Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Explode Whey Protein 5 кг
Explode Whey Protein 5 кг
240.00 BGL
Купи

Explode Mass Gainer 1 kg
Explode Mass Gainer 1 kg
28.00 BGL
Купи

Explode Мъжки потник
Explode Мъжки потник
15.00 BGL
Купи

Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Тениска EXPLODE 2013 - сива
Тениска EXPLODE 2013 - сива
15.00 BGL
Купи
Explode Мъжки потник
Explode Мъжки потник
15.00 BGL
Купи
Explode Mass Gainer 1 kg
Explode Mass Gainer 1 kg
28.00 BGL
Купи
Масаж
Той възниква в дълбока древност, а думата “масаж” идва от гръцката массо (меся, разтривам, поглаждам). Като метод за лечение масажът започва да се използва през 5000 г. пр. н. е. в Китай, а по-късно в Египет, Япония, Индия, Гърция и т.н. Масажът е последователно дозирано механично дразнене, прилагащо се директно върху кожата на тялото с биофизичен и физиологичен ефект. Извършва се както от ръцете на масажиста, така и от специални уреди за масаж. При ръчния масаж се използват следните специални масажни начини: поглаждане, разтриване, ударни похвати, размачкване, вибрации, движения, чрез които се решават определени задачи, свързани с оздравителния процес (възстановяване, тонизиране, лечебно въздействие, профилактика, стимулиране и др.).

По света съществуват различни и многобройни видове масаж, развити и усъвършенствани с времето. У нас са възприети две школи: европейската (класическият масаж) и азиатската (китайски традиционен - „точков" масаж). Европейската школа обединява европейските системи за масаж - по-известни от тях са шведската, немската, руската, българската и т.н. Според целите и задачите класическият масаж е:
-   профилактичен – тонизиращ, успокояващ
-   козметичен - профилактичен, пластичен, лечебен
- лечебен - класически (при различни заболявания), сегментарен, съединително-тъканен, периостален, масаж на  ходилата (зонотерапия)
- спортен - тренировъчен, предварителен (поддържащ, тонизиращ, успокояващ, загряващ), лечебен (при травми и заболявания на опорнодвигателния апарат) и възстановителен.
Целта при профилактичния масаж е поддържането на хомеостазата на организма, повишаване защитните му сили и регулиране на функциите и системите му, предотвратяване от заболяванания. Чрез козметичния масаж се подобрява общия тонус на кожата, предотвратява се преждевременното стареене, образуването на торбички и бръчки.


Лечебният масаж се прилага за нормализиране на функциите на заболели органи и системи. Лечебният масаж може да се комбинира с кинезитерапия  (лечебна физклутура), физиотерапия, балнеолечение и др. Със специалните видове лечебен масаж (сегментарен, съединително-тъканен, периостален) се въздейства върху определени зони на тялото, свързани с отделни вътрешни органи, като се употребяват специални техники и похвати. Класическият масаж включва следните масажни начини: поглаждане, разтриване, размачкване, вибрации и ударни похвати и движения. От своя страна те се характеризират с пo-голям брой похвати (спомагателни масажни прийоми). При масажа на ходилата (зонотерапия) чрез лечебно въздействие се третират определени зони, отговарящи на определени органи или части на тялото. Зонотерапията се извършва с помощта на палеца на ръката и нейните пръсти, а също и чрез различни уреди от естествени материали (дърво, рог и т.н). Класическият масаж действа предимно върху кръвообращението и следва посоката на протичането на венозната и лимфната циркулация от периферията – от пръстите на крайниците, към трупа, сърцето. Той действа предимно локално върху масажираните тъкани, като влияе главно на мускулите на ставите, нервната и хормоналната система.
Лечебният масаж е съобразен с възрастта, пола, професионалната обремененост на болния. При спортния масаж акцентът е съобразен с практикувания спорт (футбол, борба, бокс, шахмат, бодибилдинг и т.н.), като значение има спортът и индивидуалните особености на спортиста, моментното му физическо състояние. При спортния масаж техниките са приблизително еднакви с тези от класическия масаж, като изпълнението им е по-интензивно и свързано със състоянието на спортиста и преследваните цели. Според формата си масажът е общ (масажира се цялото тяло) и частичен (отделни негови части – горни или долни крайници, гръб, гърди, корем, ръка и др.). Според използваните средства масажът е ръчен, апаратен и комбиниран. Апаратният масаж от своя страна се дели на вибромасаж, хидромасаж, пневмомасаж, електромасаж и т.н. Теорията на традиционния китайски масаж е разработена според философията на древнокитайската традиционна медицина. Тя приема, че тялото е единно цяло и щом някое звено от него заболее, се лекува като цяло. Според нея през тялото тече жизнена енергия чи (ки, прана) по определени канали, наречени меридиани, върху които има безброй точки за въздействие. Чрез въздействие върху тях чрез масажни похвати - натиск, почукване и т.н., се повлиява на меридианите на повредения вътрешен орган.

Масаж II част

 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.14490795135498 Seconds