Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Тениска EXPLODE 2013 - сива
Тениска EXPLODE 2013 - сива
15.00 BGL
Купи

Тениска Ironfuckers
Тениска Ironfuckers
25.00 BGL
Купи

Explode L-Glutamine 500гр
Explode L-Glutamine 500гр
84.00 BGL
Купи

Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Фитили
Фитили
10.00 BGL
Купи
Amino Caps
Amino Caps
45.00 BGL
Купи
Неопренов суичър Explode
Неопренов суичър Explode
39.00 BGL
12.00 BGL
Спестявате: 27.00 BGL
Купи
Мелатонин
Мелатонин - хормон срещу стареенето

Наистина ли мелатонинът е класическият хормон срещу стареенето? Биологичният часовник на човека регламентира целия му живот, а мелатонинът е в основата на неговия механизъм. Засега са познати невероятните му качества, когато се налага да се преодоляват нарушенията в съня и смущенията в биоритъма след продължително пътуване със самолет. Същевременно мелатонинът е и един от най-мощните, познати ни до момента, антиоксиданти. Установено е, че той понижава нивото на “лошия” LDL холестерол, предпазва от някои видове рак и стимулира имунната система.
Произвежда се в епифизата - малка жлеза в мозъка - под диригентската палка на серотонина. Подобно на вампир мелатонинът се появява само нощем в кръвта и изчезва денем. На здрачаване епифизата започва постепенно да засилва мелатониновата секреция, която достига своя максимум при пълен мрак. В ролята си на блокатор на мелатониновата секреция, светлината преминава през зрителния нерв, гръбначния стълб и висшите проводни пътища и стига до епифизата, която всъщност е нещо като метроном за дейността на централната нервна система. Получавайки непрекъснати импулси чрез зрителния нерв, епифизата вероятно е в състояние да регулира активността на различни органи и системи и да стимулира преминаването към “икономичен режим”, когато е тъмно. Така се намаляват значително енергийните разходи на организма.
Освен това е доказано, че мелатонинът леко понижава телесната температура на човека. Така допълнително се понижава и консумацията на енергия, и ускорената регенерация на клетките, които не са активни по време на фазата на съня.
Ясно е, че контролът над състоянието бодрост-сън, над всекидневния ритъм ден-нощ и свързаните с тях промени в секрецията на различните хормони (кортизол, тестостерон, растежен хормон), е “подчинен” до известна степен на основната функция на мелатонина. Докато тестостеронът и кортизолът се синтезират най-активно в ранните часове на денонощието (сутрин), растежният хормон се секретира най-силно в активната фаза на съня - т.нар. РЕМ фаза.
Всекидневните хормонални колебания особено силно се отразяват на редица физиологични феномени. Така например два пъти повече инфаркти стават сутрин, отколкото през останалите часове на деня. Работещите в родилна зали гинеколози и акушерки знаят, че жените раждат най-често рано сутринта. Фармакокинетиката (разпределението на различните медикаменти в организма) също е подвластна на денонощните ритми в организма - аспиринът например се усвоява много по-дълго време от серума, ако се приема сутрин, а не вечер.
Този прецизен ритъм, индивидуален за всеки човек, може да излезе от релси, ако са налице нарушения в мелатониновата секреция.

Мелатонинът може да удължи живота ни!
Особеното действие на мелатонина като лекарство бе установено за първи път при опити с животни - подаването на хормона значитерно удължи (с около 20-25 процента) живота им. Същевременно понижаването на калориите в храната, на практика удвоява нивото на мелатонина. Трансплантацията на епифизи от млади на стари плъхове доведе до подмладяване, докато трансплантацията на епифизи от стари плъхове на млади ускори остаряването на младата популация. Изводът би могъл да бъде само един: вътрешният, биологичният часовник сериозно влияе на продължителността на човешкия живот. Вероятно запазването на денонощните колебания в секрецията на мелатонина е особено важно за забавяне процеса на стареене. В едно изследване, направено в САЩ през 1995 г., бе доказан и имуностимулиращият ефект на мелатонина. Особено обнадеждаващи са резултатите при болни от рак, лекувани с цитостатици. Допълнителни данни се получиха и от клиниката “Сан Джерардо” в Монца (Италия), където прилагането на мелатонин удължи средната продължителност на живота на болни от метастазиращ рак на белия дроб. След комбинирано лечение с мелатонин и имуностимулираща терапия, 2 процента от пациентите напълно се излекуваха, при 18 процента бе постигнат частичен ефект, а състоянието на 38 процента се стабилизира. Навярно в бъдеще мелатонинът ще играе роля и в профилактиката на рака на гърдата и простатата, тъй като при болните, засегнати от тези тумори, стойностите на мелатонина са много ниски.
Както е и с повечето хормони, при остаряване нивото на мелатонина спада драстично. У 80-годишния човек, например, стойностите му в серума са едва 10 процента от стойностите при 20-годишни младежи. Последица от това е, че нощем температурата на старите хора не спада, което означава, че не могат да се състоят репартивните процеси на тъканите и органите. И най-накрая - установено е, че промените в мелатониновите нива влияят на ейкосаноидния баланс.
Има и други данни, сочещи, че мелатонинът притежава сериозни антиоксидантни качества!
Постоянното бомбардиране на сърдечно-съдовата система от т.нар. свободни радикали - отпадъчен продукт при обмяната на веществата - е важен фактор за стареенето и етиологията на редица заболявания на тази система. Мелатонинът е един от най-мощните антиоксиданти, които действат както на ниво клетъчна мембрана, така и вътре в самата клетка. Това се доказва в няколко публикации от 1993 година. В хода на еволюцията човекът е загубил способността си да произвежда някои от мощните антиоксиданти като бета каротин и витамин С в организма си. Запазили са се обаче други антиоксиданти (например мелатонин), които дезактивират свободните радикали и така образуват мощна отбранителна система срещу тях.
Свободните радикали всъщност са голяма заплаха за организма. Мозъкът например (съставен е от 50 процента мастна тъкан, една трета от която са ненаситени масти), е много чувствителен към свободните радикали. Намираща се в основата на мозъка, епифизата е идеалното място, където може да се образува мелатонин, който представлява “последния рубеж” срещу свободните радикали, атакуващи мозъка.
Как се използва мелатонинът срещу “самолетната” болест?
“Самолетната” болест е всъщност нарушение на вътрешния биологичен часовник при продължителни, най-често презокеански полети. При нея на първо място се нарушава ритъмът на съня, а това води след себе си и до други физиологични разстройства в организма. Практиката показва, че прилагането на 0.3 до 1 мг мелатонин скъсява времето на заспиване и удължава общото време на сън. Така той успява отново да “настрои” правилно вътрешния ни биологичен часовник. В повече от 50 процента намаляват чувството за умора, дезориентацията и колебанията в настроението. Повечето хора, които често пътуват с презокеански полети, употребяват интензивно мелатонинови таблетки или сиропи с много добър ефект!
Каква е правилната дозировка?
Тя обикновено варира при всеки човек. При някои пациенти са достатъчни дори минималните 0,250 мг (250 микрограма), при други идеалната доза е от 70 мг. Както виждате, дозировката се мени в рамките на 300 пъти! Освен това не е необходимо да употребявате мелатонин преди 60-годишната си възраст с цел да се предпазите от стареене. Оптималното решение е следното: спете само в тъмни помещения - така вашата собствена мелатонинова продукция ще е оптимална. След 60-годишна възраст постепенно можете да започнете заместително лечение с мелатонин в дози между 0,5 и 1 мг дневно. Приемайте таблетката половин до един час преди сън и бързо ще потънете в приятна дрямка. Ако след като се събудите се чувствате отпаднали, намалете дозата. Ако обаче сънят ви продължава да е нарушен, увеличете дозата на 5-10 мг. В случай че не сте доволни от лечението с мелатонин, го спрете постепенно, а не внезапно. Естествено за всичко това можете да се консултирате с вашия личен лекар.
Разбира се, мелатонинът не бива да се приема като бонбон. Той не се препоръчва на мъже с депресивни настроения, с други психични заболявания, с автоимунни болести, алергии и левкемии. Не бива да се забравя, че мелатонинът се образува особено усилено през зимата. Ето защо през този период е възможно да се наложи намаляване на дозата. По никакъв повод мелатонинът не бива да се използва от бременни и майки-кърмачки, както и от жени , които имат желание да забременеят. Високите дози мелатонин нерядко имат контрацептивен ефект!

По материали на: БАМА
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.20949196815491 Seconds