Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Жажда за кислород
Някои бодибилдъри, посещаващи оригиналния Голдс Джим във Венис, Калифорния в началото на седемдесетте вярвали, че дишането на кислород от бутилка след всяка серия подобрява възстановяването след тренировка и мускулната издръжливост. Тази мода обаче се оказала краткотрайна поради причини, които си остават неясни. Оттогава съм виждал състезатели на Мр. Олимпия, които по същия начин слизат от сцената и вдишват кислород, макар че в наши дни това не е толкова разпространена практика, колкото е била в миналото.
Напоследък популярна е оксидираната вода. Няколко специализирани марки напитки твърдят, че водата им съдържа между седем и 40 пъти повече кислород от обикновената небутилирана вода. Смята се, че повишеното съдържание на кислород подобрява спортното представяне и кардиоваскуларната и мускулната издръжливост.
Изглежда водата е идеалното средство за окисление, тъй като се състои от водород и кислород. Въпросът е дали прибавянето на допълнителен кислород към нормалната вода наистина променя тренировката и нивото на спортното представяне.
Това е изследвано от трима лекари; техните резултати бяха докладвани в брой на Журнала на Американската медицинска асоциация. Докторите измерили нивата на разтворения кислород в пет различни марки окислена бутилирана вода, сравнявайки данните с нивата на кислород в добре разбъркана чешмяна вода.
След това дали проби от окислена и от чешмяна вода на седем мъже и четири жени, които участвали в стандартни тренировъчни тестове. Резултатите показали, че четири от тестваните пет марки окислена вода имат нива на кислорода по-високи от тези в чешмяната вода, а една от марките имала същото количество кислород като в нормалната вода. Вода, съдържаща    най-високо ниво кислород, била и единствената, продавана в стъклена бутилка. Тренировъчните тестове не отчели никакви ползи, извлечени от окислената вода.


Въпреки че четири от петте марки съдържат по-голямо количество кислород от чешмяната вода, съдържанието на кислород не е значително, защото кислородът има сравнително малка разтворимост във вода. Във водата с най-високо съдържание на кислород имало 80 милилитра кислород в 340-милилитрова бутилка. Въздухът се състои от 20.9% кислород и нормална глътка въздух ти осигурява 100 милилитра кислород. В допълнение, хемоглобинът, пренасящият кислорода протеин на червените кръвни телца, се насища с кислород при дишане. Съвсем малко количество кислород може да бъде освободено в кръвната плазма. Не е трудно да разбереш защо оксидираната вода няма ергогенни свойства.

Джери Брейнъм

Hampson, N.B., etal. (2003). Oxygenated water and athletic performance. JAMA. 290:2408-2409.

 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.14832496643066 Seconds