Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Коензим Q10 намалява мускулните увреждания

Коензим Q10, който е известен още като убихинон, е мощен антиоксидант, открит в клетките на организма, и изпълнява важни функции вътре в митохондриите, така наречените клетъчни „електростанции”. Той може да намали в значителна степен увреждания на мускулите при спортисти.
Учените от Университета на Гранада в Испания са направили проучване сред елитни атлети, участващи в 50-километров пробег, който предполагал различни усилия. В дистанцията били включени различни горски и планински терени, които изисквали от атлетите много активна работа и голяма издръжливост.

 

Двадесетте спортисти, участвали в проучването, били разделени в 2 групи.
Първата група получили по  една 30-милиграмова капсула Q10 два дена преди пробега, 3 капсули в деня преди бягането и 1 капсула погълнали 60 минути преди старта.
Втората група получили по същата схема плацебо.
Резултатите били много интересни за наблюдаващия екип от лекари.
Атлетите, приели плацебо, показали  100% увеличение в нивата на маркерите за окислителен стрес, докато приемащите Q10, едва достигали 37,5%.
Лекарите смятат, че Q10 противодейства на отделянето на някои съединения, формиращи се след физическо натоварване. Те са убедени, че употребата на Q10 преди интензивна тренировка  намалява окислителния стрес и регулира възпалителната сигнализация, като по този начин намалява и мускулните увреждания.

Коензим Q10
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.13616299629211 Seconds