Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Rhodosorb-FARER 200 gr.
Rhodosorb-FARER 200 gr.
5.00 BGL
Купи

Explode Silver Pro
Explode Silver Pro
34.00 BGL
Купи

Snail gel + Q10
Snail gel + Q10
24.00 BGL
Купи

Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Боралин- 8
Боралин- 8
28.80 BGL
Купи
CGT
CGT
12.00 BGL
Купи
Потник Explode
Потник Explode
10.00 BGL
6.00 BGL
Спестявате: 4.00 BGL
Купи
Кардио - значение II част
Повишаване на нивата на хемоглобина
Трябва да отбележим, че при аеробна работа обемът на кръвната плазма и нивата на хемоглобина проявяват възходяща тенденция. Освен това, аеробната тренировка увеличава и количеството кислород, извлечено от кръвообращението.
Увеличен кислороден капацитет VO2 max
При спортуващите се наблюдава и увеличаване на VO2 max (максималното количество кислород, което може да се поеме при едно вдишване, обикновено в продължение на 1 минута). Трябва да отбележим, че “кислородният обем” (VO2) е научната мярка за определяне на степента, в която организмът отделя и съответно оползотворява кислорода. VO2 max определя способността на лицето да поема кислород. Максималното количество кислород се поема от три функционални области.


Трите основни области на аеробната система в организма
1. Пулмонална – белите дробове
2. Сърдечно-респираторна – сърцето + кръвоносните съдове
3. Мускули – скелетната мускулатура
Функционирането на трите споменати по-горе области на аеробната система дава възможност на специалиста по здравеопазване да определи най-точно аеробния капацитет на даденото лице. Способността на организма да приема, отделя и оползотворява кислорода определя и нивото на неговата обща физическа годност. Колкото е по-високо това ниво, толкова по-голям е неговата работоспособност.

Добавки - отслабване


Веднага трябва да подчертаем, че има абсолютен таван на VO2 max. Това означава, че не може да се поема повече кислород. Това обаче не значи, че не може да се извършва повече работа или че не може да се повишава нивото на физическата годност, а само, че се е достигнала точката на насищане на  VO2 max.
Увеличен кръвен поток
Друг положителен ефект от тренировката за издръжливост е повишаването на количеството на кръвния поток. Тренираният спортист може да изпълнява субмаксимални упражнения с по-малко работата на сърцето отколкото неспортуващия. По време на тренировка клетките са в състояние да отделят и извличат по-големи количества кислород от наличната кръв. По този начин, за да се достави необходимия кислород е нужно по-малко количество кръвен поток, което натоварва по-малко сърцето. При редовна тренировка за издръжливост  и систолните и диастолни нива на кръвното налягане се понижават.
Аеробната тренировка променя телосложението
Друг особено значителен положителен ефект от аеробната тренировка се наблюдава при пълни хора или хора с наднормено тегло. Редовната аеробна работа води до промяна в телосложението. Когато се отслабва само чрез спазване на определена диета, заедно с мастната се губи и голяма част от мускулната тъкан. При аеробния вид тренировка е възможно да се намали само мастната тъкан, а да се поддържа непроменена мускулната маса.
Това подобрява и физическата форма. Също така хората, извършващи аеробна дейност, могат да работят по-ефективно и по-продължително от нетренираните.
Интересно е да се отбележи, че всички тези физиологични промени настъпват само за една-две седмици.
Кардио - значение
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.18533682823181 Seconds