Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Мускулни спазми (крампи) ІІ част
1. „Истински" крампи. Те включват мускулни фибри, цели мускули или мускулни групи. Смята се, че причина за възникването им е свръхвъзбудимост на мускулните клетки. Това са най-често срещаният вид мускулни спазми. Мускулна свръхвъзбудимост се наблюдава при различни състояния:
- при наранявания на опорно-двигателния апарат, в този случай спазмът цели да намали движението и да стабилизира увредената област.
- при физическо претоварване и преумора. В този случай крампата може да възникне по време на натоварването или доста по-късно. Много често се наблюдава при нетренирани хора, при многократно повтарящо се движение в съответната мускулна група, и при извънредно усилие.
- крампа по време на почивка. Това е особен вид мускулен спазъм, която възниква в състояние на покой - често дори и през нощта. Въпреки че не е животозастрашаващ той може да е причина за системно нарушение на съня и това да даде отражение върху общото състояние на организма. Нощните схващания често рецидивират и са много болезнени. Истинската причина за възникването им засега е неизвестна. Понякога се предизвикват от неволно движение на тялото по време на сън, свързано със скъсяване на съответния мускул. Така например сгъването на палеца на крака по време на сън може да доведе до скъсяване на прасеца и това да е отключващ момент за схващането му.
- при дехидратацията и свързаното с нея намаление на серумния натрий. Това увеличава многократно вероятността за възникване на крампи. С това се обяснява по-честото им възникване през топлите месеци на годината. Те са един от признаците за настъпващ топлинен удар. Освен топлото време друга честа причина за дехидратация е употребата на диуретици в предсъстезателен период.
- загубата на калций и магнезий може да доведе до екстремно повишаване на нервната и мускулна възбудимост, а това е предразполагащ фактор за възникване на „истински" крампи. Намалението на тези микроелементи често се наблюдава при употреба на диуретици, при хипервентилация (учестено и дълбоко дишане при аеробно натоварване), повръщане, недостатъчен внос с храната, недостиг на витамин D, лошо функциониране на паращитовидните жлези и др.
- ниска серумна концентрация на калий. Също възниква често при употреба на диуретици. Проявява се с повишена мускулна и нервна възбудимост, като един от ранните признаци за това са мускулни­те крампи.
 
2.Тетания. При това състояние е налице повишена нервна възбудимост, проявяваща се с генерализирано мускулно съкращение. Процесът може да обхване и дихателната мускулатура, което е изключително опасно. Може да възникне при тетанус (причинява се от определени бактерии, които попадат в тялото през прободно-прорезни наранявания) и ниски серумни нива на калций и магнезий. За разлика от „истинските" крампи тук често пъти са налице и свръхвъзбудни сетивни явления.
3.Контрактури. Получават се при невъзможност на мускула да се релаксира. Възникват при енергийна недостатъчност на мускулите, което възпрепятства фазата на мускулната релаксация. В този случай нервите не участват в механизма на възникване на мускулния спазъм. При появата на такъв тип спазми може да има наследствен дефект, свързан със затруднено разграждане на гликогена.
4.Дистонични крампи. Получават се при активиране на мускули и мускулни групи, които не са необходими за осъществяване на съответното движение. Обикновено се засягат мускулите антагонисти на съответното волево движение или тези усилващи съответното движение. Те са много по-редки от „истинските" крампи. Много лекарства могат да са причина за мускулни спазми. Мощните диуретици могат да предизвикат мускулни крампи по механизма на загуба на вода и микроелементи. Много състояния, свързани с недостиг на витамини, могат да се проявят с мускулни спазми. Най-често се наблюдава при недостатъчност на витамини D и B.  
Как да разпознаете мускулната крампа? Повечето хора знаят какво представлява тя след като вече веднъж са я получавали. Липсват специфични тестове за диагностициране на крампите. Лекарят може да се ориентира по сведенията за внезапно и силно болезнено схващане на определена мускул или мускулна група, с невъзможност тя да бъде използвана. Силните крампи могат да бъдат придружени и с подуване. То може да продължи до няколко дни след отзвучаване на инцидента. По време на острия епизод засегнатият мускул е силно издут, твърд и чувствителен.
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.18953895568848 Seconds