Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Мляко – витамини и минерали
Витамини.
Млякото
е важен източник на витамини за новороденото. В сравнение с женското мляко кравето мляко е по-богато на витамини. Витаминният състав на кравето мляко зависи от съдържанието на витамини в храната на животните, от тяхната порода, периода на лактация и други фактори. Млякото е особено важен източник на витамините A, D и В2.


С растежа и развитието на кърмачето млякото не може да задоволи витаминните нужди на организма особено по отношение на водноразтворимите витамини.

Минерални вещества.
Млякото
е богато па калций и фосфор. Солите на калция и фосфора се намират в лесно усвояема форма и на най-благоприятно за организма съотношение, което обуславя тяхната биологична роля и значение. Количеството на калция в кравето мляко е значително по-високо в сравнение с женското мляко.
Част от минералните съставки в млякото е свързана в сложни комплекси с млечните белтъчини. Така например около 22% от съдържащия се в млякото калций се намира във вид на калциев казеинат. С казеина на млякото са свързани около 20% от фосфора и около 80% от магнезия.
Останалата част от калций (78%) се намира във вид на неорганични соли. Около 7% от общото количество на калция е в йонизирано състояние. Фосфорът влиза както в състава на казеина на млякото, така и в неговите фосфолипиди. Около 65% от общото количество на фосфора в млякото е във вид на неорганични соли, а 35%- в органични съединения. Около 20% от фосфора на млякото е в йонизирано състояние. Млечното желязо е в малко количество, по се усвоява добре от организма.

Трябва да се подчертае, че млякото не може напълно да задоволява потребностите на растящия организъм от елементите желязо, мед, цинк и манган, които участвуват в кръвообразуването.
Концентрацията на голяма част от макро- и микроелементите в млякото зависи в значителна степен от съдържанието им във фуража и се колебае в твърде широки граници в зависимост от биогеохимичните условия на районите, където то се произвежда.
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.21109986305237 Seconds