Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

За какво са им мускули на жените?

Най-лесно е да се каже – за каквото са и на мъжете, но истината е, че както твърдят учените, на жените мускулите са им по-нужни, отколкото на мъжете.
За повечето хора, които не посещават фитнес зали,  думата „мускули” се асоциира с огромните размери на културистите. Значимостта на размерите на мускулите, силата, метаболитната функция за резултатността в спорта никога не са поставяни под съмнение. Обаче не толкова мощната, но стегната стройна фигура за жената е важна и сега ще обясня защо.

Функции на мускулите в профилактиката срещу затлъстяването
Докато ролята на мускулите в борбата с такива синдроми като саркопенията и кахексията, които в крайна сметка  отчасти се определят със загуба на мускулна маса и сила, се проучва постоянно, то функциите на мускулите в профилактиката на затлъстяването, за съжаление, получават малко внимание.  Развитието на затлъстяването произтича в резултат на енергиен дисбаланс в течение на продължително време, когато разходът на енергия е много по-малък от прихода. За да се възстанови балансът, трябва да се промени или разхода на енергия, или прихода. Жените, които се закрепват към някоя диета, обръщат внимание на практика само на едната част на уравнението. Те се грижат какво и колко ще консумират, но малко мислят как ще го изразходят. А какво означава понятието „енергиен баланс” - двете части трябва да са балансирани. Само съкращаването на калориите няма да донесе здравословно изравняване, а умора, депресивни състояния и изтощаване на нервната система.


Общият разход на енергия е сума от енергоразхода в покой, термическия ефект на храната и разхода на енергия в резултат на физическо натоварване. Мускулната маса и свързаните с мускулния метаболизъм загуби на енергия влияят на разхода на енергия в покой и на разхода при активност. Колкото повече мускулна маса имаме, толкова по-тежко можем да вдигнем, толкова повече енергия ще изразходим. Разходът на енергия в покой също ще е увеличен както за мъжете, така и за жените.
Сега да видим как мускулите възпрепятстват затлъстяването. Предлагам малко прости изчисления.
Скоростта на обръщение на протеина в органите и тъканите на човека е значително постоянна величина. В противоположност на това са възможни силни колебания на размерите на мускулите, а също така и изменения в обората на мускулния протеин (имам предвид синтез и разрушение). Синтезът и разрушаването на мускулния протеин са в основата на разхода на енергия от мускулите в покой.
Средната мускулна маса на млади и здрави мъже е около 35-50 килограма. А при възрастна жена мускулите са около 13 килограма. В същото време понеже точният оборот на мускулния протеин не е известен, могат да се получат консервативни разчети на основание синтеза на този протеин. За младите мъже и за възрастната жена енергийният разход ежедневно в на синтеза резултатите могат да варират от 485 калории на ден до 120 калории. Това е значителна разлика и дори никакво увеличение на обръщението на протеините в резултат на физическа активност да не се отчита. Обърнете внимание, мъжете не са билдери. Големите промени в мускулите, да кажем че с възрастта билдерите ще „изсъхнат”, ще наложат още по-голяма разлика в разхода на енергия в покой.
Погледнато по отношение на енергийния баланс на целия организъм при покой разликата от 365 калории ще доведе или до натрупване, или до загуба на 47 грама подкожни мазнини на ден. За килограм подкожни мазнини са нужни 7700 калории.
Ако диетата и физическата активност остават постоянни, това значи натрупване или загуба на 1,4 кг подкожни мазнини за месец.

Сега ясно ли е защо на жените са нужни мускули?!
Ефектът на енергийният баланс става още по-поразителен, когато стане ясно, че приведените по-горе резултати, свързани с оборота на мускулния протеин, до известна степен за намалени, защото за разрушаването на протеина също трябва енергия. Дори 10 килограма в мускулната маса могат да окажат съществен ефект върху енергийния баланс. Всеки 10 килограма в чиста мускулна маса означават енергоразхода да се промени с близо 100 калории на ден при условие на постоянна скорост на протеиновия оборот. А помислете какво става в течение на месеци и години. Тази разлика от излишни 100 калории на ден ще доведе до 4,7 килограма подкожни мазнини за една година.
И затова жените трябва да поддържат и увеличават мускулната си маса, тъй като това възпрепятства затлъстяването.
И още нещо интересно – използваните в качеството на енергия калории за обръщение на мускулните протеини ще се вземат от запасите подкожни мазнини, защото те са предпочитания източник на енергия в състояние на покой. Този факт е потвърден с изследвания, изучаващи ефекта на инжекции тестостерон при възрастни мъже. Увеличаването на синтеза на мускулния протеин и сухата маса на тялото се съпровождало от понижаване на подкожните мазнини. Точно по същия механизъм увеличаването на размера на мускулите работи и при жените.

Функция на мускулите при хронически заболявания
Хроническите заболявания, свързани с неправилния начин на живот, са причина за повече от две трети при смъртните случаи в САЩ, а изменението в мускулите и загубата на мускулна маса играят важна роля в много от най-разпространените заболявания и болестни състояния. Сърдечните заболявания и ракът са главните болести на западния свят, а те често са свързани с бързо и интензивно губене на мускулна маса, отслабени метаболитни функции. Саркопенията е широко разпространено заболяване, оказващо разрушителен ефект върху качеството на живот, а и върху неговата продължителност. Известно е, че тренировките с тежести имат положителен ефект в случаи на заболявания, свързани с мускулно изтощение.
Друго заболяване, което налага жените да поддържат своите мускули, е остеопорозата.

 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.14966797828674 Seconds