Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

За или против приспособленията при клек

Някои атлети си задават въпроса дали е редно, когато правят клек с щанга, да използват хавлиени кърпи или други меки приспособления. 

Чарлз Поликвин отговаря на този въпрос. 

Кърпите и другите подложки заставят щангата да се измества леко назад на раменете, което в крайна сметка влошава стабилността при изпълнение на упражнението. Атлетите, които ползват подобни меки подложки, често са принудени да накланят раменете си напред за компенсация. Това е причина гръбначният стълб да заема неправилно положение, което е голям проблем, защото тези подложки увеличават разстоянието между щангата и бедрата, повишавайки натоварването върху долната част на гръбнака. Подобни подложки също така могат да увеличат риска от травми на шията, тъй като главата заема неправилно положение, когато атлетът се опитва да предотврати плъзгането на щангата.

Начинаещите обикновено поставят щангата неправилно, но това е така, защото никой не им обяснява как да изпълняват правилно упражнението. Ако трениращият смята, че щангата болезнено се впива в раменете, то решение може да бъде използването на по-близък хват, като лактите са към пода, а не назад – това може да се окаже достатъчно. 

За тези, на които е некомфортно да държат щангата, едно временно решение може да бъде използването на приспособлението "Скат", което разпределя натиска на щангата на по-голяма площ. Вместо щангата да отива назад, тя просто се повдига съвсем малко.

 

Клек с щанга

 

Трябва да кажем, че професионалистите предпочитат да не използват никакви приспособления, за да чувстват максимално щангата. Грифовете за паурлифтинг имат специални вдлъбнатини, за да се усилят тактилните усещания в областта на шията.

 

 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.23908710479736 Seconds