Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Ironfuckers тениска
Ironfuckers тениска
25.00 BGL
Купи

Пакет DETOX
Пакет DETOX
72.80 BGL
57.80 BGL
Спестявате: 15.00 BGL
Купи

NOS
NOS
35.00 BGL
Купи

Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Тениска EXPLODE 2013 - синя
Тениска EXPLODE 2013 - синя
15.00 BGL
Купи
Снейл Еликсир
Снейл Еликсир
8.50 BGL
Купи
Testopower
Testopower
35.00 BGL
Купи
За да отслабнеш, трябва да знаеш
 

Всеки, който реши, че трябва да отслабва, се нахвърля върху различни четива с диети, препоръки, научни и недотам научни статии. Вярно е, че за да отслабнеш, трябва да знаеш, но се пита какво? Дали са нужни знания от рекламни брошури, в които те убеждават колко е вълшебно хапчето, как ще си ядеш, колкото ти душа иска, и ще си слабееш, докато стигнеш манекенски размери(но и те вече се променят), или споделеното от еди-кого си как отслабнал, като ял качамак с пръжки.

Разбира се всеки има право да говори и да чете каквото си реши, но истината е , че отслабването като процес изисква всичко, което ще бъде предприето да е обмислено добре и да е поставено на научна основа. Не подходите ли така към проблема, я има резултат от диетата, я не, пък да не споменаваме прословутия ЙО-ЙО ЕФЕКТ, който е довел до отчаяние хора, посещавали дори програми за лечебно гладуване.

Идва ред на въпросът какво трябва да знае всеки, който е решил да отслабва. Първо трябва да знае трябва ли да сваля килограми, защото има наднормено тегло или просто му се иска да е по-слаб заради модата или някаква собствена приумица. Съвсем наскоро разговарях с момиче, което имаше ръст  165 см ,тегло – 47 кг , а твърдеше ,че е нужно да свали 3 кг, за да изглежда добре. В моите представи трябваше да се погрижи  да добави тези 3 кг към теглото си, но момичето убедително ми посочваше имена на манекенки, които беше си издигнало до идеал. Като оставим настрани подобни случаи, е необходима правилна самооценка за личното тегло и цялостната фигура.

Има три добри метода да проверите имате ли наднормено тегло.

1. Индекс на телесната маса (ИТМ) ( индекс на Кетле)
Изчислява се като:  теглото в килограми  се раздели  на квадрата  на ръста в метри

ИТМ
 
20-24,9нормално тегло
30-34,9затлъстяване първа степен
35-39,9затлъстяване втора степен
40 и нагорезатлъстяване трета степен

Пример : тегло 60 кг  ,  ръст 1.64 м    ( 60 /(1.64 x 1.64) = 22,308)
Извод    :  теглото е нормално    
 

2. Индекс на Брок    
Изчислява се като: при ръст 155-165 см от  сантиметрите на ръста   се изважда 100,
 при  ръст 166-175  се изважда 105 ; при ръст над 175 см се изважда 110.

Пример  :   тегло 60 кг  ,  ръст 164 см    ( 164 -100 = 64 кг максимум )
Извод    :  теглото е нормално   

3. Индекс на Брейтман
Изчислява се като: ръстът в см  трябва да се умножи с 0,7 и от получения резултат се изважда 50

Пример  :   тегло 60 кг  ,  ръст 164 см    (164 x 0.7 =114,8 -50 = 64,8 кг максимум)
Извод    :  теглото е нормално

Смята се , че първият метод е най-обосновано точен.
Обиколката на талията -102 см за мъжете и 88 см за жените е другият критерий, който показва дали човек с наднормено тегло е застрашен от сърдечно - съдови заболявания, диабет и други болести, свързани със свръхтегло. Измерването на талията е важен показател, защото той подсказва натрупване на мазнини в областта на корема, а те доста трудно се свалят.

Не е достатъчно да се установи дали теглото е в рамките на нормалното, или има някаква степен на наднорменост в килограмите. Неведнъж вече сме казвали, че кантарът не е най-точната мярка. Важно е всеки да познава своето тяло добре. Килограмите са съвкупност от всичко, от което е изградено човешкото тяло. Не винаги по-големите мерки са израз на затлъстяване. Един спортист с добре развита мускулатура би могъл да има висок индекс на телесната маса, но малко  сантиметри при измерване на талията, защото е работил за увеличаване на мускулна маса, а най – вероятно и за тънка талия, като е чистил целенасочено коремни мазнини. Тогава за какво наднормено тегло може да се говори.

Натрупаните излишни мазнини могат да бъдат неравномерно разпределени. Затова е необходима точна преценка – кои участъци: бедра, ханш, корем, понякога ръце , гръб или цялото тяло се нуждае от отслабване. Много хора се заемат сами да се борят с проблеми около теглото си. Това е напълно възможно, ако става дума за сваляне на 3-4 килограма, натрупани през зимата. Но когато е нужно да се свалят 8,10,15 и повече килограма, аз поне смятам, че трябва компетентна намеса. Дори човекът да е упорит, да прави гимнастика и да тренира вкъщи, едва ли ще успее да се справи, особено при специфично натрупване на мазнини в някои области от тялото. Инструкторът е този, който трябва да прецени и да изготви най-оптимална програма. Иначе може да се получи дори нежелан ефект – отслабнал бюст, полюшващи се бедра, отпуснати седалищни мускули, а и съхранено коремче и паласки около кръста. Изводът е ,че пак знание е нужно.

 

 
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.3270959854126 Seconds