Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

За да отслабнеш, трябва да знаеш
 

Всеки, който реши, че трябва да отслабва, се нахвърля върху различни четива с диети, препоръки, научни и недотам научни статии. Вярно е, че за да отслабнеш, трябва да знаеш, но се пита какво? Дали са нужни знания от рекламни брошури, в които те убеждават колко е вълшебно хапчето, как ще си ядеш, колкото ти душа иска, и ще си слабееш, докато стигнеш манекенски размери(но и те вече се променят), или споделеното от еди-кого си как отслабнал, като ял качамак с пръжки.

Разбира се всеки има право да говори и да чете каквото си реши, но истината е , че отслабването като процес изисква всичко, което ще бъде предприето да е обмислено добре и да е поставено на научна основа. Не подходите ли така към проблема, я има резултат от диетата, я не, пък да не споменаваме прословутия ЙО-ЙО ЕФЕКТ, който е довел до отчаяние хора, посещавали дори програми за лечебно гладуване.

Идва ред на въпросът какво трябва да знае всеки, който е решил да отслабва. Първо трябва да знае трябва ли да сваля килограми, защото има наднормено тегло или просто му се иска да е по-слаб заради модата или някаква собствена приумица. Съвсем наскоро разговарях с момиче, което имаше ръст  165 см ,тегло – 47 кг , а твърдеше ,че е нужно да свали 3 кг, за да изглежда добре. В моите представи трябваше да се погрижи  да добави тези 3 кг към теглото си, но момичето убедително ми посочваше имена на манекенки, които беше си издигнало до идеал. Като оставим настрани подобни случаи, е необходима правилна самооценка за личното тегло и цялостната фигура.

Има три добри метода да проверите имате ли наднормено тегло.

1. Индекс на телесната маса (ИТМ) ( индекс на Кетле)
Изчислява се като:  теглото в килограми  се раздели  на квадрата  на ръста в метри

ИТМ
 
20-24,9нормално тегло
30-34,9затлъстяване първа степен
35-39,9затлъстяване втора степен
40 и нагорезатлъстяване трета степен

Пример : тегло 60 кг  ,  ръст 1.64 м    ( 60 /(1.64 x 1.64) = 22,308)
Извод    :  теглото е нормално    
 

2. Индекс на Брок    
Изчислява се като: при ръст 155-165 см от  сантиметрите на ръста   се изважда 100,
 при  ръст 166-175  се изважда 105 ; при ръст над 175 см се изважда 110.

Пример  :   тегло 60 кг  ,  ръст 164 см    ( 164 -100 = 64 кг максимум )
Извод    :  теглото е нормално   

3. Индекс на Брейтман
Изчислява се като: ръстът в см  трябва да се умножи с 0,7 и от получения резултат се изважда 50

Пример  :   тегло 60 кг  ,  ръст 164 см    (164 x 0.7 =114,8 -50 = 64,8 кг максимум)
Извод    :  теглото е нормално

Смята се , че първият метод е най-обосновано точен.
Обиколката на талията -102 см за мъжете и 88 см за жените е другият критерий, който показва дали човек с наднормено тегло е застрашен от сърдечно - съдови заболявания, диабет и други болести, свързани със свръхтегло. Измерването на талията е важен показател, защото той подсказва натрупване на мазнини в областта на корема, а те доста трудно се свалят.

Не е достатъчно да се установи дали теглото е в рамките на нормалното, или има някаква степен на наднорменост в килограмите. Неведнъж вече сме казвали, че кантарът не е най-точната мярка. Важно е всеки да познава своето тяло добре. Килограмите са съвкупност от всичко, от което е изградено човешкото тяло. Не винаги по-големите мерки са израз на затлъстяване. Един спортист с добре развита мускулатура би могъл да има висок индекс на телесната маса, но малко  сантиметри при измерване на талията, защото е работил за увеличаване на мускулна маса, а най – вероятно и за тънка талия, като е чистил целенасочено коремни мазнини. Тогава за какво наднормено тегло може да се говори.

Натрупаните излишни мазнини могат да бъдат неравномерно разпределени. Затова е необходима точна преценка – кои участъци: бедра, ханш, корем, понякога ръце , гръб или цялото тяло се нуждае от отслабване. Много хора се заемат сами да се борят с проблеми около теглото си. Това е напълно възможно, ако става дума за сваляне на 3-4 килограма, натрупани през зимата. Но когато е нужно да се свалят 8,10,15 и повече килограма, аз поне смятам, че трябва компетентна намеса. Дори човекът да е упорит, да прави гимнастика и да тренира вкъщи, едва ли ще успее да се справи, особено при специфично натрупване на мазнини в някои области от тялото. Инструкторът е този, който трябва да прецени и да изготви най-оптимална програма. Иначе може да се получи дори нежелан ефект – отслабнал бюст, полюшващи се бедра, отпуснати седалищни мускули, а и съхранено коремче и паласки около кръста. Изводът е ,че пак знание е нужно.

 

 
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.17586588859558 Seconds