Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Инсулин и глюкагон - действие част ІІ
Простите въглехидрати, срещащи се в обработени храни като хляб, макаронени изделия, пица, сладкиши, кексчета и млечни продукти, въздействат по доста по-различен начин върху тялото от сложните въглехидрати в зеленчуците, бобовите и житните храни. Простите въглехидрати се разлагат на глюкоза и влизат бързо в кръвообращението. В отговор панкреасът го наводнява с инсулин, който съпровожда въглехидратите до мускулните клетки. Тъй като в тях има съвсем ограничено място за енергиен запас (250 до 400 г), има голяма вероятност, че за известно количество глюкоза няма да има място. А къде ще отиде тя тогава? В мастните запаси.
Обратно на това сложните въглехидрати се разлагат по-бавно и смекчават инсулиновия отговор, което значи, че повече глюкоза се отлага за енергия и по-малко като мазнина. Явно трябва да предпочитате тези въглехидрати - дори и след тренировка, когато сте гладни и усещате нуждата от енергия веднага. Но има и други неща за въглехидратите - освен това че са прости и сложни, с които трябва да се съобразявате. Усвояването на протеина и мазнините, приети с въглехидратите, също забавя усвояването на последните. Какъв тогава трябва да е балансът между хранителните съставки, за да осигури достатъчно инсулин за транспорт на глюкозата и аминокиселините до мускулните клетки, но не чак толкова, че да доведе до отлагане на подкожна мазнина?
 
 
 
Билдерите и фитнес маниаците знаят, че видът свалено тегло е по-важен от общите килограми свалено тегло. Диетите за топене на мазнини, които рязко ограничават калорийния прием, могат бързо да свалят килограми, но при тази загуба до 50 % от теглото може да е чиста мускулна маса. Ясно е, че не това е диетата, която търсите. Трябва ви не диета: която да разруши мускули, а такава, която да ги изгражда. И в този случай съветът на специалистите е следният:
- яжте чести като бройка, но малки като обем хранения по принцип с не повече от 600 калории като цяло;
- във всяко хранене трябва да присъстват чист протеинов източник, източник с сложни въглехидрати и такъв с влакна;
- променяйте съотношението на тези съставки според целите и типа тяло, което имате. За човек, искаш, да натрупа мускули, по-доброто съотношение въглехидрати/протеин е до 2:1: ако пък контролирате теглото си, то трябва да е 1:1;
- ограничете приема на стандартни мазнини (не средноверижни триглииериди) до не повече от 10 % от обшия калориен прием;
Такова хранене стабилизира нивото на кръвната захар в рамките на деня, намалявайки вероятността да отложите подкожна мазнина. Друг съвет на учените е да премахнете сложните въглехидрати от последното си хранене за деня. Идеята е чрез това да горите повече подкожна мазнина през нощта, отделяйки друг мощен хормон - глюкагон.
След като знаете причината за отделянето на инсулина и ролята, която той играе в тялото, е лесно да разберете и същността на глюкагона. Той е обратното на инсулина. Панкреасът го отделя по-скоро за да вдигне, отколкото да намали нивото на захарта в кръвта. Докато инсулинът намалява това ниво, като я съпровожда до мускулните клетки или мастните запаси, глюкагонът го увеличава, стимулирайки черния дроб да отдели гликоген (резервната глюкоза). Нещо повече - той предизвиква използването на отложените подкожни мазнини за енергия. Щом отделяте глюкагон, значи горите подкожна мазнина.
(Според някои учени обаче в това отделяне на глюкагон има и страна опасна за билдерите. Те са на мнение, че повишеното му отделяне за дълъг период може да доведе до загуба на чиста мускулна маса. Така че бъдете внимателни - изграждането на мускули винаги отнема повече време, отколкото разрушаването им.)
Въпреки че времето, през което спите, е основното за производството на глюкагон, упражненията и приемът на протеин също стимулират отделянето му. Можете да използвате този факт, за да засилите топенето на мазнините и да балансирате още по-добре физиката си - ако сте дисциплинирани. Освен че премахват сложните въглехидрати от последното си хранене преди лягане, много билдери започват деня с протеин и аеробика, което стимулира допълнително отделянето на глюкагон и топенето на подкожната мазнина. Тъй като упражненията правят мускулите по-възприемчиви към отлагането на глюкоза и аминокиселини, веднага след аеробната дейност трябва да следва хранене, богато на протеин и сложни въглехидрати - в рамките на 30 минути. Така че съотношението инсулин/ глюкагон се определя изцяло от това на въглехидратите към протеина в диетата ви. А от кого зависи то? От вас. Упражненията и кардиото си остават, но ви съветвам да започнете да експериментирате с храната, за да намерите това съотношение, което съответства най-добре на целта ви да качвате мускули и да топите подкожна мазнина.
 
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.27564907073975 Seconds