Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Потник Explode
Потник Explode
10.00 BGL
6.00 BGL
Спестявате: 4.00 BGL
Купи

Explode Amino Liquid 500мл
Explode Amino Liquid 500мл
27.00 BGL
Купи

Amino Caps
Amino Caps
45.00 BGL
Купи

Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Gold Matrix Gainer
Gold Matrix Gainer
38.00 BGL
Купи
Ecdy-Steel
Ecdy-Steel
36.00 BGL
Купи
Gold Matrix Gainer 5 кг
Gold Matrix Gainer 5 кг
154.00 BGL
Купи
Как мускулите работят
Енергетика на мускулното съкращение. За всяко мускулно съкращение е необходимо изразходването на определено количество енергия. Тази енергия се набавя от обменните процеси в мускулната клетка. Около 20 % от обема на мускулната клетка може да бъде зает от митохондрии, които са главните органели, свързани с доставянето на енергия от окислителните процеси в клетката. Получаването на енергия при окислителните процеси изисква наличието на кислород и поради това тези процеси са аеробни. При липса на кислород мускулната клетка може да си доставя енергия и по анаеробен път, но тогава процесът е много по-малко ефективен.
Основните вещества, които се окисляват за доставяне на енергия в мускулната клетка, са глюкозата и мастните киселини. Мускулната клетка съдържа определени запаси от глюкоза под формата на гликоген, образуващ малки зрънца в клетката. При анаеробните процеси глюкозата се разгражда непълно, като се образува млечна киселина, а не вода и въглероден диоксид.
Механизъм на мускулното съкращение. Съкращаването на мускула става чрез приплъзване на актиновите спрямо миозиновите нишки, в резултат на което се намалява общата дължина на мускулната клетка .
При отпуснат мускул актиновите и миозиновите нишки частично се покриват. При съкращаване на мускула актиновите нишки се приплъзват навътре между миозиновите нишки .
Енергията, необходима за приплъзването, се доставя от разграждането на аденозинтрифосфат (АТФ), получен
от обменните процеси в мускулната клетка. За регулацията на този процес основно значение има концентрапията на калциевите йони в клетката.
При спокоен мускул концентрацията на калциевите йони в мускулната клетка е ниска, като калциевите йони са концентрирани в специални разширения (цистерни) на ендоплазмената мрежа. При възбуждането на мускулната клетка калциевите йони напускат цистерните и концентрацията им в цитоплазмага се увеличава. В резултат на това актиновнте и миозиновите нишки се свързват и приплъзват помежду си. Мускулът се съкращава. С връщането на калциевите йони в цистерните съкращението се преустановява .

При нормални условия съкращенията на скелетните мускули не са спонтанни, а започват винаги след съответно дразнене. Това е основната им разлика от гладките мускули и сърдечния мускул, където съкращението може да започне без външно дразнене и дори да се повтаря периодично с определена честота, както е при сърцето. Нормалният дразнител за съкращението на скелетните мускули е нервният импулс, достигнал от централната нервна система до мускула по съответния двигателен нерв. Мястото, където импулсът се предава от нервното влакно на мускулната клетка, е нервно-мускулният синапс.
Тъй като един и същ неврон инервира едновременно няколко мускулни клетки, при нормални условия тези клетки ще се съкращават едновременно и по един и същ начин. Това е така, защото при разклонението си в мускула съответното нервно влакно изпраща едни и същи импулси до всичките си крайни окончания. По този начин даден двигателен неврон и всички инервирани от него мускулни клетки образуват функционална общност, известна като двигателна единица . Броят на клетките в двигателната единица определя максималната сила, която тя може да развие, а общият брой на активните в даден момент двигателни единици определя силата на съкращение на мускула.
Видове мускулни съкращения.
При съкращението си мускулите развиват определена сила, която, ако остава постоянна, се нарича изотонично съкращение . Такова е например съкращението на мускулите на мишницата при повдигане на някакъв предмет с ръка. В други случаи товарът може да се окаже по-голям и мускулното съкращение да не е достатъчно за повдигането му. В такъв случай мускулът се съкращава, без да променя дължината си, и не извършва механична работа. Такива съкращения се наричат изометрични. При тях мускулът достига максималната си сила.
Мускулът може да се съкрати вследствие на един или на серия от нервни импулси. В първия случай се получава единично мускулно съкращение. Във втория случай - ако импулсите са много близки по време, може да се наслагат последователните съкращения и да се слеят в едно общо съкращение - тетанично мускулно съкращение. Тетаничните съкращения развиват по-голяма сила и повечето мускулни съкращения в организма са от този вид.
Видове мускулни влакна.
В зависимост от редица характеристики влакната, изграждащи скелетните мускули, може да се разделят най-общо на бързи и бавни. При човека повечето мускули съдържат влакна и от двата типа, като някои мускули са изградени предимно от бързи, а други предимно от бавни влакна. Бързите влакна се съкращават по-бързо, развиват сравнително голяма сила при съкращението си и се изморяват сравнително лесно. Бавните влакна са в състояние да поддържат дадено усилие сравнително дълго време. без да се появят признаци на умора. Бавните влакна са добре снабдени с кръвоносни съдове и съдържат сравнително повече миоглобин, което ги прави да изглеждат червени. Миоглобинът е сходно на хемоглобина в червените кръвни клетки белтъчно съединение. За разлика от хемоглобина той има по-голям афинитет към кислорода и го отдава при по-ниска негова концентрация. „Червени мускули” участват в извършването на бавни, но продължителни съкращения, както е при мускулите, поддържащи позата. Бързите влакна са по-слабо кръвоснабдени и съдържат по-малко миоглобин. Те изграждат „белите мускули”, които участват в извършването на бързи, но краткотрайни движения.
Мускулен тонус.
При пасивно движение на различните части на тялото се среща известно съпротивление. Част от него се дължи на механичните свойства на мускулите и ставите, в които се извършва движението. Дори при спокойно състояние обаче мускулите на тялото не са напълно отпуснати, а са леко съкратени. Това състояние се нарича мускулен тонус. Той се определя от активността на нервната система и от постоянно достигащите до мускулите импулси по съответните двигателни нерви. Тонусът на скелетните мускули има твърде важно значение, тъй като той позволява да се поддържа нормалното положение на тялото и съотношението на различните му части, а също дава възможност движенията да се извършват по-точно и по-бързо.

 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.13173294067383 Seconds