Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Как хормоните дирижират целия ни живот IV част
Айказаноидите - друг ключ към дълголетието
Значението на айказаноидите за регулацията в човешкия организъм бе осъзнато едва напоследък. За съществен принос в тази област през 1982 г. бе присъдена Нобелова награда. Макар редица лабораторни разработки да доказват, че тези вещества контролират повечето физиологични процеси в човешкия организъм, на практика това засега не носи никакви дивиденти. До днес няма разработено лекарство, което да функционира на принципа, по който функционират айказаноидите. Знае се обаче, че регулирайки взаимодействието между прицелните тъкани, органите и самите хормони, айказаноидите контролират нивото на вторите посредници в клетката. Всъщност айказаноидите са група хетерогенни субстанции, които се произвеждат от всяка клетка в нашия организъм. Като автокринни хормони те не навлизат в кръвообръщението, а упражняват ефекта си там, където се произвеждат. Активността им се проявява в рамките на десети от секундата, след което молекулите се саморазрушават – остават ефективни само минимални концентрации от тях. По тази причина откриването и изследването им в организма е практически невъзможно и затова е много трудно те да се използват като лекарства. Въпреки всичко обаче фармацевтичната индустрия инвестира всяка година милиарди долари в изследването на биологичното въздействие на айказаноидите.
Голяма част от познанията ни за действието на айказаноидите идва от изследванията ин витро. Но не бива да се забравя, че един от най-продаваните медикаменти в света - аспиринът - действа точно на ниво айказаноиди. Ацетил-салициловата киселина, която е основна съставка на аспирина, е позната като лекарство още от древността. Подобно на други биологични субстанции айказаноидите също биват “добри” и “лоши”. Балансът между тези два “вида” айказаноиди е от огромно значение за правилното функциониране на организма и за процесите на стареенето.
Така например инсулинът подпомага синтеза на “лошите” ейконсаноиди, Може би на това се дължи и връзката между повишеното ниво на инсулина в кръвта и редица заболявания (хипертония, злокачествени тумори, диабет, възпаления, затлъстяване, нарушения в липидния баланс). Всички описани процеси са важни фактори и при застаряването.

Логично възниква въпросът: как може да се възстанови балансът между “добрите” и “лошите” айказаноиди? Това не би могло да стане чрез заместващо лечение, тъй като досега не е произведен медикамент, който да съдържа “добри” айказаноиди. Възможно е обаче правилното хранене да е фактор за възстановяване на баланса - най-вече като се намали инсулиновата продукция. Това е особено актуално за храни, които съдържат малко захари и въглехидрати. Най-вероятно правилното хранене е първото, с което трябва да се заемете, за да оптимизирате хормоналния и ейкосаноидния баланс в организма си.
За да се образуват “добри” айказаноиди, допълнително трябва да се стремите непрекъснато да доставяте на организма си ненаситени мастни киселини. Високи концентрации от тях се съдържат в рибеното масло и зехтина. За ескимосите например, които консумират предимно месо, атеросклерозата не е проблем, най-вероятно защото приемат с храната много рибено масло.
В заключение можем да кажем, че двата стълба на здравословния живот, които ще съхранят младостта, са:
запазване на оптимален ейкосаноиден баланс чрез консумация на рибено масло, риба и зехтин. Така се подобрява комуникацията между хормоните, запазва се активността им в клетките и се забавя стареенето;
намалете консумацията на въглехидрати - така ще поставите основите на един дълъг живот. Ограниченото поемане на захари и тестени произведения, на пица и шоколадови изделия, намалява секрецията на инсулин, оптимизира ейкосаниодния баланс и комуникацията между хормоните и клетките.
Страхът от хормоните е необоснован
Наистина страхът от лечението с хормони е напълно безпочвен, макар че съществуват множество предубеждения, които го подклаждат. Според някои механизмът на действие на хормоните е неясен, според други дават прекалено много странични ефекти.
Подобни предубеждения е имало в медицината и по отношение на всяка нова група лекарства. Ако се съобразявахме с тях, безспорно щяхме да сме още в ерата на първобитната медицина. Разбира се, не бива да се забравя, че ако не се употребяват правилно, хормоните крият множество рискове. Неподходящо дозирани, те могат да увредят щитовидната жлеза, надбъбречните жлези или дори хипофизата, а също и задстомашната жлеза (панкреаса). От друга страна, в много държави (включително и в САЩ) някои хормонални препарати се продават без рецепта в супермаркетите или по Интернет. Въпреки предполагаемата им безвредност, те трябва да се употребяват много внимателно, а не безогледно. Същинската хормонална терапия следва да бъде поверена на опитни лекари ендокринолози, гинеколози, андролози и др. Това ще сведе до минимум рисковете от този вид лечение. Нека никога не забравяме: хормоните не са страшни, но това съвсем не означава, че са безопасни.
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.20445680618286 Seconds