Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Young & Flexi
Young & Flexi
34.00 BGL
Купи

Мъжки потник Explode
Мъжки потник Explode
15.00 BGL
Купи

Testopower
Testopower
35.00 BGL
Купи

Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Блуза Explode
Блуза Explode
26.00 BGL
Купи
6 Pro
6 Pro
112.00 BGL
Купи
Ecdy-Steel
Ecdy-Steel
36.00 BGL
Купи
Енергийна стойност на храните

Всички биологични функции на човека изискват енергийно обезпечаване. Това правят въглехидратите, мазнините и протеините. Енергийната им стойност се изразява в калории. Измерването става в калориметър като се отчита топлината, отделена при горенето.
За нас е интересно да знаем еднакво количества топлина, съответно калории, ли отделят трите хранителни вещества (макронутриента) от различен произход. Отговорът е не.
При въглехидратите например отделената топлина зависи от подреждането на атомите във въглехидратната молекула. 1 г глюкоза отделя 3.74 ккал. Топлината, отделена при изгарянето на мзанините, зависи от структурата на мастните киселини, изграждащи триглицеридите. Например 1 г свинска мазнина освобождава 9.5 ккал, 1 г масло- 9.27 ккал, а мазнините от рибата и яйцата –средно около 9.5 ккал/ г. На практика средно е прието да се счита 9.4 ккал/г.

Количеството калории, освободени от белтъците, заявисят от вида на протеина и съдържанието на азот в него. Протеини като яйцния, месния, соевия съдържат около 16 % азот и освобождават около 5.75 ккал на грам. Белтъчините от морските храни и ядките съдържат около 18.9% азот, млякото - 15.7 %. Средно обаче се смята, че горенето на белтъчините в калориметъра освобождава 5.65 ккал/г.
Интересен е въпросът дали всички калории реално могат да се използват от тялото.


Вече сме говорили за това, че тялото не е механичният калориметър, измерващ топлината, освободена при изгарянето на хранителните вещества. Затова е малко вероятно тези калории да се утилизират на 100 %.
По отношение на белтъчините дори е сигурно, тъй като азотните компоненти не могат да се окислят , и се изхвърлят с урината. Около 19% от белтъчните молекули по този начин вече са изгубени като енергоизточник. Тези загуби намаляват топлинното отделяне от протеина  на около 4.6 ккал/г, вместо 5.65, както е в калориметъра,  за мазнините и въглехидратите тези загуби са по-малки.     

-доц.Юлиан Карабиберов

 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.61155796051025 Seconds