Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Как можем да съкратим почивката
Подчертахме, че почивайки твърде дълго между отделните серии и тренировки, намаляваме интензивността на тренировка. Не бива обаче да се пренебрегват опасностите от твърде голямото съкращаване на почивките, за да се повиши интензивността. Би било добре да се изготви тренировъчен режим с постепенно удължаване на почивките, а не да се поддържа една и съща продължителност през целия тренировъчен цикъл, още повече ако той обхваща дългогодишен период от време. При подготовката си за съкращаване на почивката между сериите, спортистът трябва да изхожда от оперативна гледна точка. Така че, трябва да преосмислим първоначалния си подход към продължителността на почивката.

Възстановяването е пряко свързано с дишането
на кислорода в организма си. В такива случаи човек прави кратки запъхтени вдишвания, но опитите му да възстанови кислородните си запаси са напразни. Без прилагане на метода на правилното дишане във фазата на възстановяване след серия с голямо натоварване, спортистът значително удължава възстановителния си период. Би трябвало да се поема дълбоко дъх при всяко вдишване, което ще зареди отново системата с нужния кислород. Трениращият трябва да седне в изправено положение (или да се изправи в стоеж) и да вдишва дълбоко, бавно и равномерно преди да издиша форсирано. Периодът от 10-15 секунди, последван от 3-4 дълбоки вдишвания, води до добро възстановяване.
Често сме виждали, как след завършване на дадена серия, трениращият се превива от кръста напред, задъхвайки се, и се опитва да възстанови количеството

Още за пълното възстановяване, а не само възстановяването на мускулите

Нека си припомним отново, че 80% мускулно възстановяване се получава за 22 секунди. Необходимо е обаче да се възстановят и много други области и функции в организма преди да се подготвим за следващата серия. Другите два сериозни фактора на възстановяването са сърдечния пулс и кръвното налягане. Дълбокото вдишване и издишване преодоляват отрицателното въздействие на учестения сърдечен пулс и повишеното кръвно налягане, получени в резултат от усилена тренировка с тежести. Освен това мозъкът трябва да получи необходимото зареждане с кислород след серията, за да се подготви за тежкото натоварване през следващата. Може да постигнем много по-бързо възстановяване, като правилно привеждаме в действие вентилационния механизъм.

Освен това, превръщайки дишането от пасивен в активен процес, можем да повишим енергията си. Правилното дишане води и до разграждане на млечната киселина, натрупана в мускулите. Ако видите някой сгънат на две на лежанката да се задъхва учестено, посъветвайте го да се изправи, да си поеме дълбоко дъх и форсирано да издиша. Така ще изхвърли от организма си въглеродния двуокис и ще може да поеме допълнително кислород.
Помнете, че не може да се приемат големи количества кислород, ако не дишаме правилно. Често трениращите казват задъхано: “Не мога да си поема дъх. Не ми стига въздухът”. В тези случаи човек не осъзнава какъв е всъщност проблемът. Той не се състои в това, че не можеш да си поемеш въздух, а че не е изхвърлил СО2! Трябва да се вдишва дълбоко, за да се окаже натиск върху вече поетия и преработен въздух в организма. При вдишване на свеж въздух (изпълнен с кислород) ще се възстановим много по-бързо. Именно за това трябва форсирано да вкараме въздух в организма си, за да изхвърлим форсирано СО2. Дишането между сериите е толкова важно, колкото и дишането по време на изпълнението им. Опитайте се да дишате по този начин между отделните серии и ще се възстановите за ¼ до 1/3 от предвидено за това време. Ясно е, че освен мускулното възстановяване трябва да обръщаме внимание и на цялостното възстановяване.

 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.23972797393799 Seconds