се обезводни значително и така да се наруши водно-електролитното му равновесие, а то не е по-малко важно от температурното. Сигурно не предполагате, но губите вода и при всяко издишване, защото издишаният въздух е обогатен на водни пари от белите дробове на организма. Поради тази причина загубата на вода при аеробно натоварване е още по-голяма поради увеличената дихателна честота.
А какво става с тялото при дехидратация? Тъй като мускулите, мозъкът, кръвта и потта се състоят предимно от вода, когато в тялото ви тя не е достатъчно, те не функционират както трябва. Мускулите например (съдържащи почти 70% вода) при дехидратация имат склонност към крампи, защото за съкращаването си се нуждаят от вода. При загуба само на 2% от телесните течности в залата може да получите крампи, които да повлияят на тренировката ви. Обезводняването води до концентриране на кръвта, намаляваме на обема и, спадане на кръвното, ускоряване на пулса, а оттам и до по-силно натоварване на сърцето. Симптомите на дехидратация са жажда, намален обем и тъмножълт цвят на урината, запек, умора, главоболие, гадене, световъртеж, мускулни крампи, повишена телесна температура, обърканост и сърбеж. Ако не се вземат мерки, дехидратацията може да доведе до топлинен удар. Това за щастие е предотвратимо при адекватен на загубата прием на течности и сега вече разбирате колко е важно да поемате течности, когато спортувате – особено през лятото. А има толкова много неща, които може да предотвратят дехидратацията.
Ето какво още трябва да знаете:
- не чакайте да ожаднеете, за да пиете вода. Ако сте жадни, значи вече сте обезводнени!
- пийте 2-3 чаши вода един час преди тренировка.
- непосредствено преди нея изпийте още 1-2 чаши.
- между отделните серии също изпивайте по една чаша.
- не продължавайте да панирате, ако се чувствате замаяни, изтощени или ви се гади. Това може да се дължи на прегряване.
- за да измерите загубата на течности се премерете преди и след тренировка. Липсващото тегло е заради загуба на течности, а не на мазнини!
Подбирайте внимателно напитките. Алкохолът и кофеинизираните напитки само увеличават ефекта на дехидратацията. Напитките за спортисти ще ви набавят така важните електролити, излъчвани с потта. Но вода се съдържа и в много други напитки, както и в храната. Любопитен факт към темата е изводът на Американската федерация на експерименталните биолози, че високо-белтъчните диети предизвикват дехидратация, дори при добре тренирани билдери.

продукт 
приблизително
водно
съдържание
диетични напитки, чай, кафе
99%
спортни напитки
94%
мляко
90%
супа
90%
безалкохолни напитки, сокове
 89%
кисело мляко
80%
царевица
76%
печени картофи
74%
варен ориз
73%
спагети
66%
пилешко месо
54%
телешко месо
53%
пица
50%


 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.1776750087738 Seconds