Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Значение на правилното пазене
Някой в залата вика и крещи. Това  те разсейва! Изпълняваш серията – три, четири, пет, пак крясък; седем, осем, започва мъчително гърлено стенание; опитваш се пак да се съсредоточи ...; осем..., маниакален рев, ... девет, почти си на финала – и най-сетне, сред цялата тази какафония – последно десето повторение. Почти тръшваш лоста, за да разбереш откъде идват ужасните звуци. Оглеждаш се гневно и виждаш в другия край на залата как един е натрупал всички възможни дискове и бъхти та се къса.
Очите му ще изскочат, гърдите се надигат, дишана задъхано, лицето му мораво червено, а вените на слепоочията изпъкнали. Чакай малко. На този, дето блъска толкова килограми, нищо му няма - не крещи. Откъде идва целият шум тогава? Ето го – на платформата за пазене. Най-страшното същество в цялата зала – всяващият ужас “зрелищен пазещ”!
“Давай... давай ... а така!” Всеки вик по-силен от предишния.

И неизменното “Блъскай, бутай!”, последвано задължително от “бут-а-а-й!” и на края, “Страхотно! Страшна серия!” Какво пък толкова й е страхотното! Трениращият е на пръсти, гърбът му извит като полумесец, избутва лоста на десет сантиметра пред гърдите си! С изключение на това, всичко друго му е наред и в края на краищата успява да завърши десетте си повторения.
Ако не е толкова страшно на вид, цялото зрелище би било смешно. Навсякъде в света на бодибилдинга може да се види и чуе подобно изпълнение. 365 Дни в годината този дует “титани” с кресливото си шоу смущават спокойната работа в залата и пречат на концентрацията ти. Това, което не разбират те е, че така се губи логиката на пазенето, а именно да осигуриш безопасна работа и да помогнеш да се развие пълният потенциал  за мускулен растеж. Тези основни положителни резултати може никога да не се реализират, ако се прилага такъв погрешен подход към партньорството в тренировката. В настоящата статия ще обясним от научна гледна точка, защо е важно да провеждаме правилно пазене, което да намали опасността от травми и да засили мускулния растеж и развитие у нашия партньор.

Класификация на травмите

Външни травми
Когато чуя термина “пазене” всъщност си представям ситуация, в която липсва всякакво пазене. Трениращият е прикован на лежанката при неуспешен опит да изпълни преса или е смазан под прекомерната тежест при неправилен подход към серия клекове. Тогава се получават така наречените “външни травми”.

Вътрешни травми
Не така явни са травмите от рода на напрягане, разтягане или скъсване на мускули, връзки или сухожилия. Те са свързани с вътрешното състояние на организма и се наричат “вътрешни травми”. Подобни се получават при прекалени повторения на задни раменни преси, често причиняващи разтягане на раменните връзки. Изпълнението на сгъвания с тежка щанга при прекалено извиване на гърба също крие сериозни опасности от получаване на вътрешни травми в поясната област. Правилното пазене може да намали значително риска и от вътрешни, и от външни травми.
 

ЗНАЧЕНИЕ НА ПРАВИЛНОТО ПАЗЕНЕ ЗА НАМАЛЯВАНЕ НА РИСКА ОТ ТРАВМИ И ЗА ЗАСИЛВАНЕ НА МУСКУЛНИЯ РАСТЕЖ И РАЗВИТИЕ

ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ПАЗЕНЕТО

Необходимо е добро познаване на научните принципи

За да се сведе до минимум или да се елиминира опасността от травми, е необходимо всеки от партньорите да познава добре основните научни принципи на тренировката с тежести. Особено важни са принципите, свързани с мускулното съкращение, по-точно с връзката “главен мозък - мускул”, и с активирането на двигателните единици. Те са в основата на мускулната хипертрофия.

Необходими са познания за методиката на движенията

От огромно значение е също така да се познава добре методиката на движенията. Без достатъчно знания за правилното изпълнение на дадено упражнение, пазенето не само няма да намали риска от травми, а напротив, може и да го увеличи. Всеки партньор трябва да поеме своята отговорност и да се подготви достатъчно за съвместната работа. Правилното изпълнение на дадено упражнение е от особено значение за мускулния растеж и развитие.

Движи тежестта без спиране
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.14103198051453 Seconds