Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Мускулни влакна
Със сигурност сте чували определенията бавни и бързи мускулни влакна, но знаете ли какво точно означават и нещо повече - кой тип от тях преобладава във вас? Всъщност двата главни типа мускулни влакна са назовани доста удачно. Белите мускулни влакна (понякога ще ги срещнете обозначени и като Тип I влакна) произвеждат по-малко сила, свиват се доста по-бавно, разчитат основно на мазнините за енергия, устойчиви са на умора и растат по-бавно и лошо. Бързите (наричани често и Тип II влакна) произвеждат повече сила, свиват се бързо, зависими са от глюкозата за енергия, изморяват се по-лесно и растат много добре, когато са тренирани правилно.Важното в случая е фактът, че типът мускулни влакна, който доминира в определени мускули, може да определи и степента на успеха ви в дадени спортове. Световните шампиони по маратон например имат до 99 % бавни мускулни влакна, докато спринтьорите имат около 75 % бързи влакна. Въпреки че повечето от нас имат смес от двата типа влакна, не е зле да се тествате и да определите какъв е този процент при вас - това може да обясни защо някои мускулни групи изостават, а и може да се окаже, че ще имате по-големи успехи в леката атлетика, ако се насочите навреме към нея.
Най-точният начин за определяне на съотношението на мускулните влакна в определен мускул е мускулната биопсия. При тази донякъде болезнена процедура се напъхва тънък режещ уред (известен като игла за биопсия) на няколко сантиметра навътре в мускула за клъцване на малко парченце от него. След това то се измъква и анализира за процентното съотношение между типовете мускулни влакна.

Добавки-промоция

Е, ако се страхувате от болка и решите да загърбите биопсията, няма проблеми. Има и други начини да определите кой точно тип мускулни влакна доминира в дадена мускулна група - без рязане.
- Определете максималната тежест, с която можете да направите само едно повторение, с което удряте мускулната група, която ви интересува (т. нар. 1МП). За краката например упражнението е клякане, за гърдите и трицепсите - изтласкване от лег, за бицепсите - сгъване с щанга.
- Починете поне 5 минути и след това направете само една серия до отказ с 80 % от максималната тежест, с която правите само едно повторение.

Тим Шийт
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.14914989471436 Seconds