Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Качествен ли е сънят ви?

Скорошно изследване във Великобритания показва, че един на трима англичани имат проблеми със съня, като жените страдат от безсъние много по-често от мъжете. Освен това учените обръщат внимание на факта, че напоследък все повече хора се оплакват от нов вид нарушение на съня, а именно състояние на полусън. Това явление не е типично само за Англия, а за много други страни, включително и България.
Така нареченото "полусъние" е лека форма на безсъние, но може да доведе до отслабване на имунната система, повишаване на кръвното налягане, влошени качества на паметта, намалена работоспособност. Вярно е, че хората с подобни оплаквания, не прекарват нощта без сън напълно, но качеството на техния сън е силно влошено. Възможно е на всеки половин час човек да се пробужда и дълго да не заспива, а в главата му да се въртят мисли, свързани с някакви проблеми. Дори напълно да съзнава, че няма смисъл да се поддава на подобни размишления, полуспящият човек не може да се освободи от тях. Това обикновено се получава като резултат на преживени стресови ситуации или прекалено натоварени с работа дни.

  

Д-р Нерина Рамлакан (Dr Nerina Ramlakhan), специалист по съня, нарича подобно състояние „газиран сън”. Разбира се, че това не е научен термин, но голяма част от пациентите смятат, че названието много точно отразява техните усещания в състояние на полусъница. Главата им е пълна с мисли, мозъкът постоянно работи, а сънят е некачествен и не им носи необходимото чувство за пълноценна почивка.
Специалистите смятат, че причините за подобно състояние е претоварването на мозъка с информация – не като обем, а като начин на възприемане, тоест липсват паузи при възприемането и обработването й.
Учените са изследвали близо 30 хиляди души с подобни оплаквания. Като една от главните причини човек да изпадне в такова състояние те сочат съвременните технологии. По тази причина специалистите препоръчват работата и дома да бъдат абсолютно разделени като пространство и време. Прибирането в дома трябва да осигури отделянето от работата и работните ангажименти напълно. Те съветват след прибиране в дома да не се започва веднага работа на компютъра, четене на статии, общуване в социалните мрежи – това довежда мозъка до състояние на възбуда, което после се отразява на съня.
Учените са категорични, че мозъкът трябва да се разтоварва поне за малко.
За добър сън човек трябва да се погрижи и сам: да намали осветлението преди лягане например, за да задейства освобождаването на мелатонин, а не да затвори лаптопа, с който е работил в леглото. Изследвания на учените са показали вече, че ярката светлина понижава изработването на мелатонин почти с една четвърт.
Състоянието на полусън не е заболяване, но може да доведе до такива. Следователно трябва да се направят корекции в начина на живот, ако човек иска да става от леглото бодър и добре отпочинал.
Д-р Рамлакан съветва: „На всеки 1,5 работа трябва да давате малки почивки на мозъка си, за да може той да обработва всяка получена информация. Пийте повече течности, така позивите за тоалетна ще ви отвлекат от работа, само че не взимайте мобилния телефон със себе си, когато тръгнете към тоалетната.” Интересен съвет, нали!
Нейните съвети засягат и други прояви на съвременния човек: не пишете съобщения по мобилния в обществения транспорт или докато чакате по спирките, намалете яркостта на монитора или телевизора си, не прекарвайте повече от час на компютъра, един час преди лягане изключете компютъра, телевизора, не проверявайте пощата си преди лягане, не грабвайте телефона да пишете съобщения. Осигурете почивка на мозъка си и ще спите спокойно, а сънят ви ще е пълноценен.

 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.17616510391235 Seconds