Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Как да качим маса без стероиди
Има хора - и те заслужават голямо уважение, които искат да прогресират, без да използват хормонални препарати. Ако и вие сте един от тях - твърдо не искате да ползвате стероиди и търсите качване на сила и маса, като при това запазите постигнатото достатъчно дълго време, ви предлагам подходяща хранителна програма. За основа е взета методиката на Бил Филипс, преработена според нашата действителност.
Като хранителни добавки, които трябва да използвате, препоръчвам креатин монохидрат , НМВ, ванадил сулфат, CLA (линолеична киселина) и витамин С. Ще ви потрябват и прахове заместители на храната . Дневното меню включва 7 хранения - това може да ви се стори много, но общият прием на храна не е толкова голям.
Да предположим, че начинът ви на живот е обикновен и ходите на работа - тогава тренировката ви ориентировъчно е около 18 часа. В такъв случай първият прием на храна ще е в 7-7,30 ч. Това е основно хранене, тъй като след сън организмът се намира в катаболна фаза, и в него трябва да приемете минимум 450-500 калории. Това може да е заместител на храна на прах (или приготвен от вас) или пък да използвате някои готови рецепти за закуска, имайки предвид, че са ви необходими около 40 г протеин. Като го умножите по 4, се получават 160 г протеин - всички останали калории трябва да получите от въглехидратите. Приемът на заместители на храната ви дава възможност да не губите време за приготвянето на храната, което за някои хора е много важно. Тук се прибавят 5 г креатин монохидрат. Горещо препоръчвам приема на около 15 мг ванадил сулфат, като обърнете внимание на концентрацията в една капсула на препарата, който вземате - общо са ви необходими до 15 мг при това първо хранене. Вземете още 1,1-1,2 г линолеична киселина (CLA), 1 г НМВ и 1 г витамин С . Последният е много важен - когато започнете с тежките тренировки, имунитетът на организма започва да отслабва, а с витамин С се борите с вредните външни въздействия и заболявания. Който е вземал стероиди, знае колко лесно е в началото на цикъла да се хване някакво простудно заболяване.
Следващото хранене е лека закуска след около 1,5-2 часа - примерно обезмаслена извара. Тя ще ви даде 30-35 г белтъчини в зависимост от качеството й. Този прием на храна е някъде около 9 ч и 2 часа след него трябва да вземете заместител на храна или приготвената от вас въглехидратна смес, която ще ви осигури 40-45 г протеин. По този начин избягвате натрупването на излишни мазнини в храната.


Около 13-13,30 ч всички сядат да обядват и това ви съветвам и аз, като този път храната бъде „нормална" - пилешко, риба или телешко месо с картофи, ориз или макарони/спагети. Целта на обяда трябва да бъде приемът на 500 калории. 1 -2 часа преди тренировката е много важно пак да се заредите с храна. В този случай са ви необходими 450 калории, съставени както при закуската - 40 г протеин, останалото е въглехидрати. Тук също е необходимо да вземете 15 мг ванадил сулфат, 1,2 г линолеична киселина, 1 г НМВ и 1 г витамин С. Всички те ще предпазят мускулите ви от деградацията, която възниква в хода на тренировката и за тези 1-2 часа ще задържат процесите на катаболизъм в тялото ви.
В 18 ч, както стана въпрос, е тренировката, която трае приблизително 1 -1,5 часа, така че около 19,30 ч е време за следтренировъчния прием на храна. Тук ви съветвам да вземете много „мощна" смес - първо аминокиселини, около 15-20 г. Става въпрос за комплексни аминокиселини и това количество не е толкова много, колкото изглежда. Приемът е само в тренировъчни дни. Следва чаша напитка (шейк) с процентно високо съдържание на протеин и средно на въглехидрати. Ако сте склонни към напълняване, калориите да са предимно от протеин, а не от въглехидрати. Необходими са ви около 50 г протеин, заедно с аминокиселините това прави 200 калории и още 100-150 калории от въглехидрати - така че като цяло това е протеинно хранене. Когато се приберете в къщи, идва времето за нормална вечеря - разбира се, без да забравяте, че все пак става въпрос за здравословно хранене. Това ще е последният прием на храна преди сън и затова ви е необходим известен запас от хранителни вещества, който да затормози катаболизма, възникващ през нощта. След вечеря също трябва да вземете 15 мг ванадил сулфат, 1,2 г линолеична киселина, 1 г НМВ и 1 г витамин С. След около час и половина - около 11, спокойно можете да лягате да спите - имате 9 часа сън за възстановяване.
Както виждате, нищо сложно. Главното е да не излизате от дадените количества протеини и въглехидрати . Тази хранителна програма е съставена според нуждите на 90-килограмов билдер, висок около 180 см. Ако размерите ви се различават, коригирайте дневното меню, като намалите или увеличите протеина, а не обема на хранителните добавки. И едно последно допълнение: кофеин, ефедрин, аспирин. Ако тези термогенични съставки са необходими, вземайте ги в първата половина на деня, преди тренировката, и не ги вземайте преди лягане. При подкожна мазнина повече от 15 % можете да вземате хидроксицитрат 250-300 мг дневно около половин час преди хранене, но ако подкожната ви мазнина е около 10 %, няма смисъл да се мъчите с препарати - при такива малки количества мазнини действието им е почти незабележимо. Успех!

Андрей Басов
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.19163990020752 Seconds