Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Как да определим колко пазене е необходимо?
Пазене от 5-10 %
Общо казано, правилното пазене предполага 5-10 % подпомагане. Нека приемем, че трябва да се изпълни серия от бенч преси с натоварване, възлизащо на 150 кг. 5-10 % Не звучат особено много, но те представляват около 7-15 кг. Това надяваме се е достатъчно, за да може трениращият да движи товара чрез пълна амплитуда на мускулното движение. Ако увеличим пазенето на 20 %, пазещият ще движи 30 кг. от тежестта! Тогава какъв е смисълът да слагаме тежест от 150 кг. щом планираме да избутваме само 120.


Пазене в “точката на задържане”
Пазенето трябва да се прилага също така само в “точката на задържане” в амплитудата на критичен потенциал и/или във финалната фаза на избутването. “Частичното” пазене дава възможност на трениращия да избута по-голяма тежест от обичайната за него, поради различните силови възможности на отделните точки на амплитудата на критичния потенциал. Ако пазещият подпомага движението в цялата му амплитуда, съпротивлението значително намалява.

Не съм планирал да правя упражнения за гърба

Често наблюдаваме как някой, асистиращ на партньора си да прави бенч преси, се навежда и с огромно усили избутва нагоре лоста, за да улесни трениращия. Понякога се стига до там, че всъщност пазещият избутва по-голяма тежест от самия трениращ. Чуваме понякога някой асистент да казва, отдалечавайки се от лежанката: “Абе, днес нямах намерение да правя упражнения за гърба.” Щом като е почувствал ефекта от натоварването, значи е прекалил с помощта си.
В ситуации, когато трениращият трябва форсирано да изпълни последното повторение, може да се наложи пазене от 25-30 %, за да му се даде възможност да преодолее “точката на задържане” и да усети новото плато на разтягане на мускула. Това може да се приложи в продължение на едно-две повторения и само при точно определени случаи. Такъв вид пазене може да се използва само при много опитни спортисти.

 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.13612985610962 Seconds