Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Мониторинг за възстановяването на централната нервна система

Ефективен метод да заставим тялото да се подчинява на разума
Чарлз Поликвин (Charles Poliquin)
Централната нервна система се възстановява пет-шест пъти по-бавно от мускулната система. С други думи, при пълно възстановяване на мускулните клетки, нервната система може все още да се намира в процес на възстановяване. И се пита, как да разберем кога тя напълно ще се възстанови.
Един от ефективните методи за мониторинг (мониторинг - наблюдение, анализ и оценка на дадено явление, събитие и т.н.) на претренираността на централната нервна система е използването на динамометър за китката – просто устройство, каквото се прилага за установяване силата на хвата. Между другото, в хода на две изследвания тестът за силата на хвата се оказва великолепен прогностичен фактор за спортната резултатност на световни шампиони по джудо и борба.

  

Ето как трябва да направите теста.
Проведете измерването няколко дни след тренировъчно натоварване. След като се събудите сутринта и станете от леглото, вземете динамометъра с доминантната ръка, а противоположния крак поставете малко напред. Вдигнете доминантната ръка над глава, а след това бавно я отпуснете, стискайки ръкохватката колкото по-силно можете.
Запишете резултатите. Повторете с другата ръка.
Получените числа ще бъдат вашата норма.
Провеждайте този тест всяка сутрин. Ако резултатите спадат с два или повече килограма, това означава, че  след предишната тренировъчна сесия нервната система не се е възстановила напълно.
Не е задължително да пропускате тренировка, възможно е да намалите само тренировъчния обем, за да не допускате претренираност, тъй като такава се получава по-скоро от обема, а не от интензивността.

Още един нелош тест за статуса на централната нервна система се явява вертикалният скок от място. За пример, този метод може да прогнозира колко добре един атлет може да пробяга 500-метрова дистанция на кънки. Понижението в резултата с два сантиметра на височина може да окаже пагубен ефект на скоростта на атлета в пробега. Треньорът на кънкобегачите Жак Тибо е демонстрирал това преди няколко години, когато е провеждал изследване за своята магистърска дисертация.

Както показва опитът ми, възстановяването на централната нервна система зависи основно от качеството на съня. Така също на възстановяването влияят  гликемичният баланс в течение на деня, нивата на гама-аминомаслената киселина  и серотонина. При  това толкова проста стратегия като прием на магнезий треонат и инозит може да възстанови нивото на невротрансмитерите.
Не трябва да се забравя, че успехът в спортната зала се намира в пряка зависимост от възстановяването след тренировка.

 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.14414215087891 Seconds