Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Мускулни крампи
Истинските крампи могат да бъдат повлияни чрез няколко прости похвата: отпуснете засегнатия крайник, внимателно разтрийте областта на схващането и бавно и много внимателно разтегнете засегнатия мускул , докато не усетите болка. В зависимост от мястото на схващане се използват различни методи за разтягане. Така например при схващане на прасеца е удобна следната техника: застанете на около метър от стената, с лице към нея, стъпалата през цялото време са плътно прилепнали към пода. От това положение се облегнете с ръце на стената и внимателно се наклонете към нея, но само от глезенните стави. Ще yceтите как прасците се разтягат. При болка намалете скоростта на накланянето или дори спрете за момент. Щом болката отмине, продължете  бавно да увеличавате наклона до поява на нова болка-тогава пак намалете, cпрете и при отшумяването и продължете. Така постепенно ще разтегнете засегнатия мускул. Задръжте в крайна позиция за около 60 секунди и повторете след това упражнението още два пъти. За пo-голяма стабилност, още в началото може да сгънете в коляното „здравия" крак и да го преместите напред.
Крампите могат да се овладеят и чрез топли компреси върху засегнатия мускул. Те подобряват кръвоснабдяването и спомагат за по-бързото му отпускане. Наложете грейка за 20 минути или потопете крайника в топла вана. Колкото и парадоксално да звучи, локалното приложение на лед също може да помогне за мускулната релаксация. Той има обезболяващ и противовъзпалителен ефект. Опитайте да масажирате областта с лед, но не повече от 10 минути или докато придобие светлочервен оттенък - белег, че кръвните клетки са се завърнали в спастичния мускул . При някои хора топлината е по-ефективно средство от леда. След всяка една от тези процедури задължително масажирайте мускула.
Ако обикновено мускулните крампи са след тренировка, вероятно течностите, които пиете, не са достатъчни. В този случай крампата е свързана със загубата на вода и електролити (особено натрий и калий) при усилена физическа активност. Задължително пийте повече течности, в т. ч. и спортни напитки , обогатени с микроелементи за възстановяване на водно-електролитното равновесие.
При спазми на прасеца по време на сън е добре да станете и да направите няколко крачки. Друга техника  е затискане на палеца на крака към главата, докато все още сте в леглото, при максимално изпънат крак. Внимателното масажиране на мускула допринася за релаксацията му, както и локалното приложение на топлина. Все пак най-доброто поведение при мускулните крампи си остава предотвратяването им. Как да се избегнат те?
- за крампи, предизвикани от силно физическо натоварване, се препоръчва стречинг преди и след тренировка, съпроводено с ледени или топлинни процедури. Преди стречинга винаги загрявайте.
- достатъчният прием на вода преди, по време и след тренировка е изключително важен, както и възстановяването на загубените соли и микроелементи (особено на натрий и на калий).
-  избягвайте преумора, особено когато е топло.
- крампите в покой могат да се предотвратят с регулярен стречинг, особено преди лягане. Добре е да го правите и няколко пъти през деня.
- необходим ви е адекватен прием на калций и на магнезий. Дневната необходима доза калций е 1 g, a приемът му преди лягане помага за избягване на схващанията. Богати на магнезий са зеленчуци, варива, банани, ябълки, ядки и соя.Дневните нужди от него са от около 50-100 mg. Разделянето на дозата магнезий на няколко приема предотвратява диарията, която е често усложнение при приема му. Прекаленият внос на магнезий на няколко приема може да е много рисков за хора с бъбречна недостатъчност! Не забравяйте, че диуретиците увеличават неговата загуба.
Има ли лекарство против схващанията? Обикновено при крампи не се налага прием на медикаменти, още повече че спазъмът може да е отзвучал много преди те да се усвоят от тялото и да започнат да действат. Все пак единственото широко използвано днес за профилактика – а понякога и за лекуване на мускулните крампи- лекарство е хининът. Той намалява мускулната възбудимост, но може да доведе до увреждания на нервната система и до аборти. Често предизвиква и реакции  на свръхчувствителност (алергия) и тромбоцитопения (склонност към кървене), всяка една от които може да е фатална. Може да се прояви и т.нар. хинохонизъм (гадене, повръщане, главоболие и
глухота) както и сърдечни промени. Предписва се само с рецепта и се прилага еднократно през нощта. За хора с поносимост към него хининът е най-надеждното, сигурно и достъпно лекарствено средство. Ако индивидуалните техники по-горе не помагат, хининът обикновено е следващата стъпка, която предприемат лекарите.
Макар и рядко, схващането на мсукулите може да е една от първите прояви на друго заболяване. Затова ако е особено упорито и не се влияе от гореизброените методи, задължително се обърнете към лекар, по възможност невролог. Лечението на крампи, проявяващи се при тези заболявания, е свързано с лечение на основното заболяване.
Въпреки че крампите са доста неприятни, все пак те са доброкачествени. Значението
Им за здравето се ограничава до дискомфорта, който предизвикват или до другите заболявания в основата им. Внимателното отношение и съблюдаването на опсианите по-горе правила ще помогне на повечето страдащи. Тези, на които те не помогнат, трябва задължително да потърсят медицинска помощ за допълнително изследване и откриване на причината за възникването им.
Най-важното за крампите:
- те са неволево, силно и болезнено съкращение на мускул без възможност за волево отпускане.
- почти всеки е получавал мускулна крампа поне веднъж в живота си.
- най-честите крампи са в прасците, но могат да се получат и в бедрото, стъпалото, както и във всеки друг мускул.
- причините за възникването им са различни за отделните видове крампи.
- много лекарства могат да предизвикат крампи (особено диуретиците).
- повечето крампи се повлияват от стерчинг (разтягане) на съответните мускули.
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.09825587272644 Seconds