Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
CGT
CGT
12.00 BGL
Купи

3Bul.Us
3Bul.Us
30.00 BGL
Купи

Ecdy-Steel
Ecdy-Steel
36.00 BGL
Купи

Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Фитили
Фитили
10.00 BGL
Купи
Хеликс Флекси
Хеликс Флекси
18.70 BGL
Купи
Young & Flexi
Young & Flexi
34.00 BGL
Купи
Кардио - значение
Въведение
Когато се говори за тренировка за издръжливост, почти винаги се има пред вид така наречената “кардио” тренировка. Този специфичен тип работа е в общи линии тренировка за сърдечносъдова система. Рядко се говори за тренировка на сърдечно-дихателната система. Освен това, никъде не се споменава за усилена работа, насочена към белодробната дейност. Когато се провежда аеробна тренировка в нея участват и трите споменати по-горе системи. Поради това би било добре трениращият да е запознат и с трите области, свързани с аеробната тренировка.
Сърдечносъдовата и сърдечно-дихателната системи включват сърцето, транспорта и използването на кръвта и съответно на кислородния запас. Терминът “кардио” се отнася до дейността и функциите на сърцето. “Съдов” се отнася до кръвоносните съдове, а респираторен (дихателен) се отнася до осигуряването на необходимия кислород в организма.
Дихателната система е свързана с функцията на белите дробове. Нивото на физическа годност се определя най-вече от способността на организма да функционира ефективно в тези три области, свързани с тренировката за издръжливост. Високото ниво на функциониране на сърцето и белите дробове може да бъде най-силното оръжие на трениращия в битката му със застаряването и в стремежа му към по-добро качество на живот.В настоящата статия ще разгледаме значението на добрата тренировка и отклоненията, свързани с правилното функциониране на сърцето и белите дробове.
Ползата от тренировката за издръжливост за сърцето
Все повече спортисти започват да се занимават с тренировка с тежести, за да подобрят физическата си годност и постиженията си в избраната от тях спортна област. За съжаление, само някои бодибилдъри осъзнават ползата от провеждане на цялостна аеробна програма . Повечето трениращи с тежести прекарват дълги часове в залата блъскайки железа без да обръщат достатъчно или дори никакво внимание на тренировката на най-важния мускул – сърцето! Много фитнес ентусиасти всъщност смятат, че аеробният тип тренировка ще навреди на нарастването на мускулната им маса.
“Напротив!”казваме ние, отхвърляйки това твърдение.

Суплементи


Установено е, че подобреният аеробен капацитет може да ускори мускулната хипертрофия на трениращия. За това има редица доказателства и те се отнасят до работата и на сърцето, и на белите дробове. Така че, следващият път не си казвайте “другата седмица ще поработя на пътеката или на велоергометъра”, а направете крачка напред и се качвайте веднага на машината. Тялото ви, а и вие самият заслужавате това. Защо, отлагайки, да пречите на растежа и развитието на потенциалните си възможности? Нито един мъж не би пропуснал упражненията за развиване на гръдния си кош и, естествено, нито една жена не би пренебрегнала упражненията за бедрените си мускули.
Сега му е времето. Всъщност започвайте веднага с тренировката. Винаги можете да прочетете каква е ползата от нея друг път. И не се опитвайте само с един сеанс да компенсирате това, че досега сте  пренебрегвали сърцето си. Нали като влезете в залата не слагате веднага три, или дори два диска, и не започвате упражнения направо с 50-килограмови дъмбели? Същото се отнася и до аеробната тренировка. Правилният подход към нея изисква постоянно повишаване и логично определяне на целите. Научните изследвания доказват, че силовата тренировка с тежести може да скъси периодите на почивка за сърцето, да намали кръвното налягане, мастната тъкан и нивата на холестерола в организма, повишавайки кръвния и кислороден поток. Аеробната тренировка може да има и голям положителен ефект по отношение на гореспоменатите области. Трябва също така да подчертаем, че чрез нея може да се намали рискът от опасни за живота заболявания, като например рака на дебелото черво, особено при жените. Трениращите жени намаляват риска от ракови заболявания в репродуктивните органи с 50%. От друга страна, жените, които не правят редовни аеробни упражнения са подложен на 200% по-голям риск от рак на гърдата. Всеизвестен е фактът, че аеробните упражнения са животоспасяващи за сърцето както за жените така и за мъжете.

Кардио - значение II част
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.17067503929138 Seconds