Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Миобластите и техните сателити-строители на скелетните мускули

От проф. д-р П. А. Добрев

В зависимост от възрастта, пола професията, продължителността и характера на физическото натоварване и от генетичните особености на човека скелетните мускули съставляват от 27 до 55% от неговото телесно тегло.Човек не може да не се порази и възхити от мощните стройни, изящни и красиво изваяни фигури на тежкоатлетите, културистите, борците, лекоатлетите и всички, които се занимават системно със силови упражнения с тежести. Те имат удивително развита мускулатура на корпуса, на раменнияпояс, на горните и долните крайници.

Тяхното крепко и красиво тяло е резултат на системни, всекидневни и интензивни натоварвания със силови упражнения с тежести, функционалното натоварване "заставя" мускулите към бурна строителна дейност. Този факт отдавна е общоизвестен и безпорен и е положен в основата на физическата култура и спорта. Но, същевременно той е загадка още от античните времена, когато е била забелязана зависимостта между строежа на тялото и характера на физическите упражнения.


Как мускулите строят нашето тяло?
В живия организъм всички органи функционират безспирно, но не може да се каже, че в резултат на работните усилия всеки орган увеличава своя обем и тегло.Известно е, че под влияние на функционалното натоварване, някои органи увеличават в определена степен обема и теглото си. Това се нарича работна хипертрофия . И все пак, теглото им се колебае около определени средни величини. А скелетните мускули? Създава се впечатлението, че за увеличаване на тяхния обем и тегло, под влияние на силовите упражнения, няма предели!Отдавна е известна културистичната система в целия свят. Какво се получава със скелетните мускули при практикуването на културизма? По какъв начин културистичните упражнения строят тялото? По какъв начин се преустройват самите скелетни мускули? Известно е, че системното тренировъчно натоварване със силови, упражнения с тежести подобрява трофиката на скелетните мускули.
Според Л. Петерсон, П. Ретгстрьом /1981/ интензивното силово натоварване води до увеличаване на броя на кръвните телца в кръвта и до увеличаване обема на мускулната маса .
Нашите системни комплексни експериментални изследвания и наблюдения в последните 35 години /1960 - 1994/ показват най-убедително, че в резултат на системно и интензивно тренировъчно натоварване със силови упражнения с тежести се получава чувствителна мускулна хипертрофия не само в детски-юношеска и младежка възраст.
Всеизвестно е, че нашият организъм се състои от клетки. Вероятно, както и всички органи по пътя на размножаването и развитието на клетките се постига мускулна хипертрофия. Най-поразителното е, че това схващане е твърде близко до истината, макар, че съвременната наука, изучаваща строежа и жизнената дейност на мускулите все още едва - едва се доближава до този отговор.
В продължение на много години се считаше, че мускулите загубват клетъчния си строеж далеч преди да започне да се проявява способността им към увеличаване на тяхното тегло и обем под влияние на физическите и предимно силовите упражнения.
Още в процеса на ембрионалното развитие на организма скелетните мускули, както и всички други органи се състоят от клетки, които се размножават по пътя на деленето. Но твърде рано от ембрионалния стадий на развитието на организма миобластите /мускулооблазуващите клетки/ се сливат една с друга във верижна и формират мускулните влакна. Известно количество миобласти се запазват в развиващите се мускули до края на ембрионалното развитие. Те продължават да се размножават, увеличавайки с това обема на всеки мускул.
През феталния период /от десетата до четиринадесетата седмица/ и по точно в края на четвъртия месец от бременността, когато дължината на плода е 15-16 см и теглото му е 110-120 гр., вече завършва формирането на мускулната система. Още в първата седмица от началото на постнаталния период както при човека, така и при животните, скелетните мускули придобиват окончателния си строеж от мускулни влакна.
Ако в скелетните мускули няма клетки, как ще растат, как ще се получи увеличаване на обема и теглото им? Този процес се осъществява само по пътя на увеличаване на дължината и надебеляване на мускулните влакна. Такъв е бил отговорът на този въпрос в продължение на 130 години, след появаването на първите учебници по хистология - наука за тъканите. Тя е дял от биологията, в който се изучава микроскопичния строеж, дейността и еволюцията на тъканите в растителните и животинските многоклетъчни организми и у човека.
Известно е, че много органи са способни към регенерация /способност за възстановяване на структурната цялост, след повреждане или откъсване на част от орган/. Например, черният дроб може да възстанови своето тегло и обем дори ако бъде отделена 80% от неговата маса! След повреждането на черния дроб, в него започва процес на бурно размножаване на съставляващите го клетки - хепацитите. В резултат на това масата на органа се възстановява, нараства на тегло. Регенеративни свойства притежават още слезката, щитовидната жлеза, яйчниците, слюнчните жлези и много други органи, но всички те са построени от клетки. А мускулите? В течение на дълго време учените отнасяли мускулите към органите, у които липсва способност към регенерация, тъй като в мускулната тъкан няма клетки.
Миобластите и техните сателити-строители на скелетните мускули - II част


 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.31327605247498 Seconds