Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Езда - ползи

Конят е уникален „жив тренажор”, благодарение на който можете да приведете в тонус всички мускули на вашето тяло. А за положителния психотерапевтичен ефект, който животното оказва върху психоемоционалното състояние на човека, вече са изписани множество трудове. Още Хипократ е забелязал, че травмираните в битките войни оздравявали по-бързо, когато продължавали да яздят върху кон. Днес вече е доказано, че наистина съприкосновението с животното помага за оздравяването на човека.

 

Хипотерапията е най-точно казано „лечение с коне”. Прилага се предимно при хора с проблеми в мускулно-скелетната система, както и при пациенти с ментални разстройства. Този вид лечение се провежда от специалист, наречени хипотерапевти, но един добър инструктор по конна езда също може да бъде полезен със своите знания.
Не е нужно обаче да имате здравословни проблеми, за да пояздите час-два. Ездата е полезна и за здравия човек. Особеностите в движението на коня обезпечават голямата полза този вид спорт.
Конят предава за 1 минута на своя ездач от 90 до 110 двигателни импулса в различни направления. Когато седи върху коня ездачът усеща триизмерни колебания: нагоре-надолу, напред-назад, вдясно-вляво. Той се стреми инстинктивно да запази равновесие и така активира за работа своите мускули, включително и такива, които са поразени от травми или заболявания.
Температурата на конското тяло е с 1-1,5 градуса по-висока от тази на човека и ако яздите без седло (не правете това без разрешение от инструктор) всъщност получавате един затоплящ и релаксиращ масаж.
Сещате се естествено, че се язди на чист въздух, което допълнително усилва кръвообращението и подобрява работата на всички органи.
Какво ви дава още ездата: подобряване на стойката на тялото, възможност за контрол на мускулното напрежение, укрепване на отпуснатата мускулатура, възможност за разхлабване на стегнатите и схванатите мускули, възможност за предотвратяване на контрактури (ограничение в подвижността на става), възстановяване на характерните реакции на тялото след заболявания.
Не на последно място – за един час езда се изгарят 200-600 калории.
А ако сте човек, който обича конете, имате и едно приятно изживяване край тези толкова умни животни.

База за конна езда в полите на Витоша

 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.16826891899109 Seconds