Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Издишай след усилие
Можете ли чрез дишането да вдигате по-големи тежести? Да - за успешната тренировка то е много важно, въпреки че рядко привлича вниманието. Нещо повече - малкото информация често е неточна. А то е нещо повече от размяна на кислород  и въглероден двуокис - това е основата на сигурната и продуктивна тренировка.
Какво правите, когато се каните да си починете ? Поемате дълбоко дъх и след това издишвате. А защо не издишате по време на вдигането, в момента, когато прилагате максималната си сила?
Вероятно защото така сте научени- да издишате чак когато вдигнете тежестта. Но това е половината истина - трябва да издишате само след като минете точката на пиково усилие, иначе сте в уязвима позиция, увеличавайки риска от травми.
Задържането на дъх по време на вдигането увеличава вътрешно-коремното налягане, което поддържа гръбначния стълб и прави цялата средна част на тялото по-стабилна. Това е все едно да носите вграден колан за вдигане, който се задейства всеки път, щом спрете дъх. Това налягане е и „вътрешногръдно" - на гръдния кош, и укрепва целия торс - от таза до главата. Така той става твърд и скован и получавате неподвижна „база", срещу която мускулите се свиват в контракция. Обратно - когато тя е слаба, нямате основата, срещу която мускулите „дърпат". Мускулът е подвижен и в двата си края, което води до травми.


Тази стабилност дава по-добра опорна точка и възможност за прилагане на повече сила. Според едно руско изследване когато задържите дъх, ставате по-силни с над 20 процента. Така че задържането на дъха до пиковата точка на упражнението позволява да тренирате по-тежко и да прилагате повече сила. Обикновено то се свързва с повишено кръвно налягане - става въпрос обаче само за кратък период (3-5 секунди) и след това следва принудително издишване. Тогава сте все още в концентричната (вдигащата) фаза на движението, но вече сте преминали точката на максимално усилие.
Тази техника е за здрави хора и е нежелателна за хора със сърдечно съдови проблеми (те, между другото, май изобщо не трябва да вдигат тежести, по-добре това да каже докторът). Освен това дъхът, който поемете и задържите, не трябва да е „огромен" - просто малко по-дълбок от обикновено. Освен всичко така се укрепват и дихателните мускули, а те са свързани със сърдечносъдовата система - и по този начин подобрявате работата и на двете.
Ако не съм ви убедил, следващия път, когато сте в залата, обърнете внимание на дишането си и се ловя на бас, че при максимално усилие ще задържите дъх. Тялото ви знае кое е най-доброто за него и автоматично спира дъха като естествен рефлекс на усилието, което влагате. А щом знаете защо е така, вече наполовина сте подобрили качеството на тренировката си!

Тимоти Фриц
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.13906097412109 Seconds