Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Метаболитен културизъм
Дъглас Крист
Общоприетото схващане - че вдигането на големи тежести със сравнително малък брой серии и повторения (напр. 4 серии по 6 повторения) ще ви донесе така желания размер, може да не е най-добрият начин за стимулиране на мускулите за растеж. Това може да стане и много по-ефикасно чрез работа на високо ниво (със сравнително много серии и повторения от упражнение) със само умерено голяма тежест. Не вярвате ли? Тежести от 50-60 % от максимума ви (тежестта, с която можете да направите само едно повторение) стимулират лесно повечето мускулни влакна за контракция и ако правите сравнително висок брой серии и повторения, това може да се окаже мощен стимул за растеж. За директното стимулиране на мускулите този начин на трениране е не само много ефикасен, но има и още едно предимство пред работата на ниско ниво и големи тежести. Работата на високо ниво стимулира ендокринната система и повишава метаболитните процеси. А когато се добави към директната работа върху мускулите, това е много продуктивен начин на трениране.
Човешкият хормон на растежа (ХР) е мощен хормон, произвеждан от тялото за повишаване на анаболния метаболизъм (изграждане на мускулна тъкан вследствие на синтеза на протеин) и липолизата (топенето на мазнините). И тъй като ХР е регулатор на подкожната мазнина и тъканния анаболизъм, факторите, които стимулират природното му отделяне, трябва едновременно и да подобрят метаболитните процеси. Няколко мои медицински експеримента потвърдиха подобни ефекти. На доброволци, извършващи интензивна тренировка с тежести , бяха давани малки дози ХР и чрез хидростатичен метод бе измерена композицията на тялото. В крайна сметка се оказа, че ХР има тясна връзка с увеличението на чистата мускулна маса и намалението на подкожната мазнина. Т.е. поддържането на природно оптимално ниво на ХР увеличава мускулната маса и намалява мазнините. При това не е необходимо изобщо да си инжектирате ХР външно. Това не само че е сложно (трябва да се вземат и ред други препарати), но е и опасно. Стимулирането на собственото производство на хормон на растежа може да е също толкова ефикасно, както приемът на хормон отвън. И със сигурност е по-безопасно. Как обаче става това на практика?При стандартната тренировка с големи тежести и ниско ниво мускулът получава само директна стимулация, ограничавайки значително възможния растеж. Нещо повече - така не се стимулира и топенето на мазнините. За да качвате едновременно и чиста маса, и да топите мазнини, трябва внимателно да съставите програма за тренировка на високо ниво. Експериментите ми показаха, че тренировки с умерени тежести (85 % при максималната тежест, с която можете да направите 7 повторения, което може да се превърне в около 60 % от едно максимално повторение) за поне 7 повторения в серия забележимо увеличава отделянето на хормон на растежа, докато вдигането на крайно малки (около 30 % от максималната тежест, с която можете да направите 7 повторения или около 18 % от максималната единица) с 21 повторения в серия не оказва ефект върху отделянето на ХР. Трябва да подчертая, че 7 повторения са вероятно много близо до минималния брой, необходим за стимулиране на ХР, отколкото вдигането на 60 % от 1 минимално повторение. Според мен ще постигнете много по-добро отделяне на ХР, като увеличите повторенията на поне 21.
Потвърждение на ползата от бодибилдинг тренировката с високо ниво има отдавна - в изследване от 1956 г. („Phys Thrpy Rev" 35:371, 1956) авторите потвърждават, че вдигането на тежест, която докарва умора при 25 повторения (което също може да се превърне в около 60 % от максималната единица) и изпълнено в до 10 серии, в рамките на най-малко 15 тренировъчни занимания дава забележим ефект, увеличавайки тренировъчните способности над 200 %.
Един от най-важните стимуланти на отделянето на хормон на растежа е млечната киселина, усещана в мускула. За повишаване на метаболитните процеси чрез ХР обаче трябва да усетите нормалното за млечната киселина „парене" в работещия мускул. Серии с малко повторения (по-малко от 7 и/или с твърде голяма тежест - над 70 % от единицата) не са сред най-предпочитаните за чист мускулен растеж , тъй като с тях не се получава оптималната комбинация от парене и натоварване. Този по-посредствен резултат нарушава възможността ви за директно стимулиране на мускула и на отделянето на ХР. По-добър ефект ще се получи при сравнително по-висок брой серии и повторения - тогава концентрацията на млечна киселина в мускула ще е по-висока. Тук обаче има и една опасност -трябва да се научите да разграничавате „приятелското" усещане от натрупването на млечна киселина в мускула от това, което е сигнал за травма.
От гледната точка на билдерите отделянето на млечна киселина е желателно - то обаче трябва да е под контрол, за да не наруши тя самата тренировка. Тренировъчният метод трябва да е съставен така, че да избегне ненавременното прекомерно натрупване на млечна киселина в специфични мускулни групи (което ще окаже обратен ефект върху тренировката), но въпреки това тя да е достатъчно, за да стимулира отделянето на ХР с последващите от това метаболитни плюсове.
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.44386005401611 Seconds