Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Мускулите на гърба

Гръбните мускули са много на брой и с големи размери, поради това и средно интензивната тренировка е изтощителна за билдера. Още по-лошо ако упражненията са подбрани неправилно, тогава резултатът от вложените усилия е съвсем обезкуражаващ. За това рядко може да видим добре развити гръбни мускули. Но когато целта ни е да изградим добра физика, си заслужава да отделим време и сили за развитието на тази мускулна група.

В залата често може да чуете, че ако искате да разширите гърба, трябва да използвате широк хват. Това е абсолютно погрешно. Широкият хват всъщност компресира широките гръбни мускули навътре, а не ги разтяга на­вън. Тесният хват стимулира разширяването им и води до така желаните „пер­ки". Ако видите някого да позира опитвайки се да демонстрира тези мускули забележете, че за да постигне това, той слага ръце на кръста (някой състезатели дори поставят ръце пред коремните си мускули). Това се прави поради въз­действието, което оказва широкият гръбен мускул върху лопатката.

Културистите с повече опит знаят, че за всяка област от мускулите на гърба има специфични движения. Докато едно упражнение акцентира върху трапецо­видния мускул по определен начин, а друго върху ромбоидните мускули; едно упражнение въздейства върху задния зъбчат мускул, то друго е насочено към широкия гръбен мускул по най-ефективен начин. Главното предизви­кателство към трениращия е да разбере кое упражнение стимулира дадена мускулна група. Често пъти се изпълняват програми от четири  пет и дори шест упражнение за гърба, които имат един и същи ефект, т.е. въздействат по един и същи начин на гръбната мускулатура.

Анатомията обяснява, че един мускул не може да работи не­зависимо от останалите. Това твърде­ние се подкрепя още по-ясно, когато разглеждаме гръбните мускули. Много трудно е да разграничим как работи всеки един от тях по отделно. Изборът на упражненията за всяка част от гърба става още по-труден от факта, че не можем да наблюдаваме тяхното действие докато изпълняваме съответното упражнение, както можем да правим с други части на тялото. Поради това, при упражненията за развиване на гръбните мускули разчитаме само на усета си. Изисква се голям тренировъчен опит и солидни познания по кинезиология, за да насочим не­обходимото нервно стимулиране към различни области на гърба.

За да ви предпазим от по горе описаните грешки нека обобщим:

1. Когато ис­каме да насочим усилието към широкия гръбен мускул, използваме успореден хват (надхват под ъгъл)

2. Подхватът акцентира по-силно върху поясната област.

3. Надхватът върху горната част на гьрба.

4. Отвеждането  (лопатката да се движи встрани на гръбначният стълб) въздейства върху широкия гръбен мускул;

5. Привеждането (придвижването на лопатката към гръбначния стълб)   въздейства върху ромбоидните мускули (малък и голям);

6. Повдигането на лопатката въздейства върху трапецовиден мускул (горна област)

7. Спускането на лопатката въздейства върху  трапецовиден мускул (долна област)

Когато следващият път тренирате гръб, вложете повече старание да усетите движението и къде е неговия акцент. Тогава ще разберете дали допускате грешки или тренирате правилно. Не бъдете роботи, вложете всичко от себе си и ще постигнете „Гърбът – мечта”.

 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.10499691963196 Seconds