Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Тениска Ironfuckers
Тениска Ironfuckers
25.00 BGL
Купи

Боралин- 8
Боралин- 8
28.80 BGL
Купи

Creatine Ethyl Ester Malate
Creatine Ethyl Ester Malate
25.00 BGL
Купи

Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Creatine Monohydrate Pure
Creatine Monohydrate Pure
11.00 BGL
Купи
Фитили
Фитили
10.00 BGL
Купи
Explode Мъжки потник
Explode Мъжки потник
15.00 BGL
Купи
Мускули
Мускулите съставят активната част на опорно-двигателната система. Като такива те притежават основното свойство съкратимост, като променят дължината си и създават сили, действащи чрез залавните им места върху костите на скелета или върху околните тъкани. Освен съкратимост мускулите притежават и свойствата възбудимост и проводимост. Това означава, че мускулните клетки подобно на нервните могат да се възбуждат и да провеждат възбуждането по хода на клетъчната мембрана. Съкратимостта е тясно свързана с възбудимостта и проводимостта. За да се съкрати, мускулната клетка трябва преди това да се възбуди.

УСТРОЙСТВО НА МУСКУЛИТЕ. СКЕЛЕТНИ МУСКУЛИ

Устройство на мускулите:
Мускулите са изградени главно от две тъкани - мускулна и съединителна. Мускулната тъкан е свързана с основната функция на мускулите - съкратимостта. Чрез съединителната тъкан създадените от съкращението сили се разпределят по лостовите системи на скелета. Заедно с нея в мускула навлизат кръвоносни съдове и нерви. Припомнете си характерните особености на трите вида мускулна тъкан - напречнонабраздена (скелетна), сърдечна и гладка. Гладката мускулна тъкан изгражда стените на вътрешните органи и съкращенията й са неволеви. При наблюдение с микроскоп клетките й изглеждат гладки за разлика от другите два типа, които са напречно-набраздени, т.е. имат редуващи се напречно разположени тъмни и светли ивици.

Скелетните мускули са прикрепени към различните части на скелета и съкращението им се контролира волево.

То е необходимо за изпълнението на различните движения и придвижването на тялото в пространството.
Сърдечният мускул участва в изграждането на кухините на сърцето и въпреки че е напречнонабразден, има редица свойства, които го отличават както от гладките, така и от скелетните мускули.
Клетките на скелетните мускули са многоядрени и практически са образувани от сливането на множество отделни клетки. Те са сравнително дълги (до няколко сантиметра, най-често около 0,6 до 0,9 от дължината на целия мускул), а диаметърът им е най-често от 10 до 100 nm. Известни са още като мускулни влакна.
Мускулната клетка съдържа множество нишки, миофибрили, преминаващи по цялата й дължина. Самите миофибрили са изградени от още по-тънки нишки, наречени миофиламенти, които са изградени от белтъчни молекули и са няколко вида. Особено характерни са миозиновите и актиновите миофиламенти. Те не са безразборно отрупани, а следват строго определен ред на подреждане. Мускулните клетки са групирани в отделни мускулни снопчета, които от своя страна образуват целия мускул. Снопчетата са обвити от съединителна тъкан, която обгръщаща всяко отделно мускулно влакно. Отвън целият мускул е обвит с лист от плътна съединителна тъкан.

 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.18432593345642 Seconds