Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Gold Matrix Gainer
Gold Matrix Gainer
38.00 BGL
Купи

Регенериращ гел Мукофикс
Регенериращ гел Мукофикс
12.00 BGL
Купи

Testopower
Testopower
35.00 BGL
Купи

Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Explode Amino Liquid 50ml
Explode Amino Liquid 50ml
3.00 BGL
Купи
Ironfuckers тениска
Ironfuckers тениска
25.00 BGL
Купи
Amino Caps
Amino Caps
45.00 BGL
Купи
Инсулин и глюкагон - действие част ІІ
Простите въглехидрати, срещащи се в обработени храни като хляб, макаронени изделия, пица, сладкиши, кексчета и млечни продукти, въздействат по доста по-различен начин върху тялото от сложните въглехидрати в зеленчуците, бобовите и житните храни. Простите въглехидрати се разлагат на глюкоза и влизат бързо в кръвообращението. В отговор панкреасът го наводнява с инсулин, който съпровожда въглехидратите до мускулните клетки. Тъй като в тях има съвсем ограничено място за енергиен запас (250 до 400 г), има голяма вероятност, че за известно количество глюкоза няма да има място. А къде ще отиде тя тогава? В мастните запаси.
Обратно на това сложните въглехидрати се разлагат по-бавно и смекчават инсулиновия отговор, което значи, че повече глюкоза се отлага за енергия и по-малко като мазнина. Явно трябва да предпочитате тези въглехидрати - дори и след тренировка, когато сте гладни и усещате нуждата от енергия веднага. Но има и други неща за въглехидратите - освен това че са прости и сложни, с които трябва да се съобразявате. Усвояването на протеина и мазнините, приети с въглехидратите, също забавя усвояването на последните. Какъв тогава трябва да е балансът между хранителните съставки, за да осигури достатъчно инсулин за транспорт на глюкозата и аминокиселините до мускулните клетки, но не чак толкова, че да доведе до отлагане на подкожна мазнина?
 
 
 
Билдерите и фитнес маниаците знаят, че видът свалено тегло е по-важен от общите килограми свалено тегло. Диетите за топене на мазнини, които рязко ограничават калорийния прием, могат бързо да свалят килограми, но при тази загуба до 50 % от теглото може да е чиста мускулна маса. Ясно е, че не това е диетата, която търсите. Трябва ви не диета: която да разруши мускули, а такава, която да ги изгражда. И в този случай съветът на специалистите е следният:
- яжте чести като бройка, но малки като обем хранения по принцип с не повече от 600 калории като цяло;
- във всяко хранене трябва да присъстват чист протеинов източник, източник с сложни въглехидрати и такъв с влакна;
- променяйте съотношението на тези съставки според целите и типа тяло, което имате. За човек, искаш, да натрупа мускули, по-доброто съотношение въглехидрати/протеин е до 2:1: ако пък контролирате теглото си, то трябва да е 1:1;
- ограничете приема на стандартни мазнини (не средноверижни триглииериди) до не повече от 10 % от обшия калориен прием;
Такова хранене стабилизира нивото на кръвната захар в рамките на деня, намалявайки вероятността да отложите подкожна мазнина. Друг съвет на учените е да премахнете сложните въглехидрати от последното си хранене за деня. Идеята е чрез това да горите повече подкожна мазнина през нощта, отделяйки друг мощен хормон - глюкагон.
След като знаете причината за отделянето на инсулина и ролята, която той играе в тялото, е лесно да разберете и същността на глюкагона. Той е обратното на инсулина. Панкреасът го отделя по-скоро за да вдигне, отколкото да намали нивото на захарта в кръвта. Докато инсулинът намалява това ниво, като я съпровожда до мускулните клетки или мастните запаси, глюкагонът го увеличава, стимулирайки черния дроб да отдели гликоген (резервната глюкоза). Нещо повече - той предизвиква използването на отложените подкожни мазнини за енергия. Щом отделяте глюкагон, значи горите подкожна мазнина.
(Според някои учени обаче в това отделяне на глюкагон има и страна опасна за билдерите. Те са на мнение, че повишеното му отделяне за дълъг период може да доведе до загуба на чиста мускулна маса. Така че бъдете внимателни - изграждането на мускули винаги отнема повече време, отколкото разрушаването им.)
Въпреки че времето, през което спите, е основното за производството на глюкагон, упражненията и приемът на протеин също стимулират отделянето му. Можете да използвате този факт, за да засилите топенето на мазнините и да балансирате още по-добре физиката си - ако сте дисциплинирани. Освен че премахват сложните въглехидрати от последното си хранене преди лягане, много билдери започват деня с протеин и аеробика, което стимулира допълнително отделянето на глюкагон и топенето на подкожната мазнина. Тъй като упражненията правят мускулите по-възприемчиви към отлагането на глюкоза и аминокиселини, веднага след аеробната дейност трябва да следва хранене, богато на протеин и сложни въглехидрати - в рамките на 30 минути. Така че съотношението инсулин/ глюкагон се определя изцяло от това на въглехидратите към протеина в диетата ви. А от кого зависи то? От вас. Упражненията и кардиото си остават, но ви съветвам да започнете да експериментирате с храната, за да намерите това съотношение, което съответства най-добре на целта ви да качвате мускули и да топите подкожна мазнина.
 
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.20541000366211 Seconds