Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Инсулин и глюкагон - действие
Целта на бодибилдинга е да качите допълнителна мускулна маса - т.е. тя е анаболна. И начинът, по който работите, определя и успеха. Скъсяването и интензифицирането на тренировката например стимулира отделянето на повече хормон на растежа (ХР), а серии с много повторения от базови движения като клякане, мъртва тяга и изтласкване от лег качват нивото на тестостерона. Всичко това помага, но можете да постигнете и още. Първо, ХР и тестостеронът са само два от трите хормона: участващи в мускулния растеж - третият, според специалистите, е най-анаболният. Второ, колко трае тренировката ви - по 50 минути 4 пъти седмично? Това е 1,9 % от времето, а трябва да има начин да се градят мускули по-бързо от това, нали? И наистина има, но той е свързан повече с хранене, отколкото с тренировки. Третият хормон, за който стана въпрос по-горе, е познат по-скоро с това, че предизвиква диабет тип IІ и бирено коремче, отколкото анаболно състояние.
Това е инсулинът. Свойството му да отлага подкожна мазнина е необходимо, но е само една от функциите му. Вашата работа като билдери е да сте сигурни, че енергията под формата на глюкоза, пренасяна от инсулина, отива в мускулните клетки, а не в мазните складове. И това е целта на тази статия: да знаете как се отделя инсулинът, как да контролирате отделянето му и как един друг хормон - глюкагонът, действа обратно на инсулина, разбивайки вместо отлагайки мазнините. Ето как...
 
 
Усвоената при хранене храна без мазнините минава през черния дроб, който спира да произвежда глигоген и глюкагон и започва да преработва повечето въглехидрати в глюкоза, която изпраща в кръвообращението. Там нивото на захарта се качва, което е сигнал за панкреаса да отдели инсулин. Основната работа на инсулина е да съпровожда глюкозата и разградения на аминокиселини протеин (който не е необходим на черния дроб) до клетките на мускулите. При това инсулинът - ако може така да се каже - държи вратите на клетките отворени и за останалите хранителни съставки, които влизат там и които не могат сами да си отворят тези врати.
Без инсулина целият синтез на протеин и отлагането му спира и се увеличава катаболизмът - разграждате мускули, вместо да изграждате. Ако инсулинът изобщо липсва от тялото, хилавите мускули са най-малкият проблем. Този, който не може да произведе инсулин, не може и да обработи глюкозата. Това състояние се определя като инсулинозависим диабет тип I - доживотно състояние, характеризиращо се с прекалено голяма жажда и отделяне на урина, увеличен апетит, загуба на тегло, слабост, крайна умора и куп други проблеми. Само 5 до 10 процента от болните от диабет са от този тип - останалите страдат от тип ІІ, неинсулинозависим диабет, докаран им от бедно хранене. При такова хранене се произвежда твърде много глюкоза, която подтиска инсулиновия отговор.
Клетките съдържат определено количество глюкоза (черният дроб например може да задържи само около 100 г), така че ако въглехидратната консумация надвиши нуждите, инсулинът я връща обратно в кръвообращението и я преработва в мастна тъкан - триглицериди. Това, което при тази преработка не се „похаби" - което може да е до около 10 %, инсулинът съпровожда отново, този път до мастните депа. Те охотно приемат триглицеридите, тъй като инсулинът увеличава и производството на ензима липопротеин липаза, който помага за усвояване на мазнините от кръвообращението в клетките на тялото. Тези две функции на инсулина вдъхновиха д-р Аткинс да създаде диета, пределно ограничаваща въглехидратите (кетонната диета). Въпреки че това ограничаване е донякъде важно, когато се опитвате да свалите тегло (особено нощем), има и по-неотложен въпрос: типа въглехидрати, които ядете.

Инсолин и глюкагон - действие част ІІ
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.098757982254028 Seconds