Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

За да няма травми във фитнес залата
 

Много хора имат неправилното мнение, че спортове като футбол, баскетбол, карате,бокс и други, който предполагат контакт, са по- опасни от гледна точка на травматизъм отколкото културизма. Това всъщност е една твърде голяма заблуда, която за невлизащите във фитнес зала е само заблуда, но за трениращите там е опасност. Нали не смятате,че сблъсъкът с желязото е по-безболезнен от ритането на терена или удара на татамито? Избягването на травми във фитнес залата е изключително важен проблем както за трениращите, така и за техните инструктори, които трябва да обезпечат здравето на хората, които са им се доверили. Дори най-малката травма вреди не само на здравето, а и на прогреса по отношение на достигнатата форма, който понякога е плод на много усилия. Има и друг важен момент. Той не винаги се осъзнава навреме, но е твърде значим.

Ако трениращият е положил много усилия, постигнал е вече видим резултат- обем на мускулите, за които работи, високи  силови показатели и изведнъж се наложи да прекрати тренировки заради травма, той губи удовлетворение от труда си или изпада в друга крайност-стреми се да преодолява болките, за да не спира тренировки, което може да се окаже много опасно. Ако става дума за бодибилдер  в етап на състезателна подготовка, нещата са още по-драматични - ритъмът се нарушава и е напълно възможно да не се достигне желаната върхова форма, когато настъпи състезанието, да не говорим за невъзможност въобще да се стъпи на подиума. За жалост не само сред новаци в залата се подценява проблемът за травматизма. Липсата на опит застрашава от травмиране новодошлите в залата, но те биха могли при желание да овладеят правилата за безопасност. При опитните атлети причината за травми е друга-най-вече подценяване на ситуациите, самочувствието, че всичко им е познато и желязото е подвластно на силата и уменията им.

Основните причини за травматизъм в бодибилдинга могат да бъдат класифицирани в няколко групи, като най-честата е неправилна организация и методика на тренировките.


Нерационално създадена програма, липса на ясна цел и план за постигането й, лоша самодисциплина в залата-всичко това може да е предпоставка за травми. Достатъчно е трениращият да не прецени /или инструкторът м/у възможностите си и сами предвидете какво може да се случи. Затова избирайте зали с опитни инструктори или треньори, които да се ангажират с изработване на ваша индивидуална програма. Те трябва да са и достатъчно отговорни, за да ви помагат, докато овладеете съответното упражнение. При усвояване на ново упражнение избирайте тежест, която да ви позволи да изпълните не по-малко от 20 повторения. Не се напъвайте да работите с голяма тежест веднага. Нека вашата нервна система, мускулатурата ви усвоят новите движения. Именно от лоша координация на непривикналите с движението мускули се получават разтежения, разкъсвания на мускулни влакна, на свръзки и сухожилия.
При нарушаване методиката на тренировката също често се получават травми. Ако не се спазват принципите на последователност и постепенност, а инструкторът или треньорът не следят за това, всеки е заплашен от травма. Според статистиката 40% до 70% от всички травми са по тези причини. Не трябва рязко да се изменят тренировъчните програми, всички промени трябва да са обмислени, плавни и най –вече обосновани, а не защото ви харесва програмата на друг, който вече има видими резултати. Бързайте бавно, но системно и отговорно. Ще изваете своята мускулатура с труд, а ако избегнете контузиите, ще бъдете още по-доволни. Всеки има различна костна структура, състоянието на здравето е различно, възрастта, полът, физическата и техническата подготовка.

Към тази група се отнасят и травмите, които са последица от пренебрежение към разгрявката преди тренировка. Мнозина дори не се сещат да отделят време за този проблем, но разгрявката е важно средство за подготовката на организма към напрегната работа. Изключително много травми в бодибилдинга са резултат от некачествено подготвяне за основна тренировка. Общата разгрявка трябва да включва наклони,махове,разтягащи упражнения,подскоци,прикляквания,а после и лек самомасаж на тези мускулни групи,които изпитват дори слабо напрежение като последица от предходната тренировка.Показател за качествено разгряване са лекото изпотяване и усещането за повишено кръвообращение в целия организъм. Щом искате да се занимавате със спорт,трябва да се научите да познавате реакциите на вашето тяло.
Специална разгрявка трябва да се прави преди всяко базово упражнение, включено в програмата ви. Това могат да бъдат 1-2 упражнения с тежести, представляващи 50% от основната тежест в дадено упражнение. Много бодибилдери смятат, че губят излишно време за разгряване, подценяват проблема и поразмахват ръце, вместо сериозно да се подготвят за работа. Оказва се, че после губят много повече време за възстановяване от някоя травма.

За да се избегне травматизъм, е необходимо да се погрижите за собственото си подсигуряване. Колкото по-силни ставате, толкова по-големи тежести вдигате или поне се опитвате да вдигнете. Задължително ви е нужен надежден партньор, който да е готов за помощ в момент, когато имате нужда от това. Особено ще е полезен човек до вас, когато работите с щанги - прикляквате, вдигате от легнало положение и други упражнения, които изискват сила и координация. Първо присъствието на партньор ви дава възможност да сте по-съсредоточен, второ – той може да ви помогне да изпълните последните бройки от серията, което е важно за вас, а от друга страна вече сте на предела на силите, и трето-понякога помощта на партньора може да ви спаси от много тежка травма. Когато започвате работа с по-големи тежести, често ще имате нужда от ластични бинтове и колан, но помнете, че не е необходимо постоянно да сте с тях, защото пристягането нарушава кръвообращението, а това също може да стане причина за травмиране.

Статистиката определя, че 15-20% от травматизма се дължи на неспазване на правилата в тренировъчната зала. Редно е преди тренировка да проверявате състоянието на уредите, защото има безотговорни хора, които развиват, дърпат, чупят, без да мислят за другите. Оглеждайте уредите, на които ще работите. Едно протрито въже, развит болт, незакрепена тежест могат да се окажат фатални за здравето и спортната ви форма.

Колкото и да ви се види странно, безпорядъкът около вас или друг трениращ също е опасен. Много често около някого се виждат разхвърляни дъмбели, тежести за щанга, шишета с вода, мобилни телефони и ред други предмети. На него може да му е приятен подобен хаос, но за вас той е сигнал за внимание - около този човек е опасно. Ако вие сте разхвърлящият - научете се на малко ред, заради себе си и заради другите.         

Причина за травми могат да бъдат и неудобни обувки, неподходящи дрехи, прекалени шеги между трениращите, силен шум, който ви разконцентрира, и още много предвидими и непредвидими фактори. Едно обилно хранене преди тренировка, непреминал махмурлук, неизлекувано главоболие-всичко това може да предизвика травма.

Много опасно явление се забелязва напоследък по фитнес залите-всеки, който пожелае, почва да тренира. Похвално е желанието да се работи за красотата на тялото, но… Редно е преди това да се направи медицински преглед, защото хора с дископатия, радикулит, гръбначни изкривявания, колебания в кръвното налягане са много по-застрашени от травматизъм. Нека лекарят, инструкторът, треньорът да преценят професионално нещата и тогава да се пристъпи към изготвяне на точна програма. Да не говорим, че понякога, най-често млади момчета, крият заболявания като епилепсия, а един припадък може да се окаже много опасен и с това, че при загубване на съзнание болният пада и се удря. Представете си, навсякъде около него са така любимите за билдерите железа. Новите хора в залата стават понякога както жертви, така и причини за травми. Те трябва да бъдат инструктирани за реда в залата, за опасностите при неспазване на правилата. Техният “мерак” да настигнат напредналите, да покажат колко са силни, води до проблеми най-често за самите тях, ако не други, то поне до преумора. Не по-малко опасни са и “срамежливците”, които се притесняват да питат или да помолят за помощ, но създават напрежение с невежеството си, като се пречкат на другите.

Вярно е, че невинаги може да се предвиди бедата, но ако човек се погрижи за себе си и за другите, много по-малко травми ще има сред трениращите във фитнес залите.

 
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.14424705505371 Seconds