Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Масаж - история

Масажът е толкова стар, колкото е старо човечеството. Още праисторическият човек инстинктивно е прилагал някои масажни похвати. Първоначално той е използувал ръката си за поглаждане при някои наранявания, за разтриване при хронична болка с цел успокояването и. Тези методи са били емпирично налучквани и усъвършенствувани.
С диференцирането на ръцете като орган на труда се натрупвал опит и постепенно се стигнало до уточняване на масажните техники.
Първите исторически паметници, които дават сведения за прилагане на масажа, датират от началото на човешката цивилизация. В първите съчинения, третиращи въпросите на здравето, се дават указания за прилагането на масажа.

 

В папируса на Еберс от древен Египет, датиращ от 5000 г. преди н. е., също се споменава за масажа. Особен интерес представляват паметниците на далекоизточните народи, където масажът е бил на особена почит. В китайската книга «Конг Фу», около 3000 г. преди н. е., и в свещените древноиндуски книги «Аюр веди», около 1800 г. преди н. е., се дават доста подробни описания за показанията и техниката на някои масажни видове.
В древна Елада масажът е бил средство не само за лечение, но и за закаляване и повишаване боеспособността на бойците. В суровия дневен режим на спартанските войници масажът е бил задължително прилаган, като военачалниците са имали масажисти роби, а войниците са го прилагали един на друг. Този масаж може да се приеме като начало на спортния масаж. Омир в безсмъртните си произведения «Илиада» и «Одисея» дава сведение за прилагането на масажа. Бащата на медицината — Хипократ, описва показанията, техниката и дозировката на масажа.
В древната Римска империя успоредно с култа към лековитите минерални води и хармонично развитото тяло масажът бил поставен на голяма висота. Той се прилагал и като козметично средство с благовонни етерични масла за поддържане на кожата. Козметичният масаж също има стара предистория. Особено ценен е приносът на Целзий, който създал класификация и показания за масажа.
Масажът обикновено се е прилагал в римските бани. Множеството исторически паметници по нашите земи от римската епохас балнеолечебници при минералните извори (Хисаря, София, Кюстендил, Момин проход и др.) показват, че преди 2000 години у нас масажът и балнеолечението са били също развити и на почит.
Древните арабски народи и въобще мохамеданите са изпол- зували масажа като лечебно и обезболяващо средство. Известна традиция от турските хамами е дала отпечатък и върху нашия бит. От онова време са останали в баните теляците, които успоредно с измиването на къпещите се в миналото са им нравели и енергичен масаж.
През средновековието според църквата човек трябвало да се грижи за душата си, тъй като грижата за тялото се смятала за ерес, поради което масажът бил забранен като лечебен метод.

 

Масажът започнал да се развива в Европа през Възраждането, когато всички науки, включително и медицинските, се отърсили от опеката на църквата. Прилагал се при лечението на много заболявания, отделно или съчетано с лечебна гимнастика и водолечение.
Съвременният класически масаж се развива в средата па XIX век в Швеция и е свързан с името на Хенрих Линг (1776 — 1839), който успоредно с школата за лечебна гимнастика прилагал и лечебния масаж. Поради това в някои страни последният се нарича шведски масаж. Линг е разработил основните похвати на масажа: поглаждане, разтриване, омачкване и вибрация, които за повече от 150 години са еволюирали сравнително малко. Особена заслуга за развитието на масажа има руският лекар Заблудовски (1882), който основал първата държавна школа за масаж в Берлин.
В началото на настоящия век с развитието на неврофизиологията теоретично и практически се разработват специалните рефлекторни масажни видове. Те са изградени на принципа на нервизма и невровегетативната регулация и рефлекторните взаимовръзки между отделните органи и тъкани.
Напоследък навлизат в практиката някои стари далекоизточни масажни методи, които получават ново теоретично обяснение. Това са акупресурата, шиатцу, зонотерапията и др.

 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.17467713356018 Seconds