Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Естроген
Днес идеалът за женска фигура, към който се стремим, е придобил до голяма степен атлетични черти. В подкрепа на горното са и научните данни, показващи, че изграждането на мускулите укрепва здравето на жените. Не на последно място е и фактът, че повечето мускули ускоряват метаболизма на тялото в покой, позволявайки по-строг контрол на мастните отлагания. Както е известно, чистата мускулна маса се обезпечава от два компонента: тренирането с тежести и храненето. От гледна точка на бодибилдинга, има и друг фактор, влияещ на мастните запаси – естрогенът.
Той е основният женски полов хормон, представен в организма от три вида, най-мощният от които е 17-бета естра диол. Мъжете също го изработват, но в значително по-малки количества, освен, разбира се, ако не приемат препарати (сред които и стероиди), превръщащи тестостерона в естроген. Обикновено такова преобразуване протича с участието на ензима ароматаза. Мъжът, в чийто организъм се образува прекалено много естроген, придобива отделни женски признаци, например гърдите му могат да нараснат в женски тип (т. нар. гинекомастия ). Накратко естрогенът е това, което прави жената жена. Именно той носи отговорност за характерните женски особености: гърди, фигура и разпределение на подкожната мазнина.
За композицията на женското тяло последното е особено важно. Прекалено високото ниво на естроген обуславя предразположеността на жената към различни видове рак в същата степен, както и излишните мастни отлагания. Естрогенът способства за отлагането на мазнини, подтискайки използването им за гориво и попълвайки мастните депа на организма. И това може да се осъществи без ни най-малки изменения в общото количество на приеманите калории или потреблението на мазнини. Съдействието на естрогена за натрупването на мазнини обяснява и необичайното му влияние върху хормона на растежа , който помага на организма да мобилизира и окислява мазнините. От една страна естрогенът стимулира отделянето на хормона на растежа, но същевременно на клетъчно ниво пречи на сигналите, необходими за активацията му, неутрализирайки същия този ефект на усиленото му освобождаване. Едновременно с това оптималните равнища на естроген способстват за активността на инсулина, чието високо съдържание пък понижава инсулиночувствителността, а това води до усилено отлагане на мазнини.
Като добавка, заедно с други хормони естрогенът съдейства за задържането на вода, а това, както на много жени е известно от собствен опит, също качва мазнините. Излишният естроген увеличава водата чрез задържането на натрий -ефект, свързан с взаимодействието му с хормона алдостерон. В резултат калият се изхвърля от организма, а натрият остава. Един от способите за справяне с това е пиенето на вода. Тя е природен диуретик и изкарва излишния натрий от организма. Хранителните добавки попълват недостига от калий и калций, но най-добре е те да се получават от натурални източници като млечните продукти и плодове.
За да се справят с излишния естроген, билдерите - жени и мъже, прибягват до помощта на фармакологични препарати. Нолвадексът (тамоксифен цитрат), структурно родствен с естрогена, го блокира, свързвайки се с клетъчните му рецептори. Друг популярен препарат -аримидекс (анастрозол), подтиска действието на ароматазата, превръщаща андрогените в естроген. Доколкото при жените естрогенът способства за отлагането на мазнини в горната част на бедрата и седалището, затруднявайки мускулната им дефиниция, понижаването му е добро средство за мускулеста долна част на тялото.Но препаратите, подтискащи активността на естрогена, предизвикват определени проблеми при жените. Възниква химическа менопауза, съпровождана от всички симптоми на ниското равнище на естроген в организма като намаляване размера на гърдите (особено ако се приемат и стероиди), „приливи" (пристъпообразни усещания за топлина) и влошаване състоянието на костите. Дълговременните ефекти от подтискането на естрогена не са изучени, но според някои учени в перспектива такива жени могат да имат проблеми с раждането.
Въпреки че пълното подтискане на естрогена в женския организъм не е съвсем удачна идея, поддържането на равнището му минимално е благоприятно за здравето и физическата форма. За трениращите жени естрогенът е полезен в много отношения. Способствайки мобилизацията на мазнините при аеробни натоварвания, той например съхранява гликогена, а в хода на тренировката ограничава използването на аминокиселини и протеини за гориво. От друга страна, при физически натоварвания действието му е противоречиво: той стимулира използването за гориво на мастните отлагания и същевременно подтиква организма към разграждане на въглехидратите. След прием на храна той способства за отлагането на мазнини чрез различни механизми - в това число и пряко взаимодействие с мастните клетки. А доколкото по-голямата част от жените се хранят и почиват значително повече, отколкото тренират, ефективността на този хормон за отлагане на мазнини превъзхожда значително помощта му в изгарянето на мазнините по време на тренировка.
Ако говорим за натрупване на мазнини въобще, при жените по време на въглехидратно зареждане много по-бавно се отлага гликоген в мускулите и черния дроб. Затова на тях им е необходимо задействане на този процес 4 дни преди състезание, докато при мъжете са достатъчни 2-3 дни. Освен това жените трябва да употребяват и повече въглехидрати - 8 грама на килограм телесно тегло.
Връщайки се към плюсовете на естрогена, трябва да отбележа, че той защитава мускулите при интензивни упражнения. След ексцентрични (негативни) повторения например жените получават по-малко мускулни увреждания, отколкото мъжете, а това предполага и по-бързо възстановяване. По-интензивното използване на мастните отлагания за енергия дава на жените преимущество във спортове, изискващи издръжливост, въпреки че превъзходството на мъжете с мускулната маса като цяло им позволява да доминират в спорта.
От всичко дотук е ясно, че не трябва да търсим пълно преустановяване производството на естроген. По-добре е той да се поддържа на оптимално ниско равнище, за да се изгарят по-ефективно мазнините в хода на тренировка.
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.13377094268799 Seconds