Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Мускулна хипертрофия
Не само АТФ, КФ и гликогенът, но и мускулният белтък участват активно в механизма на мускулното съкращение, изразходвайки се толкова повече, колкото по-тежко е тренировъчното натоварване. Свръх възстансвителната му фаза настъпва след възстановяването на гликогена, но преди тази на АТФ, тъй като енергията, постъпваща от разграждането на АТФ, осигурява енергийно ресинтеза на белтъчините.
Възстановителната фаза надхвърля значително 24 часа,  което  още веднъж потвърждава  една основна концепция при културизма - мускулите да бъдат разделяни на две групи, които да бъдат тренирани през 48 часа, т.нар. метод „дабъл сплит", или дори на три групи, които да бъдат натоварвани през 72 часа. Този метод, наречен „трипъл сплит"- се препоръчва през основния период на натрупване на мускулна маса.
 
 
 
Редовните занимания с културизъм осигуряват все по-високи нива на свръх възстановяване и в края на краищата чувствително и при това трайно се увеличава обемът на мускулите. Това явление се нарича работна хипертрофия. Нарастването на мускулната маса е неразривно свързано с подобряване на качествата на мускулите, както и на целия двигателен апарат. Активизира се и се усъвършенствува дейността на всички органи и системи на организма, рязко се повишава работоспособността, подобрява се здравето на занимаващия се.
Въпреки че още неведнъж ще се връщаме към тези проблеми, уместно е още тук да обърнем внимание на два свързани с мускулната хипертрофия въпроса. Отнася се до храненето по време на интензивното увеличаване на мускулната маса и до влиянието върху този процес на андрогенните хормони.
Както при възстановяването на енергийните запаси на организма е необходимо приемането на подходящи храни (а случая въглехидратни), така и ефективният ресинтез на мускулната тъкан не може да стане, без да бъдат осигурени пълноценни белтъчини. Правилното хранене при културизма е толкова важно, колкото и правилната тренировка.
Що се отнася до нервно-хормоналните механизми при белтъчния синтез, поради тяхната сложност те няма да бъдат разглеждани подробно сега. Ще засегнем накратко само действието на андрогенните хормони. При мъжете тези хормони се произвеждат от половите и надбъбречните, а при жените - само от надбъбречните жлези.
По-голямата сила при мъжете е ярко доказателство за ролята на андрогените, а и в редица изследвания върху животни още преди две-три десетилетия е установено, че въвеждането на препарати, съдържащи андрогенни хормони (такива препарати се наричат анаболни стероиди), предизвиква интензификация на синтеза и мускулните белтъци, в резултат на което се повишава масата на тренираните мускули, повишава се и тяхната сила.
Тези и още някои други факти предизвикаха в края на 60-те и началото на 70-те години огромен интерес в целия спортен свят към анаболното стимулиране. В резултат рязко се повишиха резултатите особено в силово-скоростните спортове, но бе накърнена идеята за благородното честно спортно съревнование. Броят на тренировките се повиши на две три и повече на ден, всъщност те станаха целодневни, което пък нанесе сериозен удар върху аматьоризма в спорта. Най-тежко от всички последствия се оказа обаче сериозното застрашаване на здравето на приемащите стимулиращи вещества спортисти, сред които се появиха тежки патологични и дори трагични случаи. В настоящия момент повечето национални федерации водят упорита борба за изкореняване на изключително вредната за спорта практика за използуване на анаболни и други допингови препарати. Анаболни проби се правят при международните състезания по културизъм на всички участници — мъже и жени.
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.1809401512146 Seconds