Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Боралин Slim
Боралин Slim
29.70 BGL
Купи

Фитили
Фитили
10.00 BGL
Купи

Explode Amino Liquid 50ml
Explode Amino Liquid 50ml
3.00 BGL
Купи

Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Пакет DETOX
Пакет DETOX
72.80 BGL
57.80 BGL
Спестявате: 15.00 BGL
Купи
Rhodosorb Plast
Rhodosorb Plast
2.60 BGL
Купи
Rhodosorb-FARER 200 gr.
Rhodosorb-FARER 200 gr.
5.00 BGL
Купи
Метеоризъм и бобови храни
 

Метеоризмът или явлението, което ние наричаме образуване на газове, всъщност се характеризира със следните признаци: тежест и спазми в коремната област, куркане на червата и отделяне на газове. Главните причини са две.

Първата е свързана са наличието (до 5%) в бобовите храни на някои олигозахариди от рафинозен тип: рафиноза, стахиоза и вербаскоза, както и на съединението сисеритол. Рафинозата представлява алфа-D-галактоза, свързана (1-6) със захароза, а стахиозата е алфа-D-галактоза, свързана (1-6) с рафиноза, а вербаскозата е алфа-D-галактоза, свързана (1-6) със стахиоза. Сисеритолът е малко по-сложен като химична структура, защото представлява две свързани (1-6) глюкози и завършва с метил-инозитол. За разпадането в организма на първите три е нужен ензимът алфа-галактозидаза. Човекът не съдържа този ензим и затова тези съединения преминават непроменени през тънките черва, а в дебелите под действието на чревната микрофлора се разграждат, като се получават газовете: въглероден двуокис, водород и метан. Последните увличат и други летливи компоненти и понеже са под налягане, ги освобождават извън организма. Именно на това се дължат неприятните ефекти при консумацията на бобови храни. Правени са опити за добавянето на алфа-галактозидази от микробиален произход, но засега без особен ефект. При соевите изолати, които съдържат под 1% захари, не се наблюдават такива ефекти или поне не от този тип. При някои соеви продукти, получени чрез ферментативното действие на дрожди и/или плесени, тези захари се разпадат и при умерена консумация метеоризъм не се наблюдава. Такива са соевите сирена, сосове и други.

Втората причина е ниската разградимост на белтъците от бобовите храни, като главен фактор за това е клетъчната им структура. Стомашните ензими ги разграждат само частично и отново тяхното доразграждане става чрез чревната микрофлора на дебелото черво. Тук са правени опити с добавянето на кълнове от нахут и леща, както и на слънчоглед, в които са открити някои ензими, доразграждащи белтъка (амино - и имино-пептидази). Продължителната консумация на бобови храни води и до компенсаторно увеличение на производството на ензими в стомаха, заради наличието на трипсинови инхибитори, което от своя страна може да доведе до хипертрофия на панкреаса. Добавянето на амино - и имино-пептидази обаче е малко спорно, тъй като и те са с пептидна структура, а ензимите в стомаха ще ги атакуват, преди да достигнат и започнат да действат в благоприятна pH среда, каквато е в тънките черва. От друга страна пък, във фундалния дял на стомаха се наблюдава явлението стратификация, изразяващо се в това, че примесената още в устата със слюнка храна не се смесва, а се наслагва на пластове по реда на приемането, като се запазва алкалната и слабо киселата реакция от обработката в устата. Ако храната в случая е добре кулинарно приготвена - може и да се пасира или ако се сдъвква повече, може да се регулира скоростта, с която тя напуска стомаха, а оттам и запазването на споменатите вече пептидази.

При белтъчните хидролизати от соев произход, след като са атакувани с основен ензим (пепсин, алкалаза или др.), за доразграждането на белтъка са добавени амино - и имино-пептидази, а те най-често са получени от горепосочените растителни източници. При липса на ферментативни процеси от дрожди или плесени, трябва да се внимава и да се използва само изолати като изходна суровина, защото първият проблем, проблемът с олигозахаридите, не винаги се решава. Ако се приемаха като хранителна добавка под формата на таблета, разграждаща се в тънките черва, може би щяха да имат по-голям смисъл, но засега те все още не са стабилни при изолиране и бързо губят активността си. Варенето на боба например по-продължително време в алкална среда ще подпомогне превръщането на протопектина на клетъчната основа в пектин и ще благоприятства усвояемостта на протеините му. Тук може би беше мястото да пиша и за протеиназните инхибитори на трипсина, но при повечето соеви изолати, концентрати и брашна те са премахнати чрез т.нар. сухо пържене (на 120 градуса целзий), при което се редуцират дисулфидните мостове в молекулите им и този проблем отпада. По БДС те не се следят, но световните лидери в производството им –фирми от USA и Холандия задължително ги премахват. Естествено, че на 100% едва ли е премахната активността им, но да кажем , че е доведена до приемлива стойност.

Човек трябва да балансира храненето си и да наблюдава, и избягва определени храни, ако приемът им води до странични ефекти. Природата е изградила протеиназните инхибитори с протективна роля за самите растения. Това, че ние не можем да използваме всички природни ресурси в натурален вид, си има някакви еволюционни причини. В 21-ви век с навлизането на генното инженерство, човекът все повече ще се противопоставя на тези причини – да видим докога!

 
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.23170495033264 Seconds