Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

За годините и килограмите
 

Тази статия е адресирана към жените на 50 и над 50, а може би не само към тях. Пак става дума за отслабване, за наднормено тегло, но не само за това. Навярно ви е омръзнало вече да четете диети, да слушате за чудотворни лекарства, за вълшебни методи, чрез които ще отслабнете по 8,10, че и 18 кг за две седмици, в най-лошия случай за месец. Ами просто не четете за подобни чудеса или ако правите това-да е само от любопитство, а може и нещо да подейства, особено ако вече сте поотслабнали с по-научен подход и най-вече с правилни мисли.

Да, за мисли говорим-вашите мисли, защото те са изключително важни. Първо станете почтени към себе си. Спрете да се самооправдавате. Изхвърлете от съзнанието си удобните фрази: “Такава ми е натурата” - като бяхте на 30, на 40, не ви беше такава, нали? Или другото удобство: “Пълнея от възрастта” - ама комшийката е на същата възраст, а изглежда като момиче и съседът все нейната торбичка с продукти иска да носи, защото е слабичка и ще се измори. Въобще ги забравете тези малки троянски кончета: “Нямам време за спорт и разходка”, “Нямам пари за качествена здравословна храна”, “Уморена съм”…. Ще ставате все по-уморена, ако трупате по килце-две на година, да не говорим, че могат да станат и по 3-4 килограмчета. И не само ще сте уморени, а ще ви завладее и онова страшно безразличие, което ще роди нов троянски кон: “Няма за кога да слабея, вече съм на 50, все едно е как ще изглеждам.” А,не! Не бива така! Жена на 50 може да бъде здрава, елегантна, със самочувствие, а ако забрави огромните развлечени дрехи, с които крие натрупаните сланини, комшията ще поиска и нейната торбичка, няма да му натежи, особено ако от двете му страни вървят две елегантни съседки. Признайте си истината: “Мързи ме да спортувам”, “Лакома съм”, “Не проявявам достатъчна отговорност към здравето си”, защото наднорменото тегло застрашава здравето и вие отлично знаете това. Не търсете лесен начин за отслабване, а естествен и постоянен. Надявам се, че вече сте мотивирани да изгоните троянските кончета и да заживеете с нови мисли, например: “Мога да сваля някой килограм, първоначално няма значение колко и за какво време, важно е да се поохлаби полата в кръста”, “Мога да намеря време за разходка в парка”, “Мога да заменя баницата с една ябълка сутрин”. Ако си нароите нови хубави мисли, можете да подходите и по-организирано към проблема за намаляване на личното тегло.

Във форума на този сайт има добър алгоритъм за намаляване на наднормено тегло, прочетете го. Аз предварително знам къде ще оспорите насоките на сайт - администратора: “Няма фитнес в селището” - проверете, може и да има, а вие да не сте се поинтересували. Не изпитвайте неудобство да отидете във фитнес зала-тя не е само за младите. Намерете си приятелка, която да споделя стремежа ви към елегантна фигура, купете си подходящ екип и отивайте. Не се опитвайте да правите каквото ви дойде наум. Фитнес инструкторът ще ви създаде индивидуална програма, стига точно да обясните целите си. Посещението в залата може да се превърне в нещо много полезно и приятно, особено ако си намерите и нови приятели. Няма значение на каква възраст са, хората там са обединени от една идея-здраве и хармонична фигура. Никой няма да ви оценява как правите упражненията, вие ще се самооценявате и когато почувствате как с всяка следваща тренировка ставате по-гъвкава, а сигурно и по-лека, ще изпитате истинско удоволствие. Ако наистина няма зала в града -имате в дома малко по- просторна стая, където да направите тренировка,имате и стълби в блока,по които да се качвате с определено темпо –това ще стегне мускулатурата на тялото,особено на долните крайници,а нали бедрата са понаедрели,за целулита да не говорим. Има и други варианти-хубава музика и танци. Сменете компютъра и телевизора с огледалото и танцувайте, каквото искате и каквото можете. Не е лудост, повярвайте. По- весело е и по –полезно, отколкото като стара кукумявка да дремете пред някой колумбийски сериал, пък ако толкова си го харесвате, какво ви пречи да си танцувате и да си гледате.

Следващото, което ви звучи страшно, сигурно е препоръката да не ядете хляб. Често се чува от жени репликата”Ако не ям хляб, не се засищам и нямам сили.” Мисля, че и това е оправдание. Пантерата не яде хляб, пък е едно от най-силните животни, при това от най-грациозните. Хлябът е една от най-сухите храни, трудно е да ядете само хляб, нали. По естествен регулаторен механизъм се опитвате да комбинирате хляба с нещо друго-масълце, конфитюрче, сиренце, гозбичка с повече сос, става страшно. Може да не се яде хляб, а ако много ви се прииска, вземете една филийка пълнозърнест. Аз лично минавам и без нея. Ясно е, че всички тестени храни трябва да се сведат до минимум. Други ще се уплашат от указанието да не се ядат сладки неща. Прочетете внимателно-ограничаване, тоест ако не можете без сладко, хапнете, но с мяра и по-рядко. Повече жени на 50 и над 50 са вече добри домакини и редовно осигуряват в дома сладки и бонбони за гости. Да, ама гости не дойдат, младите са на диета и хайде, да не иде “зян”храната…. Вече има всичко и по всяко време в магазина, не трупайте в шкафчето запаси, за да нямате оправдание. Когато потрябва, купете, пък гости се черпят и с плодове, което е за предпочитане. Да не пропусна-не делете с внучето шоколада на две равни половинки. Щом го учите да споделя удоволствията с другите, вземете си малко парченце, когато детето ви черпи. Представяте ли си, ако то поиска след шоколада вафла, и нея ли ще си разделите? Не яжте пържено, а печено и варено месо. Това, което може да се пържи, може да се пече и вари, знаете го добре. Много плодове и зеленчуци, но ограничавайте бананите, сушените и озахарени плодове. Не пийте подсладени газирани напитки. Помнете, че бирата е храна. Не искате като мъжките бирени коремчета навярно, затова по-малко бира и много ограничено количество алкохол. Тук е мястото да изгоним едно троянско конче. Има приказка”Дебел пияница няма”, но не сме пияници първо, а второ алкохолът възбужда апетита и мезенцата могат да съсипят постигнатото в борбата с килограмите. Пийте вода и пак вода.

Казахме за мислите, за движението, за храненето. Сега нещо за дрехите-не широки и огромни. Те нищо не прикриват. Само ще изглеждате по-размъкната и състарена. Не тесни и впити-ще се очертават недостатъците. Дрехите трябва да са по мярка, свободни и комфортни. Да осигуряват правилна циркулация на кръвта, да не пристягат плътта излишно или на най-неподходящите места. Ако решите да поспортувате-удобен екип от естествени материи, не забравяйте, че кожата ни диша. Задължително –удобни обувки, още повече че на тази възраст краката имат някои деформации като плоскостъпие, израсли палцови кокалчета. Да припомним, че трябва да се почистят патологичните удебелявания по ходилата, за да не се травмират повече краката и това да е поредното оправдание да не спортувате.

Отделете малко пари и за качествена козметика. Често жените коментират, че не вярват на рекламите за антицелулитни продукти и други, които подпомагат намаляването на излишните мазнини и съответно килограми. Да не ставаме Тома неверни! Вярно е, че само с мазане не става, това пък е друга грешка, на тези, които искат да измажат едно бурканче гел и да свалят поне три килограма. Говорим за комплексни методи. Масажирането с подходящи гелове и кремове ще допринесе няколко ползи: самият масаж, разбира се качествен, е така наречената “мързелива гимнастика” за мускулите, той подобрява и тургора на кожата. Не забравяйте и собствената си психика-коя жена не обича да почувства кожата си свежа, добре подхранена, нежна. Ефектът от геловете не може да е светкавичен, но в комбинация с другите грижи за личното тегло, той неизбежно ще дойде. Само да не извикате мисълта”Нямам пари за такава козметика.” Ако искате, ще намерите пари, не купувате всеки ден гел или крем, а категорично имате право да си направите подобно удоволствие. Инвестирайте в себе си,ако ви звучи по-модерно.След това ще се радвате на резултатите.
За завършек ще ви върна към съвета на администратора на форума-не следете кантара, а огледалото. Радвайте се на самочувствието си и на своите 50 и отгоре години, животът продължава, а с хубава фигура е по-лесно и приятно, нали помните за комшията.

За любителките на диети предлагам една, която наричат “Японско чудо”.

В продължение на 18 дни не се употребяват: захар, сол, алкохол, тестени изделия, захарни изделия. Пие се само минерална вода, а ако е чешмяна-преварена. Диетата следва абсолютно точно дневните менюта. Идеята е, че за 18 дни се отслабва с 8 кг, а след приключването й теглото намалява още две седмици поради променен метаболизъм.

Ден първиЗакускачерно кафе без захар
 Обяд2 твърдо сварени яйца;салата от прясно зеле със зехтин, чаша доматен сок или 1 домат.
 Вечеряпечена или варена риба, салата-зеле със зехтин
Втори денЗакускачерно кафе без захар, 1 сухар
 Обядпечена или варена риба, салата-зеле със зехтин
 Вечеря200 гр варено говеждо месо и чаша айран
Трети денЗакускакафе без захар, 1 сухар
 Обядзадушено червено цвекло, ябълки или мандарини
 Вечеря2 твърдо сварени яйца, 200 гр сварено говеждо, салата-зеле със зехтин
Четвърти денЗакускакафе без захар
 Обяд1 рохко яйце, 3 сварени или задушени моркова, 15 гр кашкавал
 Вечеряплодове
Пети ден Закуска1 настърган морков, залят със сок от лимон
 Обяд500 гр варена или печена риба, чаша доматен сок
 Вечеряпечена риба, салата от задушено зеле, полята със зехтин
Шести денЗакускакафе без захар
 Обядполовин пиле на грил, салата от пресни моркови и зеле
 Вечеря2 твърдо сварени яйца, чаша сок от настъргани моркови
Седми денЗакускачерен чай без захар
 Обяд200 гр варено говеждо, плодове
 Вечеряпо избор от предишните дни

 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.12697911262512 Seconds