Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Изгаряне на мазнини без риск

Методите, които някои атлети използват с цел по-бързо да влязат в определена категория, могат да доведат до негативни последици и даже да повишат риска от травми. И все пак съществуват реални диетични и тренировъчни методики, които позволяват да се избегнат неприятностите.
Неотдавна беше проведен научен преглед на методите за бързо понижаване на теглото, които са използвани често от занимаващите се с бойни изкуства, на които се налага да имат определено тегло, за да участват в състезания в определена категория. Проучванията показват, че повече от 60% от спортистите използват различни начини за понижаване на теглото, като в резултат на прилагането им губят 5 и повече процента от килограмите си за доволно кратко време. Като правило подобни методи се явяват екстремални. Към тях се отнасят гладуването, ограничаване приема на мазнини, понижаване на количеството приемани течности, прием на диуретици и слабителни средства.
Подобни стратегии обаче могат да нарушат мозъчната дейност, да влошат настроението в значителна степен.

Те не оказват положително влияние на аеробната и силова резултатност на атлетите в продължителен план. Три научни изследвания доказват, че колкото по-голямо е понижаването на теглото, толкова по-високи са резултатите, но само докато атлетите не започнат да се хранят по обичайния си начин и не възстановят правилната хидратация на организма си. Тоест ефектът е много краткосрочен и то ако не се прекали например с обезводняването.


В дългосрочна перспектива подобни методи могат да се окажат разрушителни – от нарушен хормонален отклик (подобен на този при претрениране) до летален изход. При атлети, използващи методи за бързо понижаване на теглото, се наблюдава повишен риск от натрупване на наднормени килограми, затлъстяване и други проблеми със здравето в сравнение с атлети от други видове спортове, при които не е необходимо такова спешно сваляне на килограми. Към другите негативни ефекти се отнасят нарушенията в костната плътност, особено при жените. Повишава се рискът и от травми, както и загуба на мускулна маса.
Става ясно, че свалянето на килограми не е толкова просто.  Победите в състезания са важни и те понякога се поставят на първо място, а негативните дългосрочни ефекти се омаловажават. Но всъщност съществуват и методики, достатъчно рационални, които могат да осигурят добри резултати в спорта и да предотвратят негативните ефекти.
Например постепенното понижаване на теглото със скорост 1 килограм за седмица. Това е един добър вариант при условие, че се се използва адекватно количество протеин и не се допуска липса на каквито и да било нутриенти. Например неотдавнашно изследване показва, че елитни тежкоатлети, които са понижили ежедневните си калории с 500, а не с 1000, са избегнали напълно загуба на мускулна маса, а са увеличили с 12% максимума си за еднократно изпълнение на клек с тежест. Също така е отбелязано 7-процентно увеличение на височината при скок на височина. За да получат същите резултати, на тези които намалили дневните калории с 1000, им трябвали 3 седмици.
Атлетите трябва да се стремят да стигнат максимума в изгарянето на подкожните мазнини и да минимизират загубата на мускулна маса, а също така да минимизират и дехидратацията посредством: високопротеинови диети, адекватен прием на вода и електролити.
Нужно е да се приема креатин, аминокиселини с разклонена верига, да се тренира с тежести.
Кратките нисковъглехидратни диети за няколко дни водят до понижаване на резултатите, докато дългите  нисковъглехидратни високопротеинови диети съдействат за увеличаване на силата и мощността.

 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.5488178730011 Seconds