Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Explode Whey Protein 5 кг
Explode Whey Protein 5 кг
240.00 BGL
Купи

Rhodosorb-h Capsules
Rhodosorb-h Capsules
49.60 BGL
Купи

Explode Silver Pro
Explode Silver Pro
34.00 BGL
Купи

Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Explode Мъжки потник
Explode Мъжки потник
15.00 BGL
Купи
Rhodosorb Plast
Rhodosorb Plast
2.60 BGL
Купи
Неопренов суичър Explode
Неопренов суичър Explode
39.00 BGL
12.00 BGL
Спестявате: 27.00 BGL
Купи
Жажда за кислород
Някои бодибилдъри, посещаващи оригиналния Голдс Джим във Венис, Калифорния в началото на седемдесетте вярвали, че дишането на кислород от бутилка след всяка серия подобрява възстановяването след тренировка и мускулната издръжливост. Тази мода обаче се оказала краткотрайна поради причини, които си остават неясни. Оттогава съм виждал състезатели на Мр. Олимпия, които по същия начин слизат от сцената и вдишват кислород, макар че в наши дни това не е толкова разпространена практика, колкото е била в миналото.
Напоследък популярна е оксидираната вода. Няколко специализирани марки напитки твърдят, че водата им съдържа между седем и 40 пъти повече кислород от обикновената небутилирана вода. Смята се, че повишеното съдържание на кислород подобрява спортното представяне и кардиоваскуларната и мускулната издръжливост.
Изглежда водата е идеалното средство за окисление, тъй като се състои от водород и кислород. Въпросът е дали прибавянето на допълнителен кислород към нормалната вода наистина променя тренировката и нивото на спортното представяне.
Това е изследвано от трима лекари; техните резултати бяха докладвани в брой на Журнала на Американската медицинска асоциация. Докторите измерили нивата на разтворения кислород в пет различни марки окислена бутилирана вода, сравнявайки данните с нивата на кислород в добре разбъркана чешмяна вода.
След това дали проби от окислена и от чешмяна вода на седем мъже и четири жени, които участвали в стандартни тренировъчни тестове. Резултатите показали, че четири от тестваните пет марки окислена вода имат нива на кислорода по-високи от тези в чешмяната вода, а една от марките имала същото количество кислород като в нормалната вода. Вода, съдържаща    най-високо ниво кислород, била и единствената, продавана в стъклена бутилка. Тренировъчните тестове не отчели никакви ползи, извлечени от окислената вода.


Въпреки че четири от петте марки съдържат по-голямо количество кислород от чешмяната вода, съдържанието на кислород не е значително, защото кислородът има сравнително малка разтворимост във вода. Във водата с най-високо съдържание на кислород имало 80 милилитра кислород в 340-милилитрова бутилка. Въздухът се състои от 20.9% кислород и нормална глътка въздух ти осигурява 100 милилитра кислород. В допълнение, хемоглобинът, пренасящият кислорода протеин на червените кръвни телца, се насища с кислород при дишане. Съвсем малко количество кислород може да бъде освободено в кръвната плазма. Не е трудно да разбереш защо оксидираната вода няма ергогенни свойства.

Джери Брейнъм

Hampson, N.B., etal. (2003). Oxygenated water and athletic performance. JAMA. 290:2408-2409.

 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.27606391906738 Seconds