Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Как правилно да разчетем порциите си
Крис и Ерик Мартинез
Повечето хора се грижат за външния си вид, за теглото си, но има и по-важни неща от външността ни, които са повод за безпокойство. Излишъкът от мастна тъкан води до метаболитни изменения, които пораждат риск за сърдечно-съдовата система, водят до диабет, инсулт, депресия, ракови заболявания. На всичко отгоре затлъстяването взема все по-големи размери в световен мащаб, особено при хората, които са навършили 30 години. На сегашния етап повече от 33% от възрастните американци страдат от затлъстяване в сравнения с 15% в през 1970 година, а истината е, че процентът на затлъстяването днес е дори много по-висок. Най-лошо е, че затлъстяването везма страшни размери и сред децата.
За последните 20-30 години нашите гени не са се изменили съществено. А голямото болшинство от хора изпитват недостиг от адекватно физическо натоварване. Променили са се нашите хранителни навици, имаме предвид това, което и ядем и количествата храна. Най-важното е, че ние приемаме повече калории, отколкото изразходваме.

Средно обикновеният човек през 2000 година е употребявал 300 калории повече спрямо 1985 година, когато е правено мащабно изследване на хранителното поведение на американците. Без адекватно физическо натоварване това означава добавяне на  450-900 грама на месец. Направете сметката сега за година или няколко години подред. Струва си да се замислим над този проблем, особено когато става дума за младото поколение.


Но защо ние употребяваме повече калории, отколкото ни е необходимо?
Можем да хвърляме вината на каквото си решим, но истината е, че именно ние решаваме какво да ядем. Очевидно е, че поне в САЩ порциите са увеличени до максимален размер.  Като пример можем да дадем чашите за газирани напитки в кината, обемът на които е огромен, а някога е бил 7 унции (около 200 мл). Сега има чаши с вместимост 32-42 унции. Обичайните франзели са тежали някога 2-3 унции, а сега са от 4 до 7 и естествено притежават много повече калории. Сами разбирате накъде отиват нещата, а ние не възразяваме! Практически навсякъде, където се появяваме, висококалоричната и обилна храна е достъпна.
В едно изследване учени от Пенсилвания оставяли дребни бонбони в един многолюден блок, призовавайки хората да се почерпят с тях. Някои си вземали по една лъжичка, други по половин чаша. На следващия ден бонбоните били много повече като количество, на третия още повече, но хората винаги се черпели само по веднъж и всеки вземал колкото първия ден, без да проявява лакомия и без да с ръководи от оставеното количество. Според извода на учените, човек може да получи удоволствие от храната и с по-малка порция, както например тези, които винаги вземали само по една малка лъжичка, а имало и такива, които се черпели с 1-2 дребни бонбончета.
Трябва да е ясно, че на практика ние сме изменили представите си за нормалния размер на  порцията.

През 2004 година е проведено изследване, което дублира друго от 1984 година. Студенти били помолени да си вземат обичайна порция храна за закуска, за втора закуска и за обяд от студентския стол. В сравнение с 1984 година порциите бил с 30-40% по-големи, макар че на фона на стандартите за порции, сервирани по заведенията, те се оказват малки.
Изследването показва ясно, че дори хората да имат възможност да вземат по-малка порция, те предпочитат да вземат по-голяма. Сигурно има много причини да се постъпи така. Психолозите смятат, че когато порцията е по-голяма, на човека му се струва, че тя ще му държи ситост целия ден. Друга причината е може би факта, че повечето хора нищо не знаят за баланса на хранителните вещества в огромните порции. Подобен тип хора приемат предимно въглехидрати, най-често с висок гликемичен индекс, а това води до рязко повишаване на нивата на захар в кръвта, но скоро те пак ще са гладни и ще търсят начин да похапнат, а ако може и повече, за да не огладнеят скоро. Въобще попадат в омагьосания кръг на невежеството.
Ако хората знаят какво попада в техния организъм, е много възможно да се съпротивляват на това. Между другото вече има мнозина, които се интересуват какво точно ядат и се опитват да контролират своя избор – ако храната е висококалорична, те предпочитат малка порция.
Помнете, че независимо какво ядете, все пак трябва да контролирате размера на порциите. Трябва да знаете какво получавате от храната, колко време тя ще ви държи сити, какви количества са ви нужни за деня, съобразно с разхода на калории. Разбира се  никоя диета не може да бъде универсална, защото всеки човек има индивидуален начин на живот и трябва да се съобразява с него. Длъжни сте да знаете и за какво време вашият организъм ще се пренастрои и да не очаквате някакви чудеса, както обикновено се случва с всеки, които започва опити за намаляване на теглото си. Например хора, които решат да намалят количеството храна, първо се оплакват, че са все гладни, но това невинаги е така.
Можем да ви дадем няколко съвета за това, как да се научите правилно да разчитате порциите, които ще консумирате.

Следва
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.14984107017517 Seconds