Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Емоционално състояние и тренировки

Опитвали ли сте се да прецените как вашето емоционално състояние влияе на желанието ви да посетите спортната зала и да проведете редовната си тренировка?
Голяма част от хората смятат, че когато човек е в приповдигнато емоционално състояние, той с удоволствие отива да тренира, но Live Science публикува резултатите от проведен експеримент, който подсказва, че всъщност неутралното емоционално състояние е най-добрият вариант за вземане на решение да се тренира или не. Именно то създава най-позитивна нагласа у спортистите. Силните емоции - положителни или отрицателни могат да разконцентрират човек и да го отклонят от решението му да проведе тренировъчен процес по  план.
В проведен експеримент с участието на 153 човека учените ги разделили на три групи.  В продължение на 8-10 минути мъжете гледали видео, като първата група наблюдавали филм от предаванията "Най-смешните домашни видео записи", втората - тъжна сцена от филма "Марли и аз", а третата група - документален филм, който не предизвиквал особени емоции у тях.

 

След това била проведена анкета, с въпроси, които трябвало да установят колко често мъжете тренирали, каква физическа активност имали, как се отразили наблюдаваните филми на настроението им и др.
Оказало се, че две трети от участниците тренират три пъти седмично; в последните три дни 72% от тях са били на тренировка, а за ефекта от наблюдаваните сцени се установило, че тези, които гледали тъжните сцени, най-нямат желание да тръгнат за залата. Много близък бил резултатът на мъжете, гледали смешни видео клипове. Най-висока била мотивацията на групата, наблюдаващи документален филм.
Учените смятат, че в случая емоциите са изиграли голяма роля, тъй като по другите показатели не били отчетени особени разлики. Еспериментаторите твърдят, че неутралното емоционално състояние подсказва, че по своему човек се чувства щастлив, без да позволява на емоциите да влияят на решенията му. Негативните емоции правят човека по-ленив, а силно положителните могат да го подтикнат да пропусне тренировката си и да се занимава с нещо по-лесно за момента или да не бъде достатъчно стриктен по време на тренировъчния процес.

 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.17867112159729 Seconds