Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Snail Soap
Snail Soap
1.80 BGL
Купи

CGT
CGT
12.00 BGL
Купи

Reproduct Factors +
Reproduct Factors +
38.00 BGL
Купи

Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Gold Matrix Gainer 5 кг
Gold Matrix Gainer 5 кг
154.00 BGL
Купи
Reproduct Factors +
Reproduct Factors +
38.00 BGL
Купи
Creatine Monohydrate Pure
Creatine Monohydrate Pure
11.00 BGL
Купи
За да отслабнеш, трябва да знаеш - част 2
 

Друго, което всеки, заел се да отслабва, трябва да знае е, че само във физиката всяка калория е една калория , тъй като калорията е мерна единица за енергия.Не е така обаче за хората, които употребяват различни храни. Човешкият организъм  реагира на калориите от мазнини  по различен начин в сравнение с белтъчните, алкохолните или въглехидратните калории. Енергията, която се получава от тези четири различни източника, се изразходва в определен ред.

Организмът използва първо алкохолните калории, след това въглехидратните, после белтъчните и чак тогава, ако все още  му е нужна енергия, прибягва до тези от мазнини. Алкохолът и въглехидратите са източници на енергия, необходими за поддържане на живота, докато мазнините са повече енергиен резерв, който се складира. Белтъчините калории се използват  предимно за изграждане на клетките.

Когато се говори за диети, е редно да се знае, че тези, “вълшебните”, са най- опасни и почти винаги са последвани от “Йо-йо “-то.  Всички диети работят на един и същ принцип – намаляване на приема на калории. В началото заработват, кантарът показва по-ниски стойности, което само в незначителна степен се дължи на разтопени телесни мазнини. Организмът е обезводнен най-често, разгражда се мускулна маса. При спиране на диетата, килограмите се възстановяват, дори се увеличават Още по-лошо -човек се потиска психически заради поредния неудачен опит, обвинява се в слабоволие и т.н. Много странна фраза се чува от хора, които неведнъж са правили неуспешни опити да свалят килограми, например: “Петнадесет  години все гладна и дебела ходя.” Може би този, който изрича такива думи, все още не си е дал сметка, че вината си е негова. Наскоро срещнах позната, която от студентски години помня, че беше ту на солети, ту на два моркова, ту на буркан мляко с чесън за ужас на колегите. Сега похапваше някакви диетични бисквитки, но си беше (меко казано) все така пълничка, че и повече. Диетата трябва да се разбира като правилно, тоест здравословно и пълноценно хранене, но балансирано като прием и разход на калории. Няма да повтаряме азбучната истина, че всяка диета трябва да е придружена с движение.


Така че не стойте гладни, защото наистина ще сте все дебели. Погледнете в “Известно ли ви е (3 част)” принципите на д-р Дертен Волф за разделното хранене, за да се убедите, че има начин да не гладувате и да намалите теглото си.

Би трябвало  да се попремислят и някои, станали твърде популярни, препоръки и да се съобразят с индивидуалните особености на човека. Какво значи например “Не яжте след 18.00 часа.”? Помислете какво става, ако сте човек, който си ляга към  1-2 след полунощ и трябва да изпълните  една друга препоръка –“Яжте често, но по малко.”Нещо не се съвместява, нали? Затова трябва личен хранителен режим, а той също изисква обмисляни, за да е ефективен. Често се смея на препоръки от типа ”Сипвайте си в малки чинийки.” Като си изтърва волевите задръжки, нищо не ми пречи да си сипя в малките чинийки 2-3 пъти. Нали е ясно, че от личната ни воля зависят много неща, независимо как ще си оправдаваме лакомията, която не е едно и също нещо с глада. Не е нужно да ставате електронно изчислителна машина, достатъчно е да се съобразявате какво и колко ядете и какво и колко изразходвате.
За да се свалят излишни мазнини, са необходими аеробни занимания. При тях вкарвате повече кислород в организма си, който подпомага процеса на изгаряне на мазнините. тялото ви.
Бягането вече сме разглеждали като средство за сваляне на килограми, припомнете си статията “Бягането. Как да извлечем максимална полза?”, раздел Тренировки. Можете да използвате и велоергометър или колело. Такъв вид аеробика е за предпочитане при хора с  по-сериозно наднормено тегло, за да не се товарят много ставите. Изкачването на стълби е добър метод едновременно да стегнете мускулатурата си и да изгорите сериозно количество калории. Разходки ( с куче или без куче), игра на тенис, туризъм, въобще движение, ако ще това да са ориенталски танци, от които действително ефектът ще е добър, особено за коремната област и бедрата. Всичко това вече е казвано. Може би не знаете колко калории горите с някои видове дейности. Предлагаме ви ориентировъчна таблица за  разход на калории при някои видове спорт, изчислена на база: 60-75 кг телесна маса при 60 минути спорт.

Аеробика

416-450

Колоездене

512-544

Тенис на корт

448-475

Кънки, ролери

448-470

Плуване

384-410

Туризъм- разходка

380-415

Качване по стълби

560-620

Скачане на въже

640-680

Футбол

350- 450

Ходене - 6 км./час

250-265

Танци - енергични

280-350

Тенис на маса

200-345

 
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.22255897521973 Seconds