Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Как хормоните дирижират целия ни живот III част
2. Паракринни. Това са хормони, които действат на къси разстояния и обикновено достигат до прицелните тъкани по точно определен път, най-често по нервните влакна. От историческа гледна точка те са по-стари хормони, които не навлизат в кръвното русло. Ако си послужим отново с метафората за телефоните, това са междуградските разговори.
3. Автокринните. Това са субстанции, които действат на клетката, която ги е произвела. В исторически аспект те са най-старите, но са от огромно значение за съвременните организми - дирижират състоянието на над 60 млрд. клетки. Остаряването на организма и редукцията в хормоналната секреция засяга в по-малка степен автокринните хормони.
В зависимост от произхода си хормоните могат да се разделят и на групи - т.нар. прекурсори. Има хормони, генерирани от аминокиселини - полипептидни, невротрансмитери, хипофизарни и стероидни и хормони, произлезли от мастни ядра - половите.
Хормоните се различават още и по своята големина. Принципът е следният: колкото е по-голям хормонът, толкова по-трудно достига до прицелната си тъкан. Полипептидните хормони например са сравнително големи, докато стероидните и от щитовидната жлеза - малки. Някои от автокринните хормони са мастно-разтворими.
Действия на свободните хормони в човешкото тяло
За да разберем комплексния механизъм, по който действат хормоните, се налага да се запознаем с още един детайл. Всеки хормон, който се придвижва посредством кръвта, е свързан със специфичен белтък. Това е реалният преносител на хормона в организма. Докато е свързан с преносителя си, хормонът не е активен. Едва когато се откъсне от преносителя си, той става биологично активен. Този механизъм е валиден само за ендокринните хормони, защото се придвижват с кръвта. Автокринните и паракринните хормони нямат нужда от приносител, тъй като упражняват действието си на съвсем къси разстояния.
Какво е значението на “транспортните системи” показва следният пример. Проучване от 1999 г., направено в клиниката Майо, установява, че серумната концентрация на секс-хормон свързващият глобулин (белтъкът, който пренася мъжките и женските полови хормони в организма) намалява бързо при мъжете след 40-годишната им възраст, докато при жената неговите стойности остават сравнително постоянни. Този резултат ни насочва към извода, че с напредването на възрастта намалява не толкова общото ниво на тестостерона в серума, колкото свободният тестостерон и естрадиолът, а реално това са активно действащите вещества.
Принципът на втория посредник
Значение за хормоналното въздействие имат не само преносителите и свободните хормонални концентрации, но и бариерите, които хормоните трябва да преодолеят. Основната бариера за всеки хормон са ендотелните клетки, които тапицират отвътре съдовете. До остаряването те се променят така, че преминаването през тях става все по-трудно. Понякога, въпреки високата си концентрация в кръвта, хормоните могат да не достигнат до прицелните си тъкани. Този феномен се нарича резистентност.

Допълнително има и вещества, които пречат на хормоналните функции. Едни от тези вещества са наситените мастни киселини. Основният механизъм, по който действат, е че променят качеството на междуклетъчната течност. Това важи с особена сила за хормоните, които не проникват през клетъчната мембрана, а упражняват въздействието си през нея, като активират друго вещество, наречено втори посредник. За концепцията си за втория посредник, през 1971 г. граф Съдърленд получи Нобелова награда за медицина. Най-често втори посредник се явява съединението ЦАМФ, както и азотният окис. Вторият посредник може да бъде повлиян негативно и от редица фактори - например от неправилно хранене.
Каква е причината за стареенето?
След като се доказа, че влиянието на хормоните при мъжа е много силно, логично възниква въпросът - до каква степен те определят процеса на стареене? Освен теломеразата съществува ли и друг механизъм, който води до остаряване на клетките и е хормонално зависим?
Последните изследвания в тази област показват, че остаряването навярно се дължи отчасти и на нарушената координация между хормоните, произвеждани от различни жлези.Това се проявява с разнообразни нарушения, като например: образуване на бръчки, изсъхване и изтъняване на кожата; затлъстяване и поява на диабет; сърдечно-съдови и злокачествени заболявания.
Ето какви са възможните биохимични причина за остаряването :
повишени стойности на кръвната захар - причиняват се от нарушаване на диетата, но също и от нарушаване в обмяната;
повишена секреция на инсулин (пряка последица от повишените стойности на кръвната захар).
Стига се до невъзможност инсулинът да обработва кръвната захар, което води до съдови нарушения, диабет и до натрупване на мастна тъкан в някои органи;
повишени стойности на свободните радикали - тези вещества имат непосредствен токсичен ефект върху клетките;
повишени нива на кортизола - това е хормонът на стреса, който неимоверно учестява пулса, повишава кръвното налягане и така организмът се натоварва.
Особен интерес по отношение на остаряването на мъжете днес има към два хормона - инсулина и ейкосаноидите.
Повишеното отделяне на инсулин е една от основните причини за ускореното стареене. Това са установили редица проучвания на Института по стареенето в Балтимор. Знае се, че основната задача на инсулина е да осигури хранителни вещества (глюкоза) за клетките и същевременно да се погрижи хранителните вещества да се складират и да служат за запас. По тази причина, ако в кръвния серум има недостиг на инсулин, клетките гладуват. Инсулинът не действа по рецепторен механизъм, подобно на повечето хормони. По сложен начин той прониква в клетката и упражнява въздействието си там. С напредване на възрастта, обаче, нерядко клетките стават по-слабо чувствителни към инсулина, което налага по-голямо отделяне на този хормон, тоест оформя се един порочен кръг. Няколко от параметрите на стареенето са пряка последица от намалената чувствителност към инсулина и основен белег за това е натрупването на мастна тъкан.
Следва продължение...
Как хормоните дирижират целия ни живот
Как хормоните дирижират целия ни живот II част
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.14762806892395 Seconds