Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Кардио тренировката - пътят към изгарянето на излишните мазнини
Какво трябва да знаем за кардио тренировката?
След периода на трупане на мускулна маса идва фазата за релеф. Дори да имате добре развити мускули, ако процентът на подкожни мазнини е висок, мускулатурата не изглежда добре оформена. Кардио тренировката е важна част от тренировъчния план и не трябва да се пренебрегва. Независимо дали искате да постигнете дълбок релеф или просто да поддържате тялото си в кондиция - трябва да отделяте достатъчно внимание на велоергометъра и бягащата пътека.
Ефектът на кардио тренировката върху трениращия е:
- Намалява процента на подкожни мазнини
- Подобрява функциите на сърцето
- Подобрява кръвообращението, което води до по-добра работа на мускулите
- Намалява стреса
- Повишава тонуса и подобрява кондицията на тялото

Ще обърнем внимание на няколко аспекта, които ви гарантират добър резултат и максимална ефективност на кардио тренировката:
1. Време - Най-ефикасното време за кардиотренировка е сутрин на гладно, когато нивото на гликоген в мускулите и глюкоза в кръвта е най-ниско. Ако ставането сутрин е трудна задача то може да правите аеробната си тренировка след заниманията с тежести - тогава запаса от гликоген в мускулите също е изчерпан и горите активно мазнини . Друг възможен вариант е да правите кардиото преди тренировката с тежести, но по този начин пречите на трупането на мускулна маса и сила. Удачно решение е да правите кардио тренировката в нетренировъчен ден, тъй като многото тренировки в един ден могат да повишат нивото на катаболния хормон - кортизол.2. Честота - кардиото трябва да се прави 3-5 пъти седмично, като между различните тренировки не трябва да има повече от 48 часа почивка, защото се губи ефекта от последната тренировка.
3. Интензитет - той се изчислява като процент от максималния пулс (максималния пулс е равен на 220 минус годините на атлета). Правилният интензитет на тренировката е най-важният параметър. Начинаещите трябва да започнат с около 55% от максималния си пулс, докато свикнат с натоварването. За по-напреднали атлети оптималният пулс за изгаряне на мазнини е 65-75% от максималния пулс. Ако пулсът ви е прекалено нисък - не работите достатъчно ефективно. При висок пулс се натоварва сърдечносъдовата система.
4. Продължителност - тя варира между 15 и 60 минути, в зависимост от тренировъчния опит и целите на трениращия. Начинаещите може да започнат с две серии по 10-12 минути, и да се стремят да направят една серия от поне 25 минути. При недостътачна продължителност тренировката ви няма да е ефективна, а при прекалено продължителна тренировка рискувате да загубите мускулна маса. Оптималният вариант е 30 - 40 минути.
5. Суплементи - хранителните добавки могат да допринесат за подобри резултати. 30-40 минути преди тренировка вземете една доза L-carnitine , за по-ефикасно изгаряне на мазнини. Веднага след тренировка е желателен прием на доза високопроцентен протеин и аминокиселини, което ще ви предпази от загуба на мускулна маса.
6. Загрявка - преди да започнете кардио тренировката е препоръчително да направите няколко минути стречинг, след което да започнете да работите със средно темпо и за 3-5 минути да достигнете темпото при което пулсът ви е оптимален (ако веднага започнете с високо темпо подлагате на излишно натоварване сърцето и увеличавате шанса да се контузите). След тренировката постепенно намалете темпото(за около 2 минути) до окончателното спиране и нормализиране на пулса.
Да разгледаме основните видове кардио дейност:
Плуване
Плуването е отлично за кардио тренировка. То натоварва цялостно тялото и е най-подходящо за по-пълни хора и хора с травми. Плуването не е подходящо за постигане на дълбок релеф, но е ефективно при цялостно отлабване. Увеличава мускулната сила.
Тичане
Най-широко разпространения вид кардио дейност. Много ефективно и дава възможност за постигане на дълбок релеф. Тъй като е много динамично, тичането не е подходящо за по-пълни хора. Недостатъци на тичането са - възможноста за контузии и необходимоста от правилна техника и дишане.
Колоездене /Велоергометьр
Подходящо за пълни хора и хора с контузии. Не изисква специална техника и не е динамично. Не натоварва ставите. Колоезденето стресира бедрата и глутеуса.
Скачане на въже
Скачането на въже е много удачен избор. Доста висок калориен разход, но при скачането на въже на голямо натоварване се подлагат прасците.

Aвтор: Калоян Георгиев

 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.12052583694458 Seconds