Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Миобластите и техните сателити-строители на скелетните мускули - II част
Възможно ли е повторно развитие на скелетните мускули?
Все още съществуват съмнения по отношение на възможността за повторно развитие на скелетните мускули.
Известно е, че у някои животни е свойствена дълбока преустройка в процеса на нормалното им развитие. Типичен пример в това отношение е жабата. Тя започва своя живот като попова лъжичка /рибоподобно същество/ и само в определен етап от нейното развитие тя се превръща в жаба с четири крайника, глава и език. Мускулите на крайниците, главата и езика на жабата се развиват от миобластите.
От къде се  вземат тези миобласти?

Те се образуват от мускулите на поповата лъжичка, които са подложени на разпадане. Този пример най-красноречиво показва, че вторично развитие на скелетните мускули е възможно. А може би това явление се наблюдава не само у жабата, но и у всички млекопитаещи в това число и у човека?


При експериментално изучаване на този въпрос, учените са използвали най-различни гръбначни животни в търсенето на миобластичния /клетъчния/ механизъм на развитие и регенерация на скелетните мускули . Проведени са изследвания с различни видове риби, амфибии /земноводни животни/, млекопитаещи. Експериментите показали, че основният строителен елемент на регенериращата мускулна тъкан са именно миобластите. А главното условие, без което е невъзможно повторното развитие на скелетните мускули е прехода им от работно в строително /пластично/ състояние.
Било установено, че строителната активност на мускулите се повишава при всяко въздействие, подтискащи тяхната работна активност! Може например да се пререже нерв или сухожилие, свързващо мускула със скелета. Веднага щом скелетния мускул прекрати работата си, преминава в пластично състояние,насочвайки усилията си към възстановяване на структурната си цялост. Микроскопските наблюдения са дали възможност да се установи как в повредените мускулни влакна се образуват клетки - миобласти! Бурно размножавайки се, те, като че ли "построяват мост" между отдалечените краища на увредените мускули.
Не е ли възможно мускулът отново цялостно да построи себе си?
Експерименталните изследвания показват, че строителната активност на мускулната тъкан нараства право пропорционално в зависимост от големината на нанесеното повреждане! Това дало основание на учените /А. Н. Студитский и кол., 1976/ да се роди идеята за заместване на мускулите с транс-лантанти, представляващи раздробена мускулна тъкан. Бил направен решаващ и уникален научен експеримент. У експериментално животно напълно бил отделен мускул и превърнат в "кайма" с помощта на ножица. Мускулът бил раздробен на малки /не повече от един милиметър в диаметър/ фрагменти от мускулните влакна, всеки от които трябвало да се превърне в източник на миобласти. След това, с помощта на пинсета "каймата" била нанесена до съдово-нервното снопче и костта на мястото на отделния мускул.
През първия ден на микроскопските препарати се наблюдавали частици от разрушените мускулни влакна, съсиреци от кръв, откъслеци от съединителната тъкан и от кръвоносните съдове.
На третия ден трансплантантът започнал да приема формата на мускул. Разрушените мускулни влакна започнали активно да произвеждат миобласти!
На седмия ден вече 50% от трансплантанта се състоял от миобласти! Налице било бурно строителство на мускула!
На четиринадесетия ден миобластите продължавали активната си строителна дейност, но трансплантът вече придобил влакнест стоеж. В него започнали да врастват нервни влакна от прилежащия нервен сноп! На тридесетия ден мускулът бил напълно оформен. Когато били прикрепени електроди към нерва, т.е. когато било предизвикано дразнене, мускулът започнал да се съкращава!
Това означава, че той може да функционира напълно нормално!!!
Учените са установили, че пластичното състояние, осигуряващо възможността за присаждането на мускули, може да се предизвика не само чрез раздробяване, но и чрез други въздействия, подтискащи работната активност на мускулите.
Най-впечатляващо постижение в последните години е била установената възможност за трансплантация на цели, с нищо неподготвени мускули. Този феномен сега щателно се проучва.
С помощта на електронен микроскоп, привишаващ стотици пъти възможността за увеличаване на изображението, в сравнение с оптичния микроскоп, в мускулните влакна били открити плоски клетки, получили названието сателити. Било изяснено, че прехода на мускулната тъкан от неклетъчно към клетъчно състояние се осъществява през стадия на сателитите.
Не е изключено, че цялата строителна дейност на мускулната тъкан, в това число и удивителните изменения в скелетните мускули у спортистите да се осигурява от резервите на клетките - сателитите, възникващи в мускулните влакна под влияние на системното и интензивно физическо натоварване.
Изследването на ролята на сателитите във всички процеси на повторното развитие на скелетните мускули е една от най-увлекателните и фундаментални задачи на науката, както в настоящето , така и в най-близко бъдеще!
За широкото приложение на метода за възстановяване на скелетните мускули в хирургичната клиника са необходими по-нататъшни задълбочени проучвания на свойствата на мускулната тъкан.
Сега за учените е ясно, че мускулите строят нашия организъм с помощта на клетки. Задачата на изследователите се състои в щателното и всестранно изучаване на строителните процеси в мускулната тъкан и намиране на механизми за тяхното успешно управление.

 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.1683988571167 Seconds