Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Explode Silver Pro 5 кг
Explode Silver Pro 5 кг
278.00 BGL
Купи

Young & Flexi
Young & Flexi
34.00 BGL
Купи

Фитили
Фитили
10.00 BGL
Купи

Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Explode Silver Pro
Explode Silver Pro
34.00 BGL
Купи
L-carnitine Gel
L-carnitine Gel
12.00 BGL
Купи
BCAA Amino capsules
BCAA Amino capsules
23.00 BGL
Купи
Какво е спортът за мен ?
Неоспорима истина е, че спортът, независимо какъв е: футбол, ръгби, баскетбол или друг, спомага за физическото, умственото и психическото развитие на човека.
Лично аз, когато отида в залата и вдигна щангата (като предварително съм загрял), ми действа толкова разтоварващо,че просто се чувствам изпълнен с енергия. Спортът за мен е станал начин на живот. Не отида ли в залата да поговоря с шефа (главния на залата), не огледам ли любимата си лежанка, просто не ме свърта в къщи. Дори и да не отида, за да вдигам, просто чувствам, че трябва да вляза в залата поне за малко, за да се разтоваря.
Има маса за пин-понг (тенис на маса), на която с часове играем. Така се чувствам в "свои води". Обикновено правя това в дните, в които почивам от фитнес тренировки . Ходя и даже само да си поприказвам с приятелите, които  вдигат там. Но все пак най-големият приток на адреналин ми идва, когато сложа ръкавиците (за фитнес) и почна да загрявам за предстоящото.... Прочетох и доста неща по повод любимия ми спорт.
Според специалистите заниманията с бодибилдинг са предпоставка за усъвършенстването на морфологичните и функционални свойства на организма, на неговите двигателни качества. Формирането на двигателния навик представлява един много сложен процес, който ангажира всички системи в човешкият организъм. Под влияние на бодибилдинга се усъвършенстват дихателните органи, а също така и функциите им. Под влияние на почти ежедневните тренировки, жизнената вместимост на белите дробове се увеличава. Ако у нетрениращия човек, който ходи на работа, като сутрин на гладно пие само едно кафе и яде разни пици, хамбургери, общо взето се храни от магазини за бързо хранене, вместимостта на белия дроб е  от 3,5 до 4,5 литра, то у занимаващия се със спорт цифрите се движат около 4,5 - 7,3 литра.

Наред с увеличаването на мускулната сила на междуребрените мускули и диафрагмата,бодибилдинга води до увеличаване на амплитудата между пълното издишване и най-дълбокото вдишване. Още през 1936 г. Тиман установява, че системните физически упражнения, свързани с повишаването на дейността на дихателния апарат, предизвикват увеличаване на големината на отделните алвеоли, но също и тяхното образуване. В резултат на това чрез физически упражнения се постига увеличаване на самата белодробна тъкан и с това на белите дробове. Успоредно с това се изменя и регулацията на дишането у трениращия. То става по-бавно - 6-8 вдишвания за минута, вместо 14-16. От друга страна дишането е и по-дълбоко - вместо 350-500 куб.см дихателен въздух. Доказано е, че бодибилдерите в покой поемат по 600-1500 куб.см. на едно вдишване.
Под влияние на заниманията с фитнес и сърдечно-съдовата система "претърпява" извънредно дълбоки приспособителни промени. Причината за това е, че работата на сърцето е свързана с осигуряването на необходимите количества кислород и хранителни вещества за организма, които се пренасят от кръвта. При физическите усилия напълно естествено е да се увеличат нуждите от кислород и хранителни вещества, за което ще бъде необходимо многократно увеличаване работата на сърцето. По такъв начин сърдечно-съдовата система, с оглед на най-важното място, което заема в организма, отразява по най-чувствителен начин повишеното изискване от хранителни вещества и кислород от страна на работещата и огромна мускулатура на бодибилдъра.
Бодибилдингът води до хипертрофия на надбъбречните жлези и до повишаване нивото на противовъзпалителните хормони в кръвта. Знаем, че през периода на възстановяване и свръх възстановяване след тренировка с тежести много голяма роля играе мъжкият полов хормон. Нивото на тези хормони в кръвта определя хипертрофията на мускулатурата и развитието на качеството сила. Увеличеното отделяне на полови хормони при системно физическо натоварване действа много благоприятно върху половата дейност и повишава потентността дори и до напреднала старост. Изследванията, показват, че стари хора, които тренират силови упражнения, показват мускулна хипертрофия, каквато се наблюдава и при младите мъже. Това говори, че и при тях се е повишила продукцията на полови хормони, които заедно с въздействието си върху мускулната хипертрофия са повишили и половите си функции.
Следователно, бодибилдингът в редица случаи е средство не само за сила, здраве, работоспособност и красота, но е и динамо терапия. Той влияе на всички органи и системи на човешкото тяло, както развива целия организъм, осигурява добро здраве и дълголетие.
И така, колкото повече научавам за въздействието на фитнеса върху организма на човека, толкова повече се убеждавам, че това е моят спорт.

Автор: Pink   (Г.Милков)
Внимание: Статията е от поредицата материали, написани от членове на форума. Използвайте информацията само след сериозно обмисляне и сравняване с други източници.
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.16145300865173 Seconds