Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

За правилно дишане
Кога да дишаме?
Основно правило № 1 – еднократно повторение при едно вдишване
Ускоряване на съкращението
Най-важното правило в методиката на дишането е “едно вдишване – едно повторение”, което служи за основен принцип на правилното дишане. Често виждаме как хората си поемат дълбоко дъх и започват да изпълняват колкото може по-голям брой избутвания. С настъпване на умората, тези повторения се изпълняват с все по-лоша техника и все по-ускорено съкращение, което е далеч от препоръчителното. Движенията стават кратки и резки, а трениращият се опитва да направи колкото може повече повторения преди да си поеме отново дъх.
Състояние на изтощение
Докато си поеме повторно дъх, той вече е на ръба на сърдечносъдовото и белодробно изтощение. Също както децата си играят като поемат дъх, гмуркат се и броят до колко могат да издържат.  Когато усетят, че “ще експлодират”, те се издигат на повърхността като издишат силно въздуха.
Загуба на форма
Така се получава и когато трениращият с тежести задържа дъха си по време на упражнението. И той усеща, че “ще се пръсне”. Състезава се със самия себе си, за да види дали ще може да завърши серията преди да си поеме отново дъх! Отрицателният ефект от подобен подход се състои в това, че вниманието се насочва не към правилното изпълнение на движението, а към неговото приключване. И наистина, “как можем да се мисли за изпълнението в такъв момент”.Нека си представим, че изпълняваме седмата бройка от десетократна серия. Налягането в белите дробове и артериалното кръвно налягане в цялата система се повишава така, че ставаме от леко зачервени чак морави. Краката вече не ни слушат и движенията ни стават все по-малко контролируеми. С всяко ново повторение положението се влошава. И най-сетне почти неволно издишваме. Следва кратко отчаяно поемане на въздух в системата преди да отпуснем набързо тежестта при последното повторение, за да си поемем дъх и удовлетворим належащата нужда от кислород. Гърдите започват да свирят, издаваме звуци наподобяващи ранен носорог, скърцане на гуми или спирачки на ТИР. Въпреки всичко, все още не можем да си поемем свеж кислород. Най-сетне и десетото повторение завършва с рев и крясък. (Подчертавам, “реве и крещи” само лишеният от кислород спортист). И с този зловещ плачевен вик, носещ се из залата, комплексът от упражнения завършва. Как можем да виним някого, че издава подобни звуци. Той едва се е спасил от задушаване!
 
Суплементи за покачване на мускулна маса


Лишаване от кислород
В опита си да направи колкото може повече повторения, без да си поеме отново въздух, трениращият лишава организма си от жизнено необходимия кислород. Много по-разумно е да се вдишва и издишва при всяко повторение, осигурявайки по този начин правилното съотношение между нуждата и консумацията на кислород. Като доставя необходимото количество кислород в организма си, спортистът може да избегне гърченето на тялото в стремежа му да възбуди нови мускулни влакна от съседните мускулни групи, за да изпълни определените движения. Целта на изпълняване на дадена серия повторения на определени движения е да се приведат в действие едни и същи мускулни влакна през цялата серия. Така тренировката постига желания ефект.
Преодоляване на “паническото задъхване”
Освен това, притокът на нов кислород позволява на трениращия да не изпада в паниката, причинена от неравномерното дишане, описано по-горе. Той може да поеме най-голямо количество кислород и след това да прочисти изцяло организма си от излишния въздух, като максимално се зарежда със свеж въздух чрез силни ритмични вдишвания и издишвания. Вдишването при всяко повторение освен това дава възможност за най-добро функциониране и на сърцето и на мозъка. Помнете, че е съвсем глупаво да изпълнявате колкото може повече повторения на един дъх. Спортист, който използва подобна практика, рискува да получи травми и да намали възможността за мускулен растеж и развитие.
C.O.R.F.I.T
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.17296385765076 Seconds